Notikums, kas latvietim Jānim atnesa pasaules slavu, iemūžināts Holivudas filmā. VIDEO. FOTO
Drāma „Brīnumainā izglābšanās Hudzonā" uzņemta pēc kapteiņa Česlijs Sallenbergers bestsellera - autobiogrāfiskā romāna motīviem.
Kultūra
2016. gada 1. septembris, 06:10

Notikums, kas latvietim Jānim atnesa pasaules slavu, iemūžināts Holivudas filmā. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

7.septembrī pirmizrādi piedzīvos Klinta Īstvuda filma "Brīnums virs Hudzonas", kas rekonstruēs 2009.gada 15.janvāra notikumus Ņujorkā. Zīmīgi, ka šis notikums atnesa pasaules slavu ne tikai pilotam Česlijam Sallenbergam, kurš virtuozi nosēdināja gaisa kuģi upē, bet arī ASV dzīvojošam latvietim Jānim Krūmam - viņš bija pirmais, kurš mikroblogošanas vietnē "Twitter" ievietoja attēlu no notikuma vietas. Šīs filmas pirmizrāde notiks Latvijā 7. septembrī 19:00 "Kino Citadele", bet no 9. septembra tā būs skatāma arī citos kinoteātros visā valstī.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēl 2014.gadā Krūma uzņemtā fotogrāfija ar Hudzonas upē avarējušo pasažieru lidmašīnu atzīta par vienu no ievērojamākajiem tvītiem mikroblogošanas vietnes "Twitter" pastāvēšanas vēsturē.

Krūms atradās uz prāmja, kas kursē Hudzonas upē starp Manhetenu un Ņūdžersiju un kas pirmais ieradās notikuma vietā.

Tuvojoties lidmašīnai, daudzi prāmja pasažieri fotografējuši avārijas vietu. Fotogrāfiju ar savu "iPhone" telefonu uzņēmis arī Krūms un tūlīt nosūtījis to publicēšanai fotogrāfiju apmaiņas vietnē "TwitPic" (" http://twitpic.com/135xa") ar komentāru: "Hudzona upē ir lidmašīna. Es esmu uz prāmja, kas dodas glābt cilvēkus. Trakums."

Krūma uzņemtā fotogrāfija izrādījusies pirmā internetā ievietotā avārijas fotogrāfija, izraisot milzīgu interesi "TwitPic" vietnē, kā arī viņa fotogrāfija pārpublicēta citos portālos.

Pirms diviem gadiem Jānis, viesojoties "Radio 5" studijā, atminējās tās dienas notikumus - viņš, ievietojot attēlus "Twitpic", bija pārliecināts, ka šo attēlu redzēs tikai viņa sekotāji, taču pēc 30 minūtēm viņš saņēma pirmo zvanu - no ASV medija MSNBC. 

Tagad, pēc astoņiem gadiem kopš dramatiskajiem notikumiem, pirmizrādi piedzīvos filma. Tās anotācijā teikt: 2009.gada 15.janvārī pasaule piedzīvoja „Brīnumu virs Hudzonas”, kad pasažieru aviolaineri, kuram pārstāja darboties abi dzinēji, pilots Česlijs Sallenbergers nosēdināja Hudzonas upē Ņujorkā, izglābjot visu 155 pasažieru un apkalpes dzīvības. Neskatoties uz to, ka sabiedrība un prese kapteini “Salliju” dēvēja par varoni, tika uzsākta izmeklēšana, kas draudēja sadragāt viņa reputāciju un pielikt punktu viņa pilota karjerai."

Drāma „Brīnumainā izglābšanās Hudzonā" uzņemta pēc kapteiņa Česlijs Sallenbergers bestsellera - autobiogrāfiskā romāna motīviem. Titullomu filmā atveido Holivudas aktieris Toms Henks Pārējās lomās – Ārons Ekharts, Anna Ganna, Laura Lineja un citi.

Kā zināms, "US Airways" lidmašīna ar 155 pasažieriem pēc sadursmes ar zosu baru, 2009.gadā veica nosēšanos Hudzonas upē.

Kapteinis Čezlijs "Sallijs" Sallenbergs apzināti un mierīgi pagriezis lidmašīnu aizsalstošās Hudzonas upes virzienā un to nosēdinājis, 2009.gadā vēstīja aģentūra LETA.

Bijušais Gaisa spēku pilots Sallenbergs ar 40 gadu lidošanas pieredzi lidmašīnu līdzās Manhetenai nosēdinājis tā, ka neviens cilvēks nav cietis.

Pēc nolaišanās cilvēki sapulcējās uz lidmašīnas spārniem, baidoties, ka tā varētu nogrimt, un viņus ātri vien nocēluši glābēji. Cilvēki glābti ar helikopteru un prāmju palīdzību. Pateicoties ātrajai glābēju rīcībai, neviena cilvēka dzīvība nav apdraudēta, jo gaisa temperatūra avārijas brīdī bija mīnus seši grādi pēc Celsija un aizsalstošajā upē izdzīvot varēja tikai dažas minūtes.

Prezidents Džordžs Bušs izplatījis paziņojumu, ka viņu "iedvesmojusi apkalpes prasme un varonība, kā arī glābēju apņēmība un pašaizliedzība".

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press, Reuers/LETA/Scanpix