Rektors: "Latvijā visiem jāiegūst augstākā izglītība"
Ribickis norāda, ka Latvijā ir ļoti daudz augstskolu, līdz ar to iespējas iespēja iegūt augstāko izglītību esot visiem vidējās izglītības absolventiem.
Viedokļi
2016. gada 1. septembris, 17:02

Rektors: "Latvijā visiem jāiegūst augstākā izglītība"

Jauns.lv

Latvijā visiem būtu jāiegūst augstākā izglītība, pārliecināts Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis.

Sarunā ar aģentūru LETA Ribickis norādīja, ka augstākā izglītība ceļ cilvēku iespējas pēc tam sekmīgāk darboties sabiedrībā, būt aktīvākiem, veidot savu biznesu, nevis tikai būt par darba ņēmējiem.

Ribickis savai pārliecībai šķēršļus neredz, ņemot vērā, ka arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) vairākkārt akcentējis nepieciešamību stiprināt profesionālo izglītību un, iespējams, jau vidējās izglītības sākumā nodrošināt pārbaudes testu, saskaņā ar kuru noteikt skolēnu intereses - mācīties vispārējā vidusskolā un augstskolā vai arī doties uz profesionālo izglītību.

"Profesionālā izglītība ir starpposms uz to. Nekad neesmu teicis, ka nav vajadzīga profesionālā izglītība. Turklāt lielākā daļa RTU studiju programmu ir profesionālās, kur vienlaicīgi ar diplomu iegūst inženiera kvalifikāciju, kas ir vajadzīgs darba tirgum," sacīja rektors.

Viņš uzsvēra, ka tehnoloģijas pilnveidojas, kļūstot arvien sarežģītākas, un esot divi varianti - vai nu "profesionālajā izglītībā tajā līmenī, kāda tā mums ir, saukt zinātņu doktorus un to pildīt ar augstākās raudzes mācībspēkiem, vai arī tas ir tikai starpposms, lai iegūtu augstāko izglītību".

Ribickis norāda, ka Latvijā ir ļoti daudz augstskolu, līdz ar to iespējas iespēja iegūt augstāko izglītību esot visiem vidējās izglītības absolventiem.

RTU šogad studēs būtiski vairāk studentu nekā pērn, norādīja Ribickis, piebilstot, ka visu septembri RTU uzņems studentus neklātienes programmās.

Vislielākā interese ir par RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģiju fakultāti, kur uzņemts par aptuveni 20% vairāk studentu nekā pagājušajā gadā, atklāja RTU rektors.

"Protams, mums ir budžeta vietu ierobežojums, ko nosaka valsts finansējums, bet mēs piedāvājam arī savas budžeta vietas, lai uzņemtu vairāk un nosegtu atbirumu, kas rodas gada laikā," skaidroja Ribickis.

LETA / Foto: Ieva Čīka/LETA