Alūksnē daudzdzīvokļu mājā notikusi gāzes eksplozija; iedzīvotāji dzīvokļos šodien netiks. FOTO. VIDEO
Sprādziena rezultātā visai kāpņutelpai izbiruši logu stikli un mājā parādījušās plaisas.
112
2016. gada 4. septembris, 08:02

Alūksnē daudzdzīvokļu mājā notikusi gāzes eksplozija; iedzīvotāji dzīvokļos šodien netiks. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

(Papildināta 21:21) Vakar vakarā Alūksnē, kādas Torņa ielas piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī, notikusi propāna gāzes eksplozija, kurā cietis viens cilvēks, savukārt no citiem tuvējiem dzīvokļiem evakuēti 33 cilvēki, jo mājā parādījušās plaisas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, nav sprādzis gāzes balons, bet gan propāna gāze, kas ēkā tiek ievadīta pa gāzes vadiem no netālu esošā rezervuāra.

Sprādziena rezultātā visai kāpņutelpai izbiruši logu stikli un mājā parādījušās plaisas. Tūlīt pēc negadījuma ēkai drošības apsvērumu dēļ atslēgta gāzes padeve.

Cietušais 28 gadus vecais vīrietis nogādāts slimnīcā, bet no sprādzienā postītās kāpņutelpas dzīvokļiem evakuēti 33 cilvēki, kuriem pašvaldība nodrošinājusi iespēju pārlaist nakti tuvējās skolās. Cilvēkiem, kuru dzīvokļi izvietoti pārējās četrās ēkas kāpņutelpās, briesmas nedraud, secinājuši speciālisti.

Viņa zināja teikt, ka pēc sprādziena ēkā iegājuši vienīgi glābēji, kuri evakuējuši cilvēkus un apsekojuši telpas, un pašvaldības būvinženieris, kurš apskatījis nama pirmo stāvu un konstatējis nopietnus mājas konstrukciju bojājumus, tai skaitā izkustējušos paneļus un kāpnes.

Ņemot vērā objekta bīstamību, ēka nekavējoties aizzīmogota, lai tajā neviens nevarētu iekļūt. Visu nakti pie nama dežūrējusi pašvaldības policija.

Pēc vakar vakarā Alūksnē notikušā sprādziena dzīvojamā mājā trīs cilvēki izmantojuši pašvaldības sniegto iespēju pārlaist nakti Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā, bet pārējie 30 evakuētie ļaudis atraduši pajumti pie saviem radiem vai draugiem, aģentūrai LETA pastāstīja Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova.

Viņa sacīja, ka pašvaldība ir gatava parūpēties par to, lai uz laiku bez dzīvesvietas palikušie cilvēki būtu zem pajumtes un paēduši. Šorīt internātā izmitinātajiem ļaudīm tikšot nodrošinātas brokastis, bet par tālākajām darbībām tiks lemts pēc tam.

Šodien sprādzienā cietušo ēku apsekos eksperts, taču tas nebūs pašvaldības norīkots speciālists, piebilda Čugunova, pieļaujot, ka ekspertu uz objektu nosūtījusi Valsts policija, kas izmeklē notikušā apstākļus.

Pašvaldības izpilddirektore apstiprināja, ka pēc sprādziena notikuma vietā dzirdējusi nama iedzīvotājus sūdzamies par to, ka ēkā ik pa laikam bijusi jūtama gāzes smaka, par ko arī esot ziņots avārijas dienestam. Pašvaldības rīcībā gan šādas informācijas nebija, uzsvēra Čugunova.

Aculiecinieki internetā stāsta, ka cietušais vīrietis ar sprādziena vilni izsviests no dzīvokļa, taču palicis dzīvs.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, nav sprādzis gāzes balons, bet gan propāna gāze, kas ēkā tiek ievadīta pa gāzes vadiem no netālu esošā rezervuāra.

Cietušais nogādāts Valsts apdegumu centrā

Alūksnē propāna gāzes eksplozijā cietušais vīrietis pārvests no vietējās slimnīcas uz Rīgu, kur viņš ievietots Valsts apdegumu centrā "Biķerniekos", informēja Alūksnes slimnīcā.

Cietušā stāvoklis ir stabils, sacīja Alūksnes slimnīcā, sīkāku informāciju par vīrieša veselības stāvokli nesniedzot.

Vīrietis guvis sejas, plaukstu, kāju apdegumus, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša.

Mērs nobažījies par sirmaglvjiem

Alūksnes novada pašvaldība un vietējie iedzīvotāji ar nepacietību gaida sprādzienā cietušās Torņa ielas ēkas būvekspertīzes slēdzienu, lai no dzīvokļiem evakuētie cilvēki kaut uz brīdi varētu iekļūt savos mājokļos un paņemt no tiem nepieciešamākās lietas, pastāstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Viņš neizslēdza, ka arī pēc tam, kad eksperti būs izvērtējuši ēkas tehnisko stāvokli, iedzīvotāji tajā nedrīkstēs atgriezties, taču, iespējams, cilvēki vismaz varēs ieiet mājā uz brīdi, lai paņemtu nepieciešamākās mantas.

"Galvenais jautājums ir par zālēm," sacīja Dukulis, skaidrojot, ka vairāki ļaudis evakuējoties nav paņēmuši līdzi medikamentus, kurus tiem regulāri jālieto, turklāt daži pat nezina, kā šos medikamentus sauc.

Domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka arī pašvaldība gaida ekspertīzes slēdzienu, lai varētu lemt, ko darīt tālāk. Viņš pieļāva, ka pēc ekspertīzes slēdziena atbildīgās pašvaldības amatpersonas varētu pulcēties uz sanāksmi, lai lemtu par tālāku situācijas risinājumu. Kad tas būs, Dukulis pagaidām nemācēja atbildēt.

Ēkas augšējo stāvu dzīvokļu logi, kuriem sprādzienā izbira stikli, jau vakar vakarā tika aizklāti ar plēvēm, bet pirmā stāva dzīvokļa logi - aizbarikādēti ar skaidu plāksnēm, lai kāds pa tiem neiekāpj. Joprojām pie ēkas dežūrā pašvaldības policija, pastāstīja domes priekšsēdētājs.

15 dzīvokļos iekļūt šodien nevarēs; sākts kriminālprocess

Iedzīvotāji, kuri vakar vakarā pēc propāna gāzes sprādziena tika evakuēti no daudzdzīvokļu nama Alūksnē, šodien savās mājās vēl nevarēs atgriezties, aģentūrai LETA pastāstīja Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova.

Viņa sacīja, ka eksperts šodien ēku vēl neapskatīs, bet, kamēr nebūs ekspertīzes slēdziena, cilvēki atgriezties mājās nevarēs. Notikušā apkārtnē pašlaik norit uzkopšana.

Pašvaldība nodrošina izmitināšanu un ēdināšanu evakuētajiem cilvēkiem, kuriem tas nepieciešams. Pašlaik internātā izmitināti pieci cilvēki. Savukārt pirmdien sociālais dienests lems par sociālo palīdzību, informēja Čugunova.

Kā ziņots, Alūksnē sprādzienā cietušajā mājā kopumā ir 75 dzīvokļi, no tiem pašlaik iedzīvotājiem nav pieejami tie 15 dzīvokļi, kas atrodas mājas ieejas daļā, kur vakar pirmā stāva dzīvoklī notika propāna gāzes eksplozija.

Mājai atslēgta gāzes piegāde, taču ūdens un elektrības padeve ir atjaunota.

Valsts policija par Alūksnē notikušo sprādzienu sākusi kriminālprocesu. Pašlaik policija notikuma vietā skaidro notikušā apstākļus. Vēl nav oficiāla slēdziena par sprādziena cēloni, taču izvirzīta versija, ka sprādziens noticis gāzes noplūdes rezultātā.

Cilvēkus pa vienam ielaiž pēc mantām

Iedzīvotāji šovakar pa vienam uz īsu brīdi ielaisti savos dzīvokļos, lai viņi varētu paņemt svarīgākās mantas.

Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova atzina, ka šāda atbildīga lēmuma pieņemšana pašvaldībai prasījusi patiešām lielas pūles, taču rezultāts ir pozitīvs - iedzīvotāji paņēmuši svarīgākās mantas, piemēram, atslēgas, dokumentus, medikamentus, makus un apģērbus, lai būtu vieglāk turpināt dzīvi ārpus mājām un rīt doties uz darbu, kam tas jādara.

Šovakar pāris ģimenes ir izmitinātas sprādzienā cietušās ēkas apsaimniekotājam - SIA "Alūksnes nami" - piederošajā dienesta viesnīcā, bet pieci cilvēki nakti pārlaidīs Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā, pastāstīja Čugunova.

Pašvaldības izpilddirektore informēja, ka rīt no rīta uz sēdi sanāks darba grupa, kas lems par nepieciešamās sociālās palīdzības piešķiršanu iedzīvotājiem, kuri pēc sprādziena palikuši bez dzīvesvietas. "Protams, dzīvesvietas jautājums ir visaktuālākais", atzina Čugunova, solot, ka pašvaldība šos iedzīvotājus neatstās vienus nelaimē. 

Alūksnes jaunieši stāsta par sprādzienu un rāda notikuma vietu Torņa ielā - video:

LETA/Foto: Ieva  Čīka/LETA