Alūksnes mērs Dukulis nobažījies par cilvēkiem, kuri pēc sprādziena netiek pie zālēm
Arturs Dukulis, tiekoties ar kādreizējo Beverīnas novada domes priekšsēdētāju Cildu Purgali.
Novadu ziņas
2016. gada 4. septembris, 13:40

Alūksnes mērs Dukulis nobažījies par cilvēkiem, kuri pēc sprādziena netiek pie zālēm

Jauns.lv

Alūksnes novada pašvaldība un vietējie iedzīvotāji ar nepacietību gaida sprādzienā cietušās Torņa ielas ēkas būvekspertīzes slēdzienu, lai no dzīvokļiem evakuētie cilvēki kaut uz brīdi varētu iekļūt savos mājokļos un paņemt no tiem nepieciešamākās lietas, pastāstīja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš neizslēdza, ka arī pēc tam, kad eksperti būs izvērtējuši ēkas tehnisko stāvokli, iedzīvotāji tajā nedrīkstēs atgriezties, taču, iespējams, cilvēki vismaz varēs ieiet mājā uz brīdi, lai paņemtu nepieciešamākās mantas.

"Galvenais jautājums ir par zālēm," sacīja Dukulis, skaidrojot, ka vairāki ļaudis evakuējoties nav paņēmuši līdzi medikamentus, kurus tiem regulāri jālieto, turklāt daži pat nezina, kā šos medikamentus sauc.

Domes priekšsēdētājs uzsvēra, ka arī pašvaldība gaida ekspertīzes slēdzienu, lai varētu lemt, ko darīt tālāk. Viņš pieļāva, ka pēc ekspertīzes slēdziena atbildīgās pašvaldības amatpersonas varētu pulcēties uz sanāksmi, lai lemtu par tālāku situācijas risinājumu. Kad tas būs, Dukulis pagaidām nemācēja atbildēt.

Iedzīvotāji, kuri vakar vakarā pēc propāna gāzes sprādziena tika evakuēti no daudzdzīvokļu nama Alūksnē, šodien savās mājās vēl nevarēs atgriezties, pastāstīja Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova. Viņa sacīja, ka eksperts šodien ēku vēl neapskatīs, bet, kamēr nebūs ekspertīzes slēdziena, cilvēki atgriezties mājās nevarēs. Notikušā apkārtnē pašlaik norit uzkopšana.

Pašvaldība nodrošina izmitināšanu un ēdināšanu evakuētajiem cilvēkiem, kuriem tas nepieciešams. Pašlaik internātā izmitināti pieci cilvēki. Savukārt pirmdien sociālais dienests lems par sociālo palīdzību, informēja Čugunova.

Ēkas augšējo stāvu dzīvokļu logi, kuriem sprādzienā izbira stikli, jau vakar vakarā tika aizklāti ar plēvēm, bet pirmā stāva dzīvokļa logi - aizbarikādēti ar skaidu plāksnēm, lai kāds pa tiem neiekāpj. Joprojām pie ēkas dežūrā pašvaldības policija, pastāstīja domes priekšsēdētājs.

Alūksnē sprādzienā cietušajā mājā kopumā ir 75 dzīvokļi, no tiem pašlaik iedzīvotājiem nav pieejami 15 dzīvokļi, kas atrodas tajā mājas ieejas daļā, kur vakar pirmā stāva dzīvoklī notika propāna gāzes eksplozija, aģentūrai LETA pastāstīja nama apsaimniekotāja pašvaldības SIA "Alūksnes nami" valdes loceklis Armands Musts.

Gāzes piegāde pašlaik ir atslēgta visai mājai.

Musts informēja, ka mājai ir organizēta koplietošanas gāze, ko nodrošina uzņēmums "Latvijas propāna gāze", arī tīklus apkalpo "Latvijas propāna gāze". Minētais uzņēmums līdz šim nebija ziņojis "Alūksnes namiem" par kādām problēmām saistībā ar gāzes apgādi, nav arī sniegti nekādi priekšlikumi. Apsaimniekošanas uzņēmums nebija saņēmis nekādas sūdzības par piegādes tīkliem kopējās telpās.

Sprādzienā cietušajā ēkā gāze tiek izmantota pavardam jeb gāzes plītij tajos dzīvokļos, kur iedzīvotāji izvēlējušies šādu risinājumu. Iedzīvotājiem bijusi iespēja arī atteikties no gāzes piegādes un izmantot elektrību ēdiena gatavošanai.

Ēka nav aprīkota ar detektoriem, kas ziņotu par gāzes noplūdi.

Apsaimniekotāja pārstāvis zināja teikt, ka sprādziens noticis dzīvoklī, par kuru izveidojies parāds, un lieta pašlaik atrodas piedziņas procesā.

Par dzīvoklī notikušo sprādzienu un tā iemesliem komentārus varēs sniegt vien izmeklētāji, sacīja Musts.

Pašlaik sprādzienā cietusī mājas daļa ir iekonservēta līdz brīdim, kad ieradīsies valsts institūciju izveidotā komisija. Par tālākajām darbībām atbildīga ir policija un prokuratūra, sacīja uzņēmuma "Alūksnes nami" valdes loceklis. Atbilstoši glābšanas dienesta lēmumam sprādzienā cietušajā mājas daļā netiek ielaists neviens iedzīvotājs.

No sprādziena viļņa ir deformēta mājas konstrukcija, atbīdījušies āra paneļi, atbīdījušās arī starpstāvu kāpņu savienojušās daļas.

Kā ziņots, vakar vakarā Alūksnē, kādas Torņa ielas piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī, notika propāna gāzes eksplozija, kurā cieta viens cilvēks, kurš nogādāts slimnīcā. Savukārt no citiem tuvējiem dzīvokļiem nācās evakuēt 33 cilvēkus, jo mājā bija parādījušās plaisas un tā vairs nebija droša.

Pēc sprādziena trīs cilvēki izmantoja pašvaldības sniegto iespēju pārlaist nakti Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā, bet pārējie 30 evakuētie ļaudis atrada pajumti pie saviem radiem vai draugiem, aģentūrai LETA pastāstīja Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova. Pašvaldība ir gatava parūpēties par to, lai uz laiku bez dzīvesvietas palikušie cilvēki būtu zem pajumtes un paēduši.

Alūksnes jaunieši stāsta par sprādzienu un rāda notikuma vietu Torņa ielā - video:

LETA/Foto: Ieva Čīka/ETA

Tēmas