Ilzei ar 7 bērniem diemžēl jāiet prom no viņiem atvēlētās mājas un jāsaspiežas vienistabniekā
Uzzinot, ka daudzbērnu ģimene atsaukusies labsirdīgas kundzes piedāvājumam ievākties viņas mājā pierīgā, Rīgas dome pateica, ka tādā gadījumā nevar palīdzēt ar mitekli Rīgā. Esot jāīrē dzīvesvieta Rīgā, tikai tad iespējams pretendēt domes apsolīto dzīvokli un tikt pie tā pēc vairākiem gadiem.
Sabiedrība
2016. gada 5. septembris, 07:04

Ilzei ar 7 bērniem diemžēl jāiet prom no viņiem atvēlētās mājas un jāsaspiežas vienistabniekā

Jauns.lv

Cilvēcība ir cilvēcība, bet likuma burts, normatīvi, noteikumi un kārtība - kas cits. Birokrātisku šķēršļu dēļ 7 bērnu mamma ar vīru un mazajiem spiesta pamest četristabu māju Salaspilī, ko dzīves tumšākajā posmā sievietei atvēlēja kāda labsirdīga kundze, četru pieaugušu bērnu māte. Ilzes ģimene mājā jau ievākusies, taču tagad priekšā jauni "Jurģi" - Rīgas domes prasību dēļ viņa nedrīkst tur palikt dzīvot.

"Šodien parakstām līgumu un nākamnedēļ pārcelsimies. Bērni neko īpaši nesaka," par savas skaudrās situācijas eskalāciju teic Ilze, kurai augusta beigās ar publicitātes palīdzību izdevās tikt pie dzīvesvietas, kas kuplajai ģimenei bija sasāpējis jautājums - līdzšinējo dzīvesvietu Rīgā saimniece pārdeva, jāizvācas bija steidzami,  pie durvīm klauvēja skolas sākums, viņai ar vīru un septiņiem mazajiem gluži fiziski nebija kur palikt. Ģimene, kurā vienīgais pelnītājs ir taksometra šoferis vīrs, meklēja iespēju īrēt mitekli Rīgā, būdami gatavi maksāt 320 eiro plus komunālos, taču visur saņēma atteikumus lielā bērnu skaita un četru mājdzīvnieku dēļ.

Stāsts šķita laimīgi atrisinājies, kad kāda anonīma kundze, kura nevēlējās nekādu publicitāti, nolēma atdot sev piederošas mājas atslēgas Ilzei - lai visi tur dzīvojas, arī ēka pieskatīta; īres maksu neprasīja - to lai iegulda remontā. Ilzes ģimene varēja sākt apdzīvot četru istabu māju, un jau septembra pirmajās dienās ģimene turp pārcēlās.

Paralēli tam Rīgas dome, uzzinot par Ilzes ģimeni, publiski un privāti viņai pašai pauda apsolījumu tuvāko gadu laikā parūpēties par piemērotu dzīvokli viņas kuplajai ģimenei. Sociālajos tīklos pats Nils Ušakovs vēstīja: izrādās, ģimene nav nokārtojusi maznodrošināto statusu. Tiklīdz tas būs izdarīts, Ilze varēs stāties rindā uz pašvaldības piešķirtu dzīvokli, kā arī pretendēt uz pabalstu īres maksas segšanai. Ilze sāka kārtot visus vajadzīgos papīrus, taču tad...

 

Deklarēti Rīgā? Neskaitās!

Ar to, ka visa ģimene IR deklarēta Rīgā, nav gana maznodrošinātā statusa iegūšanai un pretendēšanai uz domes piešķirtu dzīvokli. Tiklīdz Rīgas rātē uzzināja, ka Ilzes ģimene atsaukusies piedāvājumam pārcelties uz māju Salaspilī - atzīmēsim, ka jumts virs galvas ģimenei bija vajadzīgs steidzami -, domē paziņoja, ka šādā gadījumā apsolītais pašvaldības dzīvoklis "nespīd". Ilze tūdaļ saprata situācijas nopietnību un, lai gan jau pārcēlās uz pierīgu, savus tuvākās dzīves plānus bija spiesta grozīt.

Nila Ušakova palīdze Diana Švane portālu Kasjauns.lv informēja: "Mēs turpinām pildīt savu solījumu, bet visi nosacījumi, kādi ir jāizpilda daudzbērnu ģimenei, lai saņemtu palīdzību no Rīgas pašvaldības puses, ir izteikti tikšanās laikā. Dzīves vietai ir jābūt Rīgā, kur sociālie darbinieki var apsekot ģimeni. Ar jauno izīrētāju ir jābūt noslēgtam īres līgumam un visai ģimenei ir jābūt tajā deklarētai. Gadījumā, ja ģimene dzīvos Salaspilī, Rīgas dome nevar viņai, nevis negrib, palīdzēt. Mēs izstāstījām, ka ģimenei ir jāatrod dzīvoklis Rīgā, ko īrēt. Tāpat izstāstījām, kādi dokumenti ir jāsagādā Rīgas domes Sociālajam dienestam, lai saņemtu maznodrošinātās ģimenes statusu. Mums ir zināmas vēl kuplākas ģimenes, kurām ir izdevies atrast izīrēšanai dzīvokli Rīgā, kurām Sociālais dienests šobrīd palīdz ar īres apmaksu, un kuras gaida savu kārtu, lai saņemtu dzīvokli no pašvaldības.

Pēdējā reizē, kad mēs ar Ilzi telefoniski sazinājāmies, es pastāstīju, ka gadījumā, ja ģimene izvēlas dzīvot Salaspilī, tad vairs, diemžēl, nevar pretendēt uz palīdzību no Rīgas pašvaldības puses, jo faktiski Rīgā nedzīvo. Uz ko Ilze atbildēja, ka viņi domāšot, kā rīkoties tālāk,” pauda mēra palīdze.

Četru istabu mājas vietā - remontējams vienistabnieks

Tā kā kuplajai ģimenei tik tiešām ilgtermiņā ir vajadzīgs savs plašāks dzīvoklis, ģimene šo nosacījumu dēļ māju pierīgā bija gatava pamest. Laimīgas sakritības rezultātā Ilzei kāda paziņa piedāvāja dzīvokli Sarkandaugavā. Tas gan ir remontējamā stadijā un tajā ir viena paliela apdzīvojama istaba, taču ģimene ir ar mieru pārbraukt no pierīgas, lai ievāktos tur.

"Jā, dzīvoklis būs jāremontē. Bet ievāksimies uzreiz. Un tad visu palēnām...," portālam stāsta māmiņa Ilze. Jaunā dzīvesvieta esot sliktākā stāvoklī nekā labsirdīgās kundzes atvēlētā māja Salaspilī, taču, kā optimistiski teic Ilze, "rokas mums no pakaļas neaug, izremontēsim un būs smuki!" Dzīvokļa saimniece neprasīšot īres maksu, kamēr miteklis tiek remontēts. 

Septiņi bērni un divi pieaugušie vienā istabā - tā gan objektīvi nav tā veselīgākā dzīvošanas forma ģimenei. Ilze teic, ka paralēli lūkošot pēc vēl kāda varianta, taču skaidrs, ka miteklim jābūt Rīgā; pretējā gadījumā daudzbērnu ģimene var necerēt uz Ušakova apsolīto dzīvokli.

Šajā jautājumā nespēj līdzēt arī Rīgas dome. Švane skaidro: "Jāsaka, ka mēs nepalīdzam meklēt dzīvokļus, bet gadījumā, ja līdz mums nonāk kāda informācija par iespēju izīrēt, sazināmies ar klientiem. Gadījumos, kad pie mums vēršas daudzbērnu ģimenes, mēs lūdzam potenciālajam izīrētājam, kas nevēlas laist savā īpašumā vairākus bērnus un dzīvniekus, iedot mūsu kontaktus, lai varētu apliecināt, ka pašvaldība, ja klients izpilda visus nosacījumus, aprēķinās un izmaksās īres maksu/komunālos maksājumus. Šis gadījums nebija izņēmums."

Faktiski Ilzes ģimene uz Sarkandaugavas vienistabnieku pārvāksies birokrātijas spiesta. Lai institūcijas varētu apsekot. Lai ģimene būtu Rīgā un uzraugāma. Tā teikt, lai visi papīri kārtībā. Bezmaksas četru istabu māja pierīgā būtu veselīgāks variants, kā augt un attīstīties tik kuplai saimei, tomēr tagad - vismaz kamēr neatrodas kāda labāka īrējama platība -  deviņu cilvēku ģimene būs spiesta sarūmēties vienistabniekā. Ne vecākiem sava dzīve, ne bērniem savs kaktiņš.

 

Kasjauns.lv/Foto: Facebook