Belēviča atrastā nauda aknu transplantācijām Čakšas vadībā novirzīta ģimenes ārstiem
Veselības ministre Anda Čakša izteikusies, ka bijušais ministrs Belēvičs esot daudz ko sasolījis. "Kāda jēga ir transplantēt aknas, ja pēc tam valstij nav naudas, lai cilvēku uzturētu pie veselības," secina ministre.
Politika
2016. gada 5. septembris, 09:27

Belēviča atrastā nauda aknu transplantācijām Čakšas vadībā novirzīta ģimenes ārstiem

Jauns.lv

Mainoties veselības ministriem, aknu transplantācijai domātā nauda aizgājusi ģimenes ārstu atbalstam, raksta "Latvijas Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēdējā laikā sabiedrības uzmanības lokā nonākuši vairāki gadījumi, kad smagi slimi pacienti nesaņem valsts atbalstu aknu transplantēšanai un ir spiesti meklēt ziedotāju atbalstu, lai arī veselības ministrs Guntis Belēvičs (tolaik ZZS) atbalstu bija solījis - pēc ziedojumu vākšanas kampaņas ārstam Jānim Rozentālam viņš tika sacījis, ka turpmāk aknu transplantāciju Latvijā finansēs valsts, jo nauda tam esot atrasta.

Tolaik Veselības ministrija, veicot izmaiņas laboratorisko izmeklējumu saņemšanas kārtībā, bija paredzējusi, ka gadā ietaupīsies vairāki miljoni eiro, no kuriem 500 000 eiro novirzīs aknu pārstādīšanai desmit cilvēkiem gadā. Pašlaik šādi ir ietaupīti 1,6 miljoni eiro.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas galvenā ārsta vietnieks ķirurģijas jautājumos un aknu transplantācijas vienības koordinators ķirurgs Jānis Vilmanis stāstījis, ka notikušas vairākas sarunas ar toreizējo veselības ministru un ka nauda bijusi apsolīta jau no 1.jūnija, tāpēc 1.oktobrī bijis iecerēts kopā ar Lietuvas kolēģiem veikt aknu pārstādīšanas operāciju jeb tādu kā pilotprojektu, lai ar pilnu jaudu varētu sākt strādāt no 2017.gada 1.janvāra, jo tad stājas spēkā noteikumi par aknu transplantācijas apmaksu pieaugušajiem no valsts budžeta līdzekļiem.

Vilmanis stāstījis, ka viena operācija maksā 50 000 eiro, esot aprēķināts ieguldītajam darbam un resursiem atbilstošs tarifs. Ārstu atalgojums, kas piedalītos šajās operācijās, pieaugtu par 1000 eiro, lielāks atalgojums būtu arī medicīnas māsām.

Taujāta, kāpēc, mainoties veselības ministriem, solītā nauda tomēr netika aknu transplantācijai, veselības ministre Anda Čakša izteikusies, ka bijušais ministrs esot daudz ko sasolījis, bet reālā situācija esot tāda, ka nepietiek ar to vien, ka cilvēkam transplantē aknas. Pēc tam nepieciešama arī uzturošā terapija, lai organisms neatgrūstu pārstādīto orgānu. Ministrija esot aprēķinājusi, ka kopā ar operāciju un ambulatoro medicīnisko aprūpi, kā arī medikamentiem viena pacienta izmaksas ir no 300 000 līdz pat miljonam eiro.

"Kāda jēga ir transplantēt aknas, ja pēc tam valstij nav naudas, lai cilvēku uzturētu pie veselības," secina ministre un piebilst, ka ir daudz tādu pacientu, kuri joprojām gaida rindā pat divus mēnešus elementārus izmeklējumus. Tāpat viņa uzsvēra, ka no 1.oktobra tiks nodrošināta efektīvāka un savlaicīgāka to slimnieku izmeklēšana un ārstēšanas uzsākšana, kuriem ir pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju. Ministre arī nevarot apsolīt, ka, sākot ar nākamā gada janvāri, valsts budžetā būs nauda aknu transplantācijai.

Laikraksts secina, ka Čakša sava priekšgājēja Belēviča apsolīto atbalstu aknu transplantācijai ir aizstājusi ar atbalstu ģimenes ārstiem. Valsts sekretāru sanāksmē iesniegtajiem Ministru kabineta noteikumiem par veselības aprūpes finansēšanas un organizēšanas kārtību pievienotajā anotācijā var izlasīt, ka no 1.oktobra līdz gada beigām ģimenes ārsti saņems nedaudz vairāk par pusmiljonu eiro no ietaupījumiem par laboratoriskajiem izmeklējumiem.


BNS/Foto: Zane Bitere/Ieva Makare/LETA