Daudziem tas nepatiks, bet... Šogad rādās bēdīga aina ar decembra brīvdienām
Šogad – 24. un 25.decembris iekrīt nedēļas nogalē, kas nozīmē, ka papildu brīvdiena būs tikai pirmdiena, 26.decembris.
Sabiedrība
2016. gada 6. septembris, 06:02

Daudziem tas nepatiks, bet... Šogad rādās bēdīga aina ar decembra brīvdienām

Jauns.lv

2016.gads nav pārāk dāsns pret Latvijas iedzīvotājiem – šogad ne tikai nav nevienas pārceltas darbadienas, kas, kā ierasts cilvēkiem deva iespēju pavadīt garākas brīvdienas ģimenes lokā,  bet arī Ziemassvētki un Jaunais gads iekrīt nedēļas nogalē. 

Šogad decembrī nudien neatkārtosies pagājušo gadu situācija, kad lielā daļā Latvijas uzņēmumu darbinieki varēja baudīt teju divu nedēļu brīvdienas, jo visas piecas svētku dienas iekrita darbadienā. Klāt vēl pieskaitot sestdienas un svētdienas, decembra pēdējo divu nedēļu darba dienu skaits bija krietni mazāks nekā brīvo dienu daudzums. 

Tāds bija arī 2014./2015.gads, kad divas nedēļas pēc kārtas vairums Latvijas iedzīvotāju varēja baudīt piecas secīgas brīvdienas, jo visas trīs Ziemassvētku svinamās dienas iekrita trešdienā, ceturtdienā un piektdienā, savukārt Vecgada vakars un Jaunais gads iekrita trešdienā un ceturtdienā, bet piektdienu toreiz tika nolemts pārcelt uz citu sestdienu. 

Krietni bēdīgāka aina ar brīvdienām ir šogad – 24. un 25.decembris iekrīt nedēļas nogalē, kas nozīmē, ka papildu brīvdiena būs tikai pirmdiena, 26.decembris. Līdzīga situācija ir arī ar Jauno gadu – 31.decembris un 1.janvāris arī iekrīt nedēļas nogalē, tātad arī šie svētki nenodrošinās mums garākas brīvdienas. 

Mazliet dāsnāks gan būs 2017.gads, tiesa gan, ne tik daudz kā aizpērnais – nākamgad Labklājības ministrija lēmusi pārcelt 5.maiju, kas iekrīt piektdienā, uz sestdienu 13.maijā. Tas nozīmē, ka nākamā gada maija pirmajā nedēļā būs vien divas darba dienas un piecas brīvdienas. 

Situācija ar Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām nākamgad ir mazliet labāka, nekā šogad – 2017.gadā tikai divas no svētku brīvdienām iekrīt sestdienā vai svētdienā.  

Nākamais dāsnais gads decembra brīvdienu ziņā būs vien 2018., kad varēsim tikt pie piecām secīgām brīvām dienām Ziemassvētkos un četrām Jaungada svinēšanai paredzētām dienām. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka 2018.gadā bēdīgāka aina ir ar Līgo svētkiem – tie iekritīs sestdienā un svētdienā. 

Tik brīvdienu ziņā devīgs gads kā bija 2014., izskatās, ka gaidāms vien 2025.gadā, kad Līgo svētki iekritīs trešdienā un ceturtdienā un, ja pēc deviņiem gadiem vēl pastāvēs prakse pārcelt darba dienas uz nākamo sestdienu, lai dotu cilvēkiem iespēju atpūsties, Latvijas iedzīvotājiem atkal varētu būt piecas brīvdienas vienas kalendārās nedēļas ietvaros. 

Arī aina ar Ziemassvētku brīvdienām un Jauno gadu ir tāda pati, kā 2014.gadā – trīs Ziemassvētku svinēšanai paredzētās brīvdienas iekrīt trešdien, ceturtdien un piektdien, bet Jaunais gads – trešdien un ceturtdien. 

Tomēr jāatceras, ka liela daļa Latvijas iedzīvotāju nevar atpūsties nekad - svētki vienmēr ir saspringts laiks pārdevējiem, ārstiem, glābējiem, policistiem un citiem, kas ar savu darbu rūpējas, lai citiem iedzīvotājiem brīvdienas būtu mierīgas, jaukas un baudāmas. 

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock