Par spridzekļa mulāžas novietošanu pie Centrālās stacijas aiztur 17 gadus vecu jaunieti
Aizdomīgais sainis tika pārbaudīts gan ar tehnikas palīdzību, gan piesaistot dienesta suni, to apsekoja arī "Omegas" darbinieks. Somā esošais priekšmets vizuāli līdzinājies mulāžai ar pulksteņa mehānismu, kas arī radīja aizdomīgos trokšņus.
112
2016. gada 6. septembris, 13:30

Par spridzekļa mulāžas novietošanu pie Centrālās stacijas aiztur 17 gadus vecu jaunieti

Jauns.lv

Valsts policija aizturējusi kādu 17 gadus vecu jaunieti, kurš augusta beigās sabiedriskā transporta pieturā pie Rīgas Centrālās stacijas novietoja somu ar spridzekļa mulāžu, šodien žurnālistus informēja Valsts policijas vadība.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, pastāstīja Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs.

Kā ziņots, 26.augustā pēc plkst.15 aculiecinieki policijai ziņoja, ka uz ielas pamanīta bez uzraudzības atstāta soma, no kuras dzirdami aizdomīgi trokšņi. Policija notikuma vietas tuvumā ierobežoja satiksmi un gājēju kustību, kā arī uz notikuma vietu nosūtīja pretterorisma vienības "Omega" pārstāvjus.

Aizdomīgais sainis tika pārbaudīts gan ar tehnikas palīdzību, gan piesaistot dienesta suni, to apsekoja arī "Omegas" darbinieks. Somā esošais priekšmets vizuāli līdzinājies mulāžai ar pulksteņa mehānismu, kas arī radīja aizdomīgos trokšņus. Drošības nolūkos tika nolemts priekšmetu neitralizēt ar kontrolētu uzspridzināšanu turpat uz vietas, skaidro policijas pārstāvji.

Kāda no notikuma aculieciniecēm aģentūrai LETA pastāstīja, ka sabiedriskā transporta pieturā sievietes sākušas uztraukties par pamestu veikala "Supernetto" iepirkuma somu, kuru esot atstājis kāds jauns vīrietis un no kuras nākušas regulāras pīkstienu skaņas. Aculieciniece pati ielūkojusies iepirkumu somā, kur ieraudzījusi nelielu tumšas krāsas četrstūrainu modinātājpulksteni, kas bijis savienots ar pāris vadiem un pusplaukstas izmēra briketi.

Sieviete nodomājusi, ka tā ir spridzekļa mulāža, tāpēc nevienam nav zvanījusi. Savukārt kāds vīrietis minēto priekšmetu vēlējies no somas izņemt, bet apkārt esošās dāmas sacēlušas pamatīgu traci, aizliegušas viņam šādi rīkoties un ziņojušas policijai.

Pēc Sozinova teiktā, 29.augustā kādā no tirdzniecības centra "Origo" un Centrālās dzelzceļa stacijas ēdināšanas vietām ienācis pensionārs un paziņojis, ka esot apkrāvies ar sprāgstvielām un tās detonēšot. Tirdzniecības vietas darbiniece informējusi policiju, kas 1931.gadā dzimušo vīrieti vēlāk aizturējusi. Arī viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Abi gadījumi savā starpā nav saistīti, un pensionārs ar pusaudzi nav bijuši pazīstami. Abu aizdomās turēto motivācija vēl tiks skaidrota, taču Sozinovs nenoliedza, ka šie cilvēki ir "savādāk domājoši", taču abi nav bijuši kādas radikāli noskaņotas grupas pārstāvji. Sozinovs gan atklāja, ka puisim bija labi situēti apstākļi ģimenē. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis savukārt norādīja, ka, ja būs nepieciešams, izmeklēšanā abām personām nozīmēs psihiatrisko ekspertīzi, taču acīmredzot loma bijusi mikrovidei, kas saistās ar personas nenovērtējumu, neapmierinātību vai agresiju.

Sozinovs norādīja, ka policija vēl pētīs, kur jaunietis smēlies idejas par diezgan profesionālas mulāžas izgatavošanu.

Ķuzis gan uzsvēra, ka, lai arī policija nereti ir bijusi spiesta reaģēt uz viltus zvaniem par spridzekļiem sabiedriskajās ēkās, iepriekšminētie gadījumi ir pirmā reize Latvijā, kad personas reāli rīkojušās, nevis vienkārši piezvanījušas un pārtraukušas sarunu. Iepriekš cilvēki par viltus spridzekļiem nereti zvanījuši dzērumā.

Ņemot vērā terorisma draudu līmeni Eiropā, policija ļoti nopietni pievērš uzmanību šādiem gadījumiem un aicina iedzīvotājus nepieskarties aizdomīgām somām un citiem priekšmetiem, bet uzreiz izsaukt policiju. Tāpat policija aicina iedzīvotājus ziņot, ja rodas aizdomas vai pārliecība, ka viņu apkārtnē ir cilvēki, kas varētu rīkoties līdzīgi kā augusta beigās stacijas apkārtnē notikušajos gadījumos. Īpaši šis aicinājums attiecas, ja iedzīvotāji ievēro tā dēvētos vientuļos vilkus, jo patlaban Latvijā nekādi teroristu grupējumi nepastāv.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA