Deputātu kvotām nākamā gada budžetā esot plānots atvēlēt 2,8 miljonus eiro
"Deputātu kvotas" nozīmē, ka deputātiem tiek piešķirta nauda, lai viņi pēc saviem ieskatiem finansētu dažādus projektus.
Politika
2016. gada 6. septembris, 21:16

Deputātu kvotām nākamā gada budžetā esot plānots atvēlēt 2,8 miljonus eiro

Jauns.lv

Arī nākamā gada budžetā tiks paredzētas tā dēvētās deputātu kvotas - tām iecerēts atvēlēt 2,8 miljonus eiro, liecina raidījuma "LNT Ziņas" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo neoficiālo informāciju individuāli vienam koalīcijas deputātam iecerēts piešķirt 20 000 eiro, tāpat kā šī gada budžetā, bet kopumā "deputātu kvotām" šoreiz plānots atvēlēt 2,8 miljonus eiro, lai deputāti varētu atļauties finansēt arī kādus lielākus projektus un nebūtu tā, ka pilnīgi bez naudas tiek atstāta opozīcija.

"Deputātu kvotas" nozīmē, ka deputātiem tiek piešķirta nauda, lai viņi pēc saviem ieskatiem finansētu dažādus projektus. Parlamentārieši parasti izvēlas atbalstīt savu vēlēšanu apgabalu, naudu piešķirot, piemēram, skolas jumta remontam, nopērkot mūzikas instrumentus kādam pašdarbības kolektīvam, ierīkojot bērnu rotaļu laukumus vai ar naudu palīdzot kādai nevalstiskajai organizācijai.

"Es negribētu to saukt par "deputātu kvotām", bet deputātiem ir tiesības tajā stadijā, kad budžets ir Saeimā, veikt izmaiņas tajā, ko Ministru kabinets ir atnesis, un pēc savas gribas, pēc savas pārliecības piedāvāt, atbalstīt un piešķirt," raidījumam norādīja Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS).

Vucāns gan sola objektīvi izvērtēt, kuru deputātu vēlmes ir pamats finansiāli atbalstīt. Pēc viņa apgalvotā, svarīgi nav, kas iesniedz, bet gan - kāda no tā ir atdeve sabiedrībai.

Kā ziņots, ik gadu, Saeimai lemjot par valsts budžeta projektu, tiek atvēlēta tā sauktā "deputātu kvota", proti, parlamentāriešiem ļauts pēc saviem ieskatiem piešķirt no budžeta noteiktas naudas summas vairāku tūkstošu eiro apmērā pašu izvēlētiem mērķiem.

Pērn, skatot 2016.gada budžetu, toreizējais Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka Saeimas deputātu priekšlikumiem valsts budžetā varētu atvēlēt vienu miljonu eiro, taču šo summu plānots tērēt prātīgi. Vēlāk gan Šadurskis atturējās precizēt konkrētu summu.

2015.gada budžetā deputātu priekšlikumiem tika atvēlēti divi miljoni eiro. Starp atbalstītajiem priekšlikumiem bija koalīcijas partiju ierosinājumi, kā arī atsevišķi opozīcijas ieteikumi.

2015.gada decembrī biedrība "Sabiedrība par atklātību "Delna"" vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt tā dēvēto deputātu kvotu tiesiskumu. Pēc "Delnas" domām, "deputātu kvotas" ir prettiesiskas un nav pieļaujamas. Kvotu piešķiršana ir necaurskatāma, turklāt nepastāv arī kontroles mehānisms.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA