Latvijas iedzīvotāji vidēji gadā patērē aptuveni 190 plastmasas maisiņus
Līdz 2017.gadam uz pusi jāsamazina vienreizējai lietošanai paredzēto plastmasas maisiņu daudzums, līdz 2019.gadam to lietojumam jāsarūk jau par 80%.
Sabiedrība
2016. gada 8. septembris, 14:03

Latvijas iedzīvotāji vidēji gadā patērē aptuveni 190 plastmasas maisiņus

Jauns.lv

Atbilstoši statistikas datiem katrs Latvijas iedzīvotājs vidēji gadā patērē aptuveni 190 plastmasas iepirkumu maisiņus, savukārt visu Eiropas iedzīvotāju patērētais apjoms kopumā ir ap 100 miljardiem plastmasas maisiņu gadā, informē uzņēmumā SIA "Zaļā josta".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Daļu no izlietotajiem plastmasas maisiņiem izdodas savākt otrreizējai pārstrādei, taču Latvijā vēl joprojām lielākā daļa izlietoto maisiņu nonāk vidē, ilgtermiņā piesārņojot to un nopietni apdraudot ekosistēmu ar naftas produktu atliekām. Apzinoties problēmas aktualitāti, Eiropas Parlaments paredz līdz 2019.gada beigām vieglās plastmasas iepirkumu maisiņu, kuru materiāla biezums nepārsniedz 50 mikronus, patēriņu pakāpeniski samazināt līdz 90 maisiņiem uz vienu cilvēku gadā. Šīs pārmaiņas skars gan iedzīvotājus, gan tirgotājus, gan ražotājus, uzsver "Zaļās jostas" valdes priekšsēdētājs Jānis Lapsa.

Lai spriestu par to, kā to panākt, vai tas vispār ir iespējams, kā arī par to, kā būtu jāmainās patērētāju iepirkšanās paradumiem, nākamnedēļ notiks preses konference, kuras laikā likumdevēju un uzņēmēju pārstāvji, kā arī vides speciālisti informēs par risinājumiem plastmasas maisiņu patēriņa ierobežošanai.

Pasākumā piedalīsies uzņēmuma "Zaļā josta" valdes priekšsēdētājs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja, Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, un SIA "Stockmann" tirdzniecības atbalsta grupas vadītājs Nils Silvests paudīs Latvijas Tirgotāju asociācijas viedokli.

Bet par vides sociālo akciju "Esi dabai draudzīgs - ierobežo plastmasas maisiņu patēriņu!" informēs tās veidotāji un radošā komanda - horeogrāfs Agris Daņiļēvičs, žurnālists, dokumentālo filmu autors Sandijs Semjonovs.

Prese konference notiks ceturtdien, 15.septembrī, plkst.13 VARAM pirmajā telpā, Peldu ielā 25, Rīgā.

Kā ziņots, Eiropas Savienībā pieņemtā direktīva paredz, ka līdz 2017.gadam uz pusi jāsamazina vienreizējai lietošanai paredzēto plastmasas maisiņu daudzums, līdz 2019.gadam to lietojumam jāsarūk jau par 80%. Katrā valstī izlietoto plastmasas maisiņu daudzums atkarībā no iepirkšanās paradumiem ir atšķirīgs. Lielākais patēriņš ir Lietuvā, Polijā, Slovākijā un Bulgārijā - 460 maisiņi uz vienu cilvēku gadā -, bet mazākais patēriņš ir Dānijā, Somijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē un Luksemburgā - aptuveni 100. Latvijā gadā uz vienu cilvēku vidēji tiek izlietoti 190 maisiņi.

BNS/Foto: Shutterstock