PIRMS un PĒC: tik šmucīga bija Gaismas pils. FOTO
Gaismas pils pēc mazgāšanas spīd un laistās.
Sabiedrība
2016. gada 8. septembris, 17:05

PIRMS un PĒC: tik šmucīga bija Gaismas pils. FOTO

Jauns.lv

Pirms trim nedēļām pirmo reizi kopš Gaismas pils uzbūvēšanas tika uzsākti tās mazgāšanas darbi. Lai gan ar darbu veicēju noslēgtais līgums paredz, ka darbu izpildes termiņš ir piecas nedēļas, jau tagad var redzēt, ka bibliotēkas ēka izskatās krietni labāk. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šie mazgāšanas darbi ir būtiski arī tādā ziņā, ka atbildīgajiem ļaus aplēst, cik bieži ēka būs jāmazgā nākotnē, iepriekš norādīja Kultūras ministrijas (KM) Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis.

KM pārstāvis pirms darbu uzsākšanas rīkotajā preses konferencē norādīja, ka cer uz speciālo līdzekļu iedarbību, kas samazinās putekļu nosēdumu veidošanos uz LNB ēkas fasādes un jumta. Viņš atzina, ka nav iespējams kontrolēt to, cik daudz putekļu ir vidē ap ēku.

Builis stāstīja, ka izsludinātajā konkursā par ēkas fasādes un jumta tīrīšanu bija sagaidījis zemāku cenu, jo interese bijusi samērā liela. Kopumā pieteikumus konkursā bija iesnieguši trīs pretendenti, un dārgākais bija uzņēmuma "Rbsskals Serviss" piedāvājums Gaismas pils fasādi un jumtu notīrīt par 201 tūkstoti eiro. Par konkursa uzvarētāju tika pasludināts tīrīšanas uzņēmums "Alfa Vita Life Science GmbH". Tā vadītājs Oļegs Gutermans norādīja, ka šis nav pirmais lielais objekts, kuru nācies tīrīt, un solīja darbu veikt "cik vien labi iespējams".

"Alfa Vita Life Science GmbH" uzvarēja KM rīkotajā iepirkumā, uzņemoties Latvijas Nacionālās biblioētkas (LNB) ēkas jumta un fasādes tīrīšanas darbus paveikt par 97 268 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kopējā tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetri, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetri.

LNB pārstāvis Augusts Zilberts iepriekš informēja, ka, balstoties uz LNB inženieru un tīrīšanas speciālistu aprēķiniem, procesu būtu nepieciešams veikt atkārtoti reizi gadā vai reizi pusotrā gadā.

LNB jaunā ēka jeb Gaismas pils oficiāli tika atklāta 2014.gada 29.augustā. Tās mazgāšana līdz šim notikusi tikai daļēji.

Gaismas pils ēkas būvniecības izmaksas bija 163,1 miljons eiro. Līgumu valsts ar būvuzņēmējiem - būvnieku pilnsabiedrību "Nacionālā būvkompāniju apvienība"- parakstīja 2008.gada maijā. 

   

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Nauris Garkaklis; Evija Trifanova/LETA