Jaunumi Lielbritānijas izstāšanās sāgā: sarunas ar britiem veiks sūrākais "Brexit" kritiķis
Mutīgais eiroparlamentārietis kļuva ļoti slavens ar savu izjusto, sāpju pilno runu īsi pēc referenduma. Nu viņam uzticēts liels pienākums - sarunas ar Lielbritāniju, pārstāvot Eiropas Savienību.
Politika
2016. gada 8. septembris, 22:45

Jaunumi Lielbritānijas izstāšanās sāgā: sarunas ar britiem veiks sūrākais "Brexit" kritiķis

Jauns.lv

Sarunas par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības Eiroparlamenta vārdā uzticēts vadīt liberāļu frakcijas vadītājam Gijam Ferhofstadam. Ferhofstads ir slavens ar nežēlīgu, taču trāpīgu „Brexit” un tā organizētāju - politiķu - kritizēšanu, turklāt nav baidījies skaļi paust savu nostāju arī parlamenta sēdēs. Deputāts medijiem jau paspējis teikt, ka jūtas pagodināts par izteikto piedāvājumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ferhofstads, kurš no 1999.gada līdz 2008.gadam bija Beļģijas premjerministrs, ir pārliecināts Eiropas Savienības atbalstītājs un asi kritizējis Lielbritānijas Brexita referenduma iznākumu. Sarunām, kuru vadīšana uzticēta liberāļu frakcijas līderim, būs centrālā loma Lisabonas līguma 50.panta iedarbināšanā un nākotnes līgumos starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju. Pēc tam, kad Lielbritānija oficiāli izteiks vēlmi pamest ES, sāksies sarunas par izstāšanos, kas ilgs aptuveni 2 gadus.

Ferhofstads uzmirdzēja ar savu "nervu runu" pēc referenduma

Jūlija sākumā Ferhofstads izcēlās ar spīdošu runu Eiroparlamenta sēdē Strasbūrā, kur asi uzbruka izstāšanās aģitētājiem parlamentā: „Brauciet uz Londonu un dodiet pamācības saviem „Brexit” politiķiem, jo izskatās, ka viņiem šobrīd nav ne mazākās sajēgas, ko darīt! Viņi man šobrīd atgādina žurkas, kas pamet grimstošu kuģi – Kamerons atkāpās no amata, Boriss Džonsons atmeta visam ar roku un arī Naidžels Faradžs, kurš tik aktīvi iestājās par izstāšanos no ES, paziņoja, ka tomēr vēlas pavadīt vairāk laika pats ar sevi un savu ģimeni, pieļauju, ka tērējot savu eiroparlamentārieša algu.”

Savu brīdi tribīnē dedzīgais beļģu izcelsmes Eiropas Savienības aizstāvis izmantoja, lai brīdinātu dalībvalstis – Savienībai ir jāmainās, citādi līdzīgi referendumi nākotnē ir neizbēgami.

Britiem esot jāaiziet nekavējoties

Runājot par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, ko paredz „Brexit” referenduma iznākums, Ferhofstads uzskata, ka Londonai šis process jāsāk nekavējoties. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja savukārt paziņojusi, ka nesteigsies ar izstāšanos, un sarunas nesāksies agrāk kā 2017.gadā.

Eiropas Komisija par delegācijas vadītāju sarunām ar Lielbritāniju par tās izstāšanos no ES ir izraudzījusies franču politiķi un bijušo ES komisāru Mišelu Barnjē, bet Eiropadomi pārstāvēs vēl viens beļģis Didjē Seuss. Vadošo lomu sarunās uzņemsies Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Vēsturiskā Ferhofstada runa brīdi pēc referenduma:


Kasjauns.lv/Foto: AFP/Scanpix/LETA