Baltā nakts, Eiropas kultūras dienas un Bauskas rātsnama jubileja: ko darīt 10. un 11. septembrī?
Brīvdienās nesēdiet mājās!
Kultūra
2016. gada 9. septembris, 10:20

Baltā nakts, Eiropas kultūras dienas un Bauskas rātsnama jubileja: ko darīt 10. un 11. septembrī?

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē notiek divi plaši kultūras forumi – Rīgā Baltā nakts piedāvā mūsdienīgu ceļojumu galvaspilsētas kultūrtelpās, bet Eiropas kultūras mantojuma dienas aicina baudīt ainavas no ikdienā neierasta skatupunkta visā Latvijā. Bauskā ar Pagalma un Putras svētkiem tiks svinēta dižā Kurzemes rātsnama 400. jubileja.

Ķirpju Ates muzejā vērienīgi atzīmēs Pļaujas svētkus, Kokmuižā svinēs Muižas svētkus, Kalpaka „Airītēs” būs Karavīru dziedāšanas svētki. Kārsavā notiks bekošanas festivāls, Liepājā – Teodora Breikša ielas svētki, Biķernieku trase svinēs pusgadsimta jubileju, Jelgavā norisināsies Inženieru dienas un Metāla svētki, bet Saldū - starptautiskais tautas muzikantu festivāls „Saldie vārti”. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs - gan cilvēka fragmentētā realitāte un skolas laiks, gan civilisti un māksla aiz parādes durvīm. Līdz ar rudens iestāšanos sākas arī jaunā teātra sezona un kinoteātri piedāvā jaunas un aizraujošas kinoprogrammas. Kasjauns.lv piedāvā aizraujošāko brīvdienu ceļvedi.

1. Kultūras forums „Baltā nakts”

Naktī no sestdienas, 10. septembra, uz svētdienu, 11. septembri, Rīgā notiks tradicionālais mūsdienu kultūras forums „Baltā nakts”. Tā pamatprogrammu veidos vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti - koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības un lasījumi un filmu programmas. Pamatprogrammu papildinās vairāk nekā 20 „papildprojekti”, kurus organizējuši teātri, skolas, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas un citi.

Visi Baltās nakts pasākumi ir bez maksas un notiks dažādās pilsētas vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā un tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad būs Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla, Lielajiem kapiem līdz pat Brīvības ielai. Virknē pamatprogrammas pasākumu Latvijas mākslinieki sadarbosies ar kolēģiem no citām valstīm, radot un rādot instalācijas, performances, izstādes, mūzikas eksperimentus un koncertus.

Baltās nakts laikā šogad tiks atklāta Tēlniecības kvadriennāle „Rīga”, kas piedāvās lielisku iespēju iepazīt un iedziļināties mūsdienu tēlniecības starptautiskajās norisēs. Dažādu valstu mākslinieki izstādīs objektus  pilsētvidē un veidos izstādi Vāgnera zālē.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma tiks atjaunots Baltās nakts tramvajs, kas kā mūsdienu mākslas objekts un vienlaikus sabiedriskā transporta līdzeklis savienos Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela - Gaujas iela - Ausekļa iela.

Pie Brīvības pieminekļa tiks izstādīts pasaulē lielu interesi raisījušais Kanādas mākslinieku objekts - interaktīva instalācija „Cloud” jeb „Mākonis”. Anglikāņu baznīcā skanēs festivāla „Skaņu mežs” koncertprogramma. Pēterbaznīcā notiks visu laiku izcilākajam angļu dramaturgam un dzejniekam Viljamam Šekspīram veltīts uzvedums „Latviešu Šekspiriāna” (Šekspīra sonetus latviešu valodā izpildīs Valmieras teātra aktieris Ivo Martinsons, skanēs renesanses laika mūzika). Vērmanes dārzā izrādīs mēmā kino šedevru „Mēness Pjero”. Šie ir tikai daži Baltās nakts pieturpunkti.

Sīkāk internetā: www.baltanakts.lv.

Mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts 2016”

2. Eiropas kultūras mantojuma dienas

Šajā nedēļas nogalē visā Eiropā, arī Latvijā, jau 25. reizi notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru laikā kultūras pieminekļu saimnieki aicināti uzņemt ieinteresētus ciemiņus, lai ikvienam dotu iespēju iepazīt kultūras mantojumu neikdienišķā veidā, ielūkoties tajā, kas ikdienā plašākai publikai ir apslēpts. Šogad kultūras mantojuma dienas Latvijā veltītas kultūrvēsturiskajai ainavai. Pasākumi noritēs vairākos desmitos kultūras pieminekļos. Lūk, daži:

* Sestdien, 10. septembrī, varēs doties izzināt Dundagas novada trīs savdabīgākās ainavas: Šlīterē, Košragā un Kolkasragā. Šlīteres bākā pulksten 10.30 notiks senu Šlīteres ciema ainavu fotogrāfiju izstādes atklāšana un sarunas pie kafijas tases. Pulksten 12.30 Košragā sāksies ciema ainavu pērļu zveja, bet Kolkā pulksten 14.00 sāksies ekskursija pa Kolkasragu. Sīkāk internetā: www.visit.dundaga.lv.

* Savukārt Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs sestdien, 10. septembrī, pulksten 11.00 visus aicina uz interaktīvu pastaigu kopā ar tēlnieku Ojāru Feldbergu. Sīkāk internetā: www.pedvale.lv.

* Rēzeknes novada Lūznavas muižā sestdien, 10. septembrī, pulksten 21.00 notiks mūzikas, vides, dejas un gaismu uzvedums “Lūznavas atspulgā” jeb “MŪZdienas”. Uzvedumu veidojuši profesionāla radošā grupa, par dejas laukumu dejotājiem un gaismām kļūs muižas logi, jumts, durvis un citas negaidītas vietas. Bet sestdien jau no pulksten 10.00 Lūznavas muiža visus gaida uz atvērto durvju dienu, ļaujot ikvienam gribētājam bez maksas iepazīties ar muižu un tās bagātībām, kā arī piedalīties izzinošā spēlē ar foto orientēšanās elementiem. Sīkāk internetā: www.luznavasmuiza.lv.

* Piektdien un sestdien, 9. un 10. septembrī, no pulksten 9.00 līdz 17.00 apmeklētājiem bez maksas būs atvērts Jelgavas pils muzejs. Sestdien, 10. septembrī, pulksten 13.00 Jelgavas Tūrisma centrs visus aicina doties izbraukumā ar kuģi „Jūrmala”, lai iepazītu Jelgavu no cita skatu punkta - upes puses. Sīkāk internetā: www.visit.jelgava.lv.

* Cēsu Pils parkā sestdien, 10. septembrī, no pulksten 11.00 līdz 15.00 cēsnieki un Cēsu viesi varēs iepazīt un novērtēt parka ainavas kultūrvēsturisko bagātību, apmeklējot sešas dažādas darbnīcas. Savukārt pēc aktīvas dienas parkā pulksten 17.00 notiks koncerts „Muzikāla ainava ar klavesīnu” Cēsu Jaunajā pilī. Sīkāk internetā: www.tourism.cesis.lv.

Par Eiropas kultūras mantojuma dienu norisi citās Latvijas vietās varat uzzināt internetā: www.mantojums.lv.

3. Pagalmu svētki un Putras godēšana Bauskas vecpilsētā

Sestdien, 10. septembrī, no pulksten 9.00 līdz 15.00 Bauskas vecpilsētā notiks tradicionālie Pagalmu svētki un Putras godēšana.

Bauskas slimnīcas pagalmā notiks pasākums „Esi vesels Bauskā!” (vērtīgi padomi un praktiskas iemaņas, kā parūpēties par savu veselību pašam), kafejnīcas „Tornis” pagalmā būs spēkavīru izklaides, Bauskas pamatskolas pagalmā - bērnu darinājumu rudens tirdziņš, prāta, roku un sportiskās aktivitātes, tirdzniecības nama „Kvēle” un „Ģimenes studijas” pagalmā - aktivitātes visai ģimenei, bērnudārza „Pasaulīte” pagalmā būs iespēja baudīt rūķu viesmīlību un Rūķu saldo putru, veterinārās aptiekas pagalmā varēs satikties ar trušiem, kazām, zirgiem un citiem mīluļiem, Rātslaukumā tiks ierīkots gardēžu pagalms ar gaļu, sieru, maizi un citiem labumiem, būs arī Amatnieku tirgus.

* No pulksten 13.00 Rātslaukumā būs Putras godēšana un Bauskas Rātsnama sumināšana tā 400 gadu jubilejā. Pašvaldības darbinieki pasākumā “Novada putra” aicinās uz putras baudīšanu un kustīgām aktivitātēm, kurās būs iespēja gan parādīt zināšanas, gan, iespējams, uzzināt ko jaunu par Bauskas novadu.

Sestdien Bauskas vecpilsētā būs arī daudz citu interesantu aktivitāšu – radošās darbnīcas, zāļu sievu stāsti, ekskursijas pa katoļu baznīcu un daudz kas cits.

Tā kā 10. septembris ir visīstākais laiks, lai dotos ciemos pie savulaik lielākā un greznākā rātsnama visā Kurzemes un Zemgales hercogistē. Sīkāk internetā: www.bauskasvecpilseta.lv.

4. Kokmuižas svētki

Sestdien, 10. septembrī, Kocēnu novada Kokmuižā jau otro gadu pēc kārtas notiks Muižas svētki. Pasākuma programma veidota, caurvijot senlaicīgo ar mūsdienu, rosinot izzināt un atklāt senās Kokmuižas teritoriju. Svētkos atdzīvinās vēstures stāstus par laiku pirms 100 gadiem, kad muižas teritorijā strēlnieki cīnījās ne vien par kartē iezīmētām robežām, bet paplašināja robežas mūzikā, mākslā, literatūrā, piedāvājot savas tēmas un stāstus.

10. septembrī svētki sāksies pulksten 12.00, un visi pasākumi notiks vēsturiskajā Kokmuižas teritorijā. Pulksten 12.00 paredzēts svētku atklāšanas pasākums ar vīru kopas “Vilki” un seno cīņu kopas „Vilkači” priekšnesumiem.

Pulksten 17.00 apmeklētājus pie Kokmuižas pils sagaida muzikāls baudījums – koncertprogramma „Piazzolla. Galliano. Tango”. Tās pamatā būs kamermūzika, kas balstīsies uz stīgu instrumentu saspēli ar akordeonu. Tajā iekļauts Artura Maskata skaņdarbs, kas ir veltījums izcilākajai Latvijas akordeonistei Ksenijai Sidorovai. Būs dzirdama arī argentīniešu komponista Astora Pjacollas un franču komponista Rišāra Galjano mūzika tango noskaņās. Pulksten 20.30 muzikālo svētku programmu noslēgs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbends džeza mūzikas koncertā “Tautasdziesmas”, kura maģisko burvību veidos gan mūzika, gan gaismas uz ūdens, kopīgi uzburot iedvesmojošu un krāšņu priekšnesumu.

Svētkos neiztiks arī bez sportiskām izpriecām: būs tēvu un dēlu spēkošanās, Latvijas Ielu vingrošanas sporta biedrības un šovs, kā arī citas aktivitātes. Norisināsies arī Amatnieku un mājražotāju tirgus.

No pulksten 13.00 līdz 20.00 Kokmuižas alus darītavas pagrabā apmeklētājus iepriecinās laikmetīgās mūzikas un mākslas programma, būs arī pastaigas ar gidu pa Kokmuižas teritoriju, ģimenes spēles un radošās darbnīcas.

Vakara izskaņā pulksten 22.00 Kocēnu kultūras namā notiks saviesīga un izklaidējoša svētku balle kopā ar Daini Skuteli un „Bel Canto” (ieejas maksa – 3 eiro).

Sīkāk internet: www.kocenunovads.lv.

5. Pļaujas svētki Atē

Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā sestdien, 10. septembrī, pulksten 11.00 sāksies Pļaujas svētki, kuru moto ir: „Rotā visa radībiņa”. Svētku laikā visi vienosies Vidzemes lauku sētas darbu darīšanā, dziedāšanā, dancošanā un andelēšanās priekā.

Pļaujas svētku programmā: maizes cepšana, kartupeļu rīvēšana, stērķeles gatavošana, kāpostu ēvelēšana un skābēšana, ābolu mizošana, trušu vilnas apstrāde, rokdarbi, linu apstrāde, aitu cirpšana, puļķu maizes cepšana, medus sviešana, labības kulšana ar spriguļiem, umurkumurs, zupas vārīšana un degustācija, kalšanas darbi un daudzi citi lauku darbi. Būs arī mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kā arī vizināšanās ar zirgiem

Svētkos piedalīsies dažādu amatu pratēji no Vidzemes un Latgales, biedrība „Astes un Ūsas”, folkloras kopas, deju kolektīvi un citi. Līdztekus senajiem darbiem Pļaujas svētku apmeklētāji varēs arī apskatīt divas izstādes. Viena no tām – „Pļaujas svētki laiku lokos” veltīta Pļaujas svētku trīsdesmitgadei, bet otrā izstādē aplūkojamas novadnieka, kalncempieša Aleksandra Šutkas gleznas.

Svētku dienas rītā virs Ates muzeja apkārtnes ir plānots viens no Gaisa balonu festivāla „Liepna no putna lidojuma” lidojumiem, protams, ja tam būs atbilstoši labvēlīgi laika apstākļi.

Ieejas maksa svētkos pieaugušajiem 3 eiro, skolēniem – 1,50 eiro, ģimenes biļete - 7 eiro. Sīkāk internetā: www.atesmuzejs.aluksne.lv.

Pļaujas svētki Viktora Ķirpa Ates muzejā

6. Baltijas dokumentālo filmu forums “Ārpus laba un ļauna”

Vairākās Latvijas pilsētās – Rīgā, Cēsīs, Jēkabpilī, Rēzeknē, Talsos, Valmierā un Ventspilī līdz svētdienai, 11. septembrim, notiek Baltijas jūras dokumentālo filmu forums “Ārpus laba un ļauna”, kurā iekļautas deviņas filmas, kas ieguvušas kinokritiķu un skatītāju atzinību pasaulē nozīmīgākajos festivālos.

Rīgā filmas ir skatāmas kinoteātrī “K.Suns” (Elizabetes ielā 83/85), Cēsīs – koncertzālē “Cēsis”, Jēkabpilī – Tautas namā, Rēzeknē – Latgales vēstniecībā „Gors”, Valmierā – kinoteātrī „Gaisma”, Ventspilī – teātra namā „Jūras vārti”, bet Talsos – kinoteātrī „Aiseklis”. Katru dienu izrāda citas filmas, tāpēc informāciju meklējiet vietējā reklāmā. Rīdzinieki izcilas dokumentālās filmas sestdien un svētdien varēs baudīt visas dienas garumā seansos pulksten 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00 un 21.00. Lūk, dažas interesantākās filmas:

* „Dugma: Poga” (Norvēģija, 2016) ir teoristiskā grupējuma „Al Queda” pašnāvnieku – spridzinātāju portretējums. Norvēģu režisors vaļsirdīgās sarunās ar jaunajiem vīriešiem tiecas noskaidrot radikālu motivāciju upurēties ticības vārdā. Radikālisman veltīta arī dāņu un somāliešu kopražojuma filma „Kaujinieki no ziemeļiem”, kas pievēršas Skandināvijā dzīvojošām musulmaņu ģimenēm un viņu pieredzei, bērniem iesaistoties teroristiskajā grupējumā „Al Shabaab” (abas filmas „K.Sunī” izrādīs 10. septembrī pulksten 13.00 un 11. septembrī pulksten 17.00);

* Dānijas un Laosas kopražojuma filma „Rīsu zemes bērni un banānu pankūkas” fiksē globalizācijas aprises nelielā Laosas ciematā. Kamēr mugursomās apkārušies rietumnieki jūsmo par vides autentiskumu un vienkāršību, ciema iedzīvotāji sev atklāj Rietumu kultūras pievilcību un tās piedāvātos labumus (izrādīs Rīgā – 10. septembrī pulksten 21.00 un 11. septembrī pulksten 15.00).

* Vācijas un Argentīnas filma „Mūsu pēdējais tango” ir stāsts par tango filozofiju un mākslinieka upurēšanos savai mūzai. Filma seko Argentīnas visu laiku slavenākajam tango pārim (izrāda: Rīgā – 10. septembrī pulksten 11.00 un 11. septembrī pulksten 21.00; Talsos – 9. septembrī pulksten 18.00; Ventspilī – 9. septembrī pulksten 19.00; Jēkabpilī – 10. septembrī pulksten 14.00).

* ASV un Ukrainas kopražojuma dokumentālā filma „Gandrīz svētais” ir stāsts par harizmātiskā ukraiņu mācītāju Genādija Mohņenko misiju: atgriezt dzīvē Mariupoles ielu bērnus – nepilngadīgos narkomānus, alkoholiķus un bezpajumtniekus. Interesants ir fakts, ka arī garīdznieka vecāki ir bijuši alkoholiķi (Izrāda: Rīgā - 9. septembrī, pulksten 18.00 un 11. septembrī, pulksten 13.00)

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu latviešu valodā. Biļešu cenas: Rīgā – 3 eiro, citās pilsētās = no 1 līdz 3 eiro. (skolēniem, studentiem, pensionāriem un filmu profesionāļiem - bez maksas). Sīkāk internetā: www.nkc.gov.lv.

Dānijas un Laosas kopražojuma dokumentālā filma „Rīsu zemes bērni un banānu pankūkas”

7. Izstāžu ceļvedis: fragmentētā realitāte aiz parādes durvīm

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 30. oktobrim skatāma Sandras Krastiņas (dz. 1957) personālizstāde „Civilisti”. Māksliniece izstādē priekšplānā izvirza tēmu, kas viņai ir bijusi būtiska kopš radošās darbības uzsākšanas – indivīda un notikumu attiecības. Kā cilvēks pozicionējas dažādās vēsturiskajās, politiskajās un kultūras situācijās, kā izjūt sevi apdzīvotajā vidē un norisēs? Tematizētos jautājumus autore risina arī mākslinieciski tehniskā līmenī, lai statiskajā medijā – glezniecībā – notvertu fragmentētu, tomēr dinamiski virzītu laika un izjūtu kustību. Izstāde tiks atklāta ceturtdien, 8. septembrī, pulksten 17.00. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

* Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (Krišjāņa Valdemāra ielā 10, Rīgā) galvenajā ēkā piektdien, 9. septembrī, pulksten 17.00 atklās Raimonda Staprāna izstādi „Piecas gleznas”. Raimonds Staprāns (1926) Latvijā ir labi pazīstams kā lugu rakstnieks. Kā gleznotāju Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklētāji viņa mākslu iepazina 2006. gadā, kad tika sarīkota līdz tam plašākā meistara daiļrades izstāde dzimtenē. Raimonds Staprāns dzimis Rīgā, Otrā pasaules kara beigās kopā ar ģimeni devies trimdā. Apmeties dzīvot un strādāt Sanfrancisko, Kalifornijā. Bakalaura grādu mākslā un dramaturģijā ieguvis 1952. gadā Vašingtonas universitātē Sietlā un mākslas maģistra grādu Kalifornijas Universitātē. Izstāde būs skatāma līdz 22. novembrim. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

 

*Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema ielā 37, Pārdaugavā) līdz 28. septembrim skatāma Anitas Rozentāles personālizstāde „Fragmentētā realitāte”. Māksliniece veido darbus, apvienojot zīmēšanas, gleznošanas un cianotipijas tehnikas, pēta cilvēka prāta, atmiņu un nostalģijas spēku. Viņas mērķis ir izprast cilvēku kulturālās, politiskās, vēsturiskās un sociālās atšķirības, lai saprastu, kas cilvēku padara par personu un cik daudz ir jāpieliek vai jāatņem, lai viņi zaudētu savu identitāti un sapratni par to, kas viņi ir. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) izstāžu zālē līdz 29. septembrim skatāma izcilā gleznotāja Imanta Vecozola personālizstāde „Aiz parādes durvīm”, kurā eksponēti vairāk nekā piecdesmit dažādos laikos tapuši mākslinieka darbi. Profesora Imanta Vecozola radošā dzīve vairāk kā pusgadsimtu ir saistīta ar Latvijas Mākslas akadēmiju, tamdēļ personālizstāde augstskolas aulā ir īpašs notikums, kuram mākslinieks gatavojās vairākus gadus. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Vēl tikai šajās brīvdienās – līdz 11. septembrim – Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) var apskatīt jaunajam mācību gadam veltītu ekspresizstādi „Lasām, rakstām, rēķinām", kurā ir iespēja aplūkot 20. gadsimta mācību grāmatas, skolas lietas, liecības, formas tērpus un somas. Izstādē varēsim skatīt, kā skolai nepieciešamie priekšmeti laika gaitā strauji mainījušies. Taču paliekoša vērtība ir grāmata – ekspozīcijā apskatāmas ābeces, matemātikas, rakstīšanas, lasīšanas, dabas mācības un lūgšanu grāmatas, kā arī dziesmu grāmata Kurzemes skolām, kas izdota 1904. gadā Jelgavā. Eksponētas arī tāfeles, spalvas kāti, tintnīca un citi rakstāmpiederumi, kas izmantoti rakstīšanas apguvē un glītrakstīšanai. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA, Sintija Zandersone/LETA