Kultūra
2016. gada 9. septembris, 18:47

Iznākusi mecenāta Viļa Vītola grāmata "Pārdomas par Krieviju"

Jauns.lv

Iznākusi mecenāta un vairāku sabiedrisko organizāciju dibinātāja Viļa Vītola grāmata "Pārdomas par Krieviju", informēja "Kokneses fonda" valdes priekšsēdētāja Valda Auziņa.

Domājot par vēstures netaisnību un apstākļiem, kas liedza viņa ģimenei palikt Latvijā, liekot pastāvīgi atcerēties un ilgoties pēc tās, grāmatas atvēršanā Vītols teica, ka visu mūžu neatlaidīgi vērojis un pētījis Krieviju, apmeklējis to un iepazinies ar daudziem krievu tautības cilvēkiem. "Šī grāmata ir mēģinājums skaidrot Rietumu sabiedrībai problēmu ar Krieviju. Ir satriecoši noskatīties, cik neticami maz rietumnieku saprot Krieviju," viņš sacīja.

Vītols daļu sava mūža bijis spiests pavadīt ārpus Latvijas. Tuvojoties Krievijas karaspēkam, viņa ģimene 1944.gada beigās devās uz Vāciju, pēc tam - uz Venecuēlu. Viņa māte Valentīna Riekstiņa vēl piedzīvoja Latvijas neatkarību, bet tēvs - arī Vilis Vītols - mira, to nesagaidījis. 1999.gadā Vītols ar savu ģimeni atgriezās Latvijā.

Kopš atgriešanās Latvijā viņš aktīvi iesaistījies tās ekonomiskajā un sabiedriskajā dzīvē, dibinot un piedaloties vairākos uzņēmumos un sabiedriskajās organizācijās. Vītols kopā ar sievu Martu ir dibinājuši "Vītolu fondu", kura mērķis ir stipendiju veidā palīdzēt spējīgiem, centīgiem, bet maznodrošinātiem jauniešiem studēt Latvijas augstskolās, pēc tam kopā ar domubiedriem un Kokneses pašvaldību - "Kokneses fondu" ar mērķi Likteņdārzā godināt to 600 000 cilvēku piemiņu, ko Latvija zaudēja 20.gadsimtā.

Jau vairākus gadus Vītols ir iesaistījies arī "Nākotnes fonda" darbībā, kura mērķis ir, veicinot dzimstību un sekmējot izbraukušo latviešu atgriešanos dzimtenē, apturēt latviešu tautas izmiršanu un depopulāciju.

"Pārdomas par Krieviju" ir otrā Vītola grāmata. 2010.gadā iznāca grāmata "Savējiem", kurā apkopotas viņa pārdomas par Latvijai un latviešiem svarīgiem tematiem.

Jaunāko grāmatu izdevis "Jāņa Rozes apgāds".

BNS