Cilvēku tūkstoši bauda kultūras forumu Rīgas centrā. Aizvadīta krāšņa "Baltā nakts". FOTO
"Baltā nakts" Rīgā notika 11.reizi, un tā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", kuru aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma.
Kultūra
2016. gada 11. septembris, 10:16

Cilvēku tūkstoši bauda kultūras forumu Rīgas centrā. Aizvadīta krāšņa "Baltā nakts". FOTO

Jauns.lv

Vakar vakarā Rīgā 11.reizi norisinājās mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kura piedāvātie pasākumi daudzviet pilsētā bija baudāmi naktī.

Šoreiz foruma pamatprogrammu veidoja vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, tostarp koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības un lasījumi, filmu programmas. "Baltās nakts" pamatprogrammu papildināja vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti, kuru organizēšanā iesaistījās teātri, skolas un bērnudārzi, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas, aktīvie rīdzinieki un domu biedri.

Par "Baltās nakts" centrālo un lielāko projektu šogad kļuva "Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2016", kas piedāvāja iespēju iepazīt un iedziļināties mūsdienu tēlniecības starptautiskajās norisēs. Dažādu valstu mākslinieki izstādīja objektus pilsētvidē un veidoja izstādi Vāgnera zālē. Pie Brīvības pieminekļa bija izstādīts pasaulē lielu interesi raisījušais Kanādas mākslinieku objekts, interaktīva instalācija "Cloud" jeb "Mākonis", kas daudz ceļojis pa pasauli un iemantojis zināmu popularitāti.

Savukārt pie tirdzniecības centra "Origo" atradās nīderlandiešu mākslinieka Gija van Bona mehāniskā instalācija SKRYF jeb smilšu rakstītājs. Latvijas mākslinieks Gints Gabrāns aicināja meklēt virtuālu mākslu reālā vidē, izmantojot speciāli izveidotu telefona aplikāciju, bet koncertzālē "Palladium" mākslinieks Voldemārs Johansons piedāvāja vides kompozīciju - ģeneratīvu procesu laboratoriju, kurā fizikālu parādību novērojumi tiek pakļauti sajūtu analīzei.

Šogad "Baltās nakts" mūzikas projektos notika vairākas pasaules pirmizrādes. Koncertzālē "Ave Sol" producentu apvienība "DoStudija" un mūziķis Helvijs Fiņķis piedāvāja multimediāla koncertuzveduma - jaundarba "Akmens dārzs" - pirmizrādi. Savukārt Latvijas Universitātes Lielajā aulā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvoja jaunā komponista Aigara Raumaņa darbs "Superstīgu teorija". "Baltās nakts" koncertā to atskaņoja apvienotais kokļu orķestris 30 koklētāju sastāvā, saksofona solo spēlēja pats autors. Savukārt nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs" šī gada "Baltajā naktī" aizsāka jaunu koncertsēriju "Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā".

"Baltās nakts" programma piedāvāja plašas izvēles iespējas arī kino cienītājiem. Kinoteātrī "Splendid Palace" norisinājās divas filmu programmas - viena bija festivāla "2Annas" piedāvātais jaunāko latviešu īsfilmu maratons "Spoki pirms brokastīm", bet otra - kino "Bize" un kinoprojekta "Spektrs" dokumentālo filmu programma "Uzdrīkstēšanās", kas ir starptautiski pazīstamas dokumentālās filmas, kuras vieno stāsti par māksliniekiem un uzdrīkstēšanos, par leģendāriem notikumiem mākslas pasaulē.

"2Annas" aicināja īpaši drosmīgos uz Miera ielas apkaimes "Darbnīcu" baudīt šausmu filmu maratonu "Īs(t)ās šausmas". Turpat netālu studijā "Rija" bija skatāmas Latvijā radītas animācijas filmas. Savukārt Spīķeri aicināja uz brīvdabas kino programmu "Komēdijas cauri laika prizmai". Tajā rādīja trīs oriģinālas, smieklīgas un asprātīgas komēdijas.

Šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma tika atjaunots "Baltās nakts" tramvajs, kas kā mūsdienu mākslas objekts un vienlaikus sabiedriskais transports savienoja Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela-Gaujas iela-Ausekļa iela.

"Baltā nakts" šogad koncentrējās ierastās ģeogrāfiskās vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā un tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad bija Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla, Lielajiem kapiem līdz pat Brīvības ielai.

"Baltā nakts" Rīgā notika 11.reizi, un tā ir daļa no starptautiska projekta "Eiropas Baltās naktis", kuru aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas - Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA