Komandieris: elitārākā Latvijas specvienība ir gatava stāties pretī "zaļajiem cilvēciņiem"
Speciālo uzdevumu vienības komandieris Juris Ušackis.
Sabiedrība
2016. gada 11. septembris, 12:52

Komandieris: elitārākā Latvijas specvienība ir gatava stāties pretī "zaļajiem cilvēciņiem"

Jauns.lv

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienību (SUV) nākotnē ir plānots palielināt gandrīz trīskārt un tā ir gatava stāties pretī "zaļajiem cilvēciņiem", atzina SUV komandieris Juris Ušackis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš pastāstīja, ka vienības loma atbilstoši aktuālajiem drošības izaicinājumiem palikusi nemainīga, proti, speciālo militāro operāciju veikšana Latvijas interesēs. Tāpat SUV uzdevums ir palīdzības sniegšana tiesībsargājošām institūcijām. Mainījies ir tas, ka SUV kļuvusi par vienu no galvenajām prioritātēm NBS attīstības plānos.

Vienības prioritātes pamatā nav mainījušās, un karavīri ir sagatavoti veikt dažāda veida uzdevumus. Tāpēc karavīru atlasē tiek prasīts radošums un nestandarta domāšana. Vienība ir spējīga īstenot tādus uzdevumus, kurus iepriekš neviens nav veicis. Būtiskākās izmaiņas ir tajā, ka, ņemot vērā drošības izaicinājumus, valsts ir devusi uzdevumu skaitliski palielināt SUV. Tuvākajos gados ir plānots SUV palielināt gandrīz trīs reizes, tomēr dienošo skaitu Ušackis nedrīkstēja atklāt.

Vaicāts, kādus secinājumus SUV izdarījusi par Krievijas specvienību izmantoto taktiku Ukrainā, Ušackis atbildēja, ka SUV pēta visu, kas notiek pasaulē un var attiekties uz vienības uzdevumiem.

"Esam pētījuši arī tādas militāras operācijas, par kurām informēts tikai šaurs cilvēku loks. Tāpat esam pētījuši pasaulē notikušos teroraktus. Ir skaidrs - ja vēlies uzvarēt, tad pretinieks jāiepazīst tikpat labi kā pašam sevi. Plānojot un veidojot apmācību procesu, noteikti ņemam vērā veikto analīzi par potenciālo pretinieku. Mēs esam gatavi stāties pretim "zaļajiem cilvēciņiem" (šādi parasti apzīmē Krievijas specdienestu karavīrus Ukrainā). Latvijas apdraudējuma scenāriji ir daudz un dažādi - gan nekonvencionāli, gan hibrīdtipa, gan asimetriski. Tam visam SUV atbilstoši gatavojas. SUV ir jābūt gatavai reaģēt uz visiem iespējamiem apdraudējuma scenārijiem," norādīja Ušackis.

SUV karavīru sagatavošanā iekļāvusi visu noderīgāko pieredzi no citu valstu speciālo spēku apmācību metodēm, tomēr daudz kas ir pašu attīstīts un unikāls mūsu mentalitātei, veicamajiem uzdevumiem.

Lai arī vienība sekojot līdzi nedraudzīgo valstu specvienību apmācību metodēm, lielāku ieguvumu dod ciešā sadarbība ar citu NATO valstu speciālajiem spēkiem.

Ušackis gan atzīst, ka SUV jau vairākus gadus tikai aptuveni 20% no pieteikušos skaita spēj izturēt iestājpārbaudījumus un veikt sagatavošanas posmu. Tomēr šāds rādītājs ir atbilstošs mūsdienu situācijai un nav satraucošs.

Latvijas elitārākās specvienības komandieris pastāstīja, ka karavīru atlasē vienība nokļuvusi līdz atziņai, ka mūsdienās jauniešiem ir problēmas risināt pat vienkāršus sadzīviskus uzdevumus. Vienlaikus ir grūtības risināt nepazīstamas problēmas, kā arī nedaudz trūkst mērķtiecības. Liels šķērslis topošajam karavīram ir veselības problēmas.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas