Gada laikā "Rīgas meži" apsaimniekotajos mežos atjaunoti teju 50 km meža meliorācijas grāvju
Liela daļa SIA „Rīgas meži” apsaimniekoto mežu meliorācijas sistēmu ir nokalpojušas.
Runā Rīga
2016. gada 12. septembris, 14:21

Gada laikā "Rīgas meži" apsaimniekotajos mežos atjaunoti teju 50 km meža meliorācijas grāvju

Jauns.lv

Kopš pagājušā gada augusta SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajās teritorijās veikta meža meliorācijas sistēmu atjaunošana 47,166 km garumā. Tie ir apmēram 6% no grāvju kopgaruma, kuriem nepieciešama renovācija.

Meža meliorācijas sistēmu atjaunošana tiek veikta, iztīrot esošos grāvjus, lai uzlabotu meliorētās meža zemes ūdens režīmu un nodrošinātu tā optimālu darbību. Viena metra iztīrīšanai no grāvja nepieciešams izrakt no viena līdz pat pieciem kubikmetriem grunts. Atsevišķos meža masīvos grunts sastāva dēļ ekskavatora rakšanas darbi ir jāatkārto, kā arī jānovērš jaunu bebru dambju veidošana tikko atjaunotās grāvju sistēmās.

Blakus grāvim tiek izveidota atbērtne, kas var pildīt arī meža ceļa funkciju mežsaimniecisko un mežizstrādes darbu veikšanai. Tādējādi tiek nodrošināta labāka piekļuve meža resursiem un pieaug to vērtība.

Pērn tīrīšanas darbi tika veikti Tīreļu mežniecības Tīreļu iecirknī, bet šogad uzsākti arī Daugavas mežniecībā un Gaujas mežniecībā. Tīreļu mežniecībā nepieciešams iztīrīt vēl ap 640 km aizsērējušu grāvju.

Liela daļa SIA „Rīgas meži” apsaimniekoto mežu meliorācijas sistēmu ir nokalpojušas, tādēļ pērn augustā uzsākta to pilnīga atjaunošana. Pēc meža inventarizācijas datiem SIA "Rīgas meži" apsaimniekošanā ir 1156.7 km meliorācijas grāvju, no kuriem renovācijas darbi bija nepieciešami 808 km grāvju.

Meliorācijas grāvju gultnes tīrīšanas darbiem tika iegādāts kāpurķēžu ekskavators (Modelis JCB Js200LCT4).

Funkcionējošas meliorācijas sistēmas ļauj pilnvērtīgāk izmantot augsnes auglības potenciālu. Koksnes gada pieaugums meliorētās platībās var būt pat vairākas reizes lielāks salīdzinoši ar nenosusinātām platībām.

SIA „Rīgas meži” apsaimniekotajos mežos nav plānots izbūvēt jaunas meliorācijas sistēmas, grāvji tiek tīrīti vienīgi esošo sistēmu robežās, lai saglabātu dabiskos meža biotopus.

Sadarbībā ar SIA "Rīgas meži" / Publicitātes foto