Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2016" pulcē ievērojamu apmeklētāju skaitu
Runā Rīga
2016. gada 12. septembris, 16:56

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2016" pulcē ievērojamu apmeklētāju skaitu

Jauns.lv

Naktī no 10. uz 11. septembri Rīgā norisinājās Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts", kas pulcēja ļoti lielu apmeklētāju skaitu. Pirmās organizatoru aplēses liecina, ka šogad 56 "Baltās nakts" pasākumus apmeklēja ap 55'000 Rīgas iedzīvotāju un viesu. Plašo apmeklējumu veicināja veiksmīgi izveidotā, dažādām interesēm piemērotā programma un, protams, lieliskie laika apstākļi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Apmeklētāju atsauksmes un vērtējumi, ko organizatori saņēma klātienē, sociālos tīklos, e-pastos un interneta vietnē www.baltanakts.lv liecina, ka šī gada "Baltā nakts" cilvēkiem ir raisījusi pozitīvas emocijas un vēlmi laikmetīgās mākslas aktivitātēs iesaistīties arī turpmāk. Visvairāk novērtējumu un apmeklētāju foto fiksāciju iemantoja interaktīvie projekti "Mākonis" (mākslinieki Keitlinda Brauna un Veins Gerets, Kanāda), kas joprojām ir apskatāms laukumā pie Brīvības pieminekļa, kā arī arhitekta un scenogrāfa Didža Jaunzema vides objekts "Parametriskais ledājs".  Tāpat apmeklētāji aktīvi dalījās iespaidos par šī gada centrālā notikuma "Tēlniecības Kvadriennāle Rīga" izstādi un tēlniecības objektiem pilsētā,  un mākslinieka Ginta Gabrāna virtuālo projektu SAN Esplanādē.  

Apmeklētāju aktivitāte visu "Baltās nakts" norises laiku bija liela visās norises vietās. Daudzi apmeklētāji nesteidzīgi baudīja vairākus koncertus un pirmatskaņojumus, kā arī šausmu, dokumentālo, komēdiju un īsfilmu kino programmas.  Savukārt, citi steidza apmeklēt pēc iespējas plašāku instalāciju, izstāžu, pasākumu un norišu vietu skaitu, lai redzētu un izbaudītu "Balto nakti" pilnībā. Šogad pēc vairāku gadu pārtraukuma tika atjaunots "Baltās nakts" tramvajs, kas kā mūsdienu mākslas objekts un vienlaikus sabiedriskā transporta līdzeklis savienoja Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela - Gaujas iela - Ausekļa iela.  Apmeklētāji novērtēja un aktīvi izmantoja tramvaja sniegtās iespējas un emocijas.

 

"Baltā nakts" Rīgā notiek katru gadu septembra sākumā, šogad forums notika 11. reizi.  To veidoja vairāk nekā 30 mākslas un kultūras projekti, tostarp, koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, dzejas sacensības un lasījumi un filmu programmas. "Baltās nakts" pamatprogrammu papildināja vairāk nekā 20 iniciatīvu projekti, kuru organizēšanā iesaistījās teātri, skolas un bērnudārzi, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas un citi aktīvie rīdzinieki un domu biedri. "Baltā nakts" šogad koncentrējās ierastās ģeogrāfiskās vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā un tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad bija Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla, Lielajiem kapiem  līdz pat  Brīvības ielai.

“Baltā nakts” Rīgā ir daļa no starptautiska projekta ”Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. Šobrīd "Balto nakti" vai līdzvērtīgus pasākumus organizē arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas. Rīgā forumu ”Baltā nakts” organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Forumā aktīvi līdzdarbojas arī pilsētas kafejnīcas, galerijas, grāmatnīcas, klubi un citi uzņēmumi.  Visi "Baltās nakts" pasākumi ir bezmaksas un brīvi pieejami visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem.  Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts 2017" gaidāms nākamgad septembra sākumā – 9. septembrī.


sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto