Atklājas baisi fakti par mazā Salvija nonāvēšanu Ventspilī. VIDEO
Ventspils tiesa 34 gadus vecajam Andrejam Belinskim par gadu un trīs mēnešus vecā puisēna sasišanu un sakošanu līdz nāvei piespriedusi 12 gadus un deviņus mēnešus ilgu cietumsodu.
112
2016. gada 13. septembris, 11:39

Atklājas baisi fakti par mazā Salvija nonāvēšanu Ventspilī. VIDEO

Jauns.lv

Ventspils tiesa 34 gadus vecajam Andrejam Belinskim par savas paziņas gadu un trīs mēnešus vecā dēla Salvija sasišanu un sakošanu līdz nāvei piespriedusi 12 gadus un deviņus mēnešus ilgu cietumsodu. Māte mazuli savam draugam bija uzticējusi pieskatīt, kamēr pati bija devusies uz darbu.

Slepkavības lietu Ventspils tiesa izskatīja pirmdien, 12. septembrī, un tās gaitā atklājās nozieguma baisas detaļas. Izmeklēšanā atklājās, ka Belinskis mazo puisēnu ne tikai sitis, bet arī sakodis. Savukārt ģimenes ārstes rīcība – ziņošana par daudzajiem zilumiem laikus – bērnu, iespējams, būtu glābusi, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Mātes draugs mazo Salviju sit un kož

Belinskis savu vainu neatzīst, kaut viss liecina par viņa nežēlīgo vardarbību. Viņš Salviju sāka pieskaitīt tad, kad bērna mamma atsāka strādāt. Tieši tad arī uz gadu un trīs mēnešus vecā puisīša sejas un ķermeņa sāka parādīties zilumi. Visticamāk, Belinskis zēnu sitis un sakodis aiz dusmām.

Prokurore Solvita Bože „Panorāmai” stāstīja, ka vīrietis kodis bērnam tā, ka palikuši zilumi, kas uz bērna ķermeņa bijuši redzami pat pēc mazuļa nāves. Prokurore uzsver, ka te nav runas par afekta stāvokli vai psihiskām problēmām, bet psiholoģiskām problēmām, kuru saknes, visticamāk, meklējamas Belinska bērnībā.

Ventspils tiesa vakar izskatīja krimināllietu par smagu miesas bojājumu nodarīšanu gadu un trīs mēnešus vecam bērnam, kā rezultātā mazulis no gūtajām traumām vēlāk slimnīcā nomira. Spriedums paredz 1982. gadā dzimušajam vīrietim piemērot probācijas uzraudzību uz divarpus gadiem.

Vīrietis ir atzīts par vainīgu abās viņam izvirzītajās apsūdzībās - gan pēc Krimināllikuma 125. panta trešās daļas par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bija par iemeslu cietušā nāvei, gan pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo.

Ārste neziņo par bērna zilumiem

Vienlaikus neizpratni radījusi Salvija ģimenes ārstes Marutas Dreimanes rīcība, kura par bērna savainojumiem nav ziņojusi bāriņtiesai, kas, iespējams, varētu būt glābis bērna dzīvību. Ārste, kura apskatījusi bērnu dienu pirms nāves, savu vainu atzīst un tāpēc viņa no kriminālatbildības atbrīvota. Viņa teic, ka bāriņtiesai savlaicīgi par puisēna zilumiem nav ziņojusi aizņemtības dēļ un, kad to grasījusies darīt, mazais jau bijis slimnīcā. Viņa notikušo sauc par „nelabvēlīgu apstākļu sakritību”.

Salvijs dzimis nelabvēlīgā ģimenē un viņa mātei jau bija atņemtas aprūpes tiesības par Salvija divām māsām un brāli, bet par Salviju māte esot rūpējusies. Viņa nāve izārdījusi mātes dzīvi: viņa šķīrusies no Salvija tēva, pārcēlusies no Ventspils uz dzīvi Rīgā un teic – slepkavam piespriests pārāk maigs sods, bet viņa to nepārsūdzēs, jo tas esot psiholoģiski ļoti grūti.  

Salvijs bezsamaņas stāvokli Ventspils Ziemeļkurzemes Reģionālajā slimnīcā tika nogādāts pērnā gada 27. Oktobrī ar redzamiem miesas bojājumiem – hematomām (asinsizplūdumiem). Drīz vien zēnu pārveda uz Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcu Rīgā, kur viņš no gūtajām traumām pēc trīs dienām mira.

Puisēna slepkavam 12 gadu cietumā Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video/Vidoe: LTV „Panorāma”