Operas apzagšanā cietuši vismaz astoņi mākslinieki – zaudējumi mērāmi vairākos tūkstošos
Avots no LNOB ziņo, ka apzagti esot kādi 10 mākslinieki, taču pagaidām policijā ar iesniegumiem vērsušās vien astoņas personas.
112
2016. gada 14. septembris, 06:10

Operas apzagšanā cietuši vismaz astoņi mākslinieki – zaudējumi mērāmi vairākos tūkstošos

Jauns.lv

Pagājušajā ceturtdienā, 8. septembrī, Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) jaunās sezonas atklāšanas koncerta laikā apzagti vairāki teātra mākslinieki. LNOB vadība izsaka nožēlu par notikušo un atklāj, ka piecu gadu laikā šis ir pirmais šāda veida incidents. Policija ir izpaudusi nozagto mantu aptuveno vērtību, taču zagļi pagaidām nav notverti.

Kā iepriekš ziņots, zādzība notikusi koncerta izskaņā, kad visi mākslinieki atradušies uz teātra skatuves. No ģērbtuvēm tika nozagti vairāki portatīvie datori, mobilie telefoni, naudas maki ar banku kartēm, skaidru naudu un dokumentiem, kā arī somas un citi vērtīgi priekšmeti. Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska Kasjauns.lv šonedēļ informēja, ka nozagto mantu kopējā vērtība tiek lēsta ap 4000 eiro.

LNOB pieviļ apsardzes sistēma

Par notikušo informēts avots, kurš sazinājās ar Kasjauns.lv pieļauj, ka zādzība, iespējams, izdevusies LNOB vadības neizdarības dēļ. „Acīmredzot, pašreizējā terorisma laikmetā ikviens nevar būt drošs, atrodoties operā, ja tik viegli jebkurš var ienākt mākslinieku ģērbtuvēs. Kāpēc par to nav līdz šim padomājusi operas vadība?,” portālam raksta avots.

LNOB izsaka nožēlu, taču taisnojas, ka operas telpu drošības sistēma līdz šim nav tā pievīlusi: „Latvijas Nacionālās operas un baleta administrācija izsaka nožēlu par notikušo. Pēdējo piecu gadu laikā šis ir pirmais šāda veida incidents operas telpās. LNOB drošības sistēmā strādā 20 cilvēku, kas veic gan video novērošanu, gan regulāru telpu apgaitu. Ņemot vērā notikušo, operā tiek ieviesti papildu drošības pasākumi. Detalizētāku informāciju LNOB nevar sniegt, jo policija veic izmeklēšanu,” portālam pauž LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Policija zagļus joprojām meklē

Kā informē VP pārstāve Gžibovska, saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta 3.daļas – par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot telpā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas. Šobrīd notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu, kurš izdarījis zādzību, un citus notikušā apstākļus.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 8.septembrī, ar Galā koncertu tika sākta LNOB jaunā sezona. Koncertā piedalījās gan pašmāju operas un baleta solisti, gan izcili viessolisti. Koncerta tiešraide bija vērojama arī Lattelecom digitālajā televīzijā „360 TV kultūra”.

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA