Miera ielā pamestā angārā mētājas tūkstošiem privātu fotogrāfiju – arī intīmas. FOTO
Kādā pamestā kapu pieminekļu kaltuves angārā Miera ielā izgāztas simtiem privātu fotogrāfiju, kuras savulaik uzņēmis fotosalons „Foto kolors”. Jebkurš tajā bez ierobežojumiem var veikt ģenealoģisku un arheoloģisku izpēti.
Sabiedrība
2016. gada 14. septembris, 06:55

Miera ielā pamestā angārā mētājas tūkstošiem privātu fotogrāfiju – arī intīmas. FOTO

Jauns.lv

Kādā pamestā kapu pieminekļu kaltuves angārā Rīgā, Brasas rajonā, mētājas simtiem salonā „Foto kolors” neizņemto fotogrāfiju un fotosalona dokumentācijas kaudze (čeki, pavadzīmes, kases grāmatas). Jebkurš tur var atrast ja ne savas, tad vismaz radu un draugu fotogrāfijas.

Vienā lielā kaudzē samestas visdažādākās fotogrāfijas – gan pases un ģimenes, gan dažādu sarīkojumu un skolu izlaidumu foto. Vērienīgajā foto kaudzē var atrast arī vienu otru intīma rakstura kailfoto. Fotovaroņi „sapulcināti” no visas Latvijas, pārsvarā no Rīgas un Kurzemes, kur savulaik savu darbību izvērsis „Foto kolors”.

Savdabīgā nelegālā fotoizstāde

Dīvaino fotoizstādi Kasjauns.lv nejauši atklāja kopā ar pilsētpētnieku biedrību „Grauzti”, apsekojot vairākas pamestas galvaspilsētas Rīgas ēkas. „Grauzti” pārstāvis Māris Rudzītis Kasjauns.lv neslēpa savu izbrīnu. Viņš Kasjauns.lv teica:

„Šis atradums tik tiešām ir īsts šoks! Es starp bildēm atradu arī savas skolas foto, pazīstamu cilvēku sejas. Šis ir rupjš datu aizsardzības likuma pārkāpums un vaininiekiem par šo privāto foto izmešanu var draudēt lielas nepatikšanas. Te tā vienkārši jebkurš var ienākt un atrast pazīstamu cilvēku foto”.

Jāteic, ka pa fotogrāfiju kaudzi var rakāties jebkurš. Interesentam vienīgi, dodoties promenādē pa Miera ielas republiku, mazliet jāizmet līkums uz pamestā angāra pusi un jāieiet pa tā plaši atvērtajām durvīm.

 

Mēslainē izmestie bērni

Starp nerātnām intīmiem fotoaktiem un mazu zīdaiņu bildēm, mētājas arī simtiem dažādu Latvijas skolu klašu un izlaidumu kopbildes. Jāteic, ka savulaik „Foto kolors” pa tiešo sadarbojās ar skolām, tām piedāvājot unikālas fotosesijas.

Starp tām var atrast arī Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas 2011./12. mācību gada 7.b klases kopportretu. Skolas direktors Gints Ročāns, uzzinot par izmestajām fotogrāfijām, Kasjauns.lv teica: „Man tas tik tiešām ir liels šoks. Savulaik mūsu skolai ar „Foto koloru” bija vienošanās, ka viņi mūsu skolā taisa fotogrāfijas un fotosērijas, bet nepieprasītās vai neizpirktās fotogrāfijas iznīcinās. Tas ir nepatīkams pārsteigums, ka tas nav izdarīts. Tagad „Foto kolors” ar mūsu skolu vairs nesadarbojas, tas kaut kur ir pazudis”.

Pamestās ēkas īpašnieks: „Tās ir šausmas, kas notiek manā īpašumā!”

Kasjauns.lv nesekmīgi centās sazināties ar „Foto koloru”, pa nevienu no savulaik reklāmās minētajiem telefona numuriem nekādu skaidrību nevarēja iegūt – vai nu klausuli pacēla kāds bijušais darbinieks, kurš teica, ka šis ir privāts telefona numurs un viņam vairs ar „Foto koloru” nav nekāda sakara, vai arī numurs vairs neeksistēja. Viss liecina, ka „Foto kolors”, kurš savulaik bija visai ievērojams spēlētājs Latvijas fototirgū nu nīkuļo.

Vēlāk gan Kasjauns.lv sazvanīja Miera ielas ēkas, kurā izgāztas fotogrāfijas, īpašnieks, kurš savu vārdu gan atteicās nosaukt. Viņš izteica šausmas par to, kas notiek viņa īpašumā un teicās, ka nespēj tur ieviest kārtību: „Tas ir kaut kāds ārprāts un nožēlojami, kas notiek manā īpašumā. Kāds to ir uzlauzis, un tur dzīvo bomži. Fotogrāfijas un dokumenti bija sakrauti kārtīgi kaudzītē, paredzēti utilizācijai. Bet kāds to visu ir saārdījis. Tas nav normāli! Diemžēl nekāda atslēga pret lauzni nenosargā. Jāpiebilst, ka tas ir mans īpašums un nevienam tur nav tiesību ieiet. Policiju jau sen esmu informējis par tur notiekošo”.

Jautāts, kā viņa ēkā uzradās „Foto kolora” arhīvs, ēkas īpašnieks teica: „Vienkārši tur bija brīva vieta un viņi atveda”. To, kad viss tiks savests kārtībā un fotogrāfijas, atbilstoši klientiem solītajam, tiks iznīcinātas, ēkas īpašnieks gan nespēja pateikt.

Kaut arī zvanītājs savu saistību ar „Foto koloru” neatklāja, jāteic, ka viņa telefona numurs savulaik bija reģistrēts kā fotosalona kontakttālrunis. Īpašnieks arī taisnojās, ka nekārtības viņa īpašumā radušās laikā, kad viņš kādu laiku ir bijis ārzemēs un nav varējis sekot līdzi savai saimniecībai.

„Nav saņemta informācija, ka kāds būtu cietis no minētās situācijas”

Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, iepazīstoties ar situāciju Miera ielas namā, Kasjauns.lv informēja: „Šoreiz no Valsts policijas puses īsti nevarēsim komentēt minēto jautājumu, jo jautājumā par fiziskās personas datiem uzraudzību no Datu aizsardzības likuma viedokļa veic Datu valsts inspekcija, kas arī vērtē jautājumu par administratīvās atbildības piemērošanu datu aizsardzības pārkāpumu gadījumā. Kriminālatbildība var iestāties vienīgi būtiska kaitējuma gadījumā, taču nav saņemta nekāda informācija, ka pašlaik kāds būtu cietis no minētās situācijas. Savukārt nepabeigtas ēkas un iekļūšanas aizliegums tajās tiek regulēts ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem. Rīgas pašvaldība ar attiecīgo struktūru un Rīgas pašvaldības policijas starpniecību veic uzraudzību par šādām būvēm pilsētas teritorijā. Jebkurai šādai būvei ir jābūt aizslēgtai tā, lai tajā nevarētu iekļūt”.

Datu valsts inspekcijas direktore Daiga Avdejanova trešdienas rītā Kasjauns.lv pavēstīja, ka kopā ar policijas pārstāvjiem dosies uz "Foto kolors" arhīva izgāztuvi un lems, vai tās īpašnieks ir saucams pie administratīvās vai kriminālatbildības. "Tāda situācija nav pieļaujama, tas ir ļoti nopietnes pārkāpums," teica Avdejanova.


Kasjauns.lv/Foto: Kasjauns.lv