"Gribēju palīdzēt, paliku muļķa lomā..." skarbs īpašnieka stāsts izskaidro, kāpēc reizēm grūti atrast īres dzīvokli
Izrādās, īpašnieki reizēm pat neizīrē savus dzīvokļus, jo baidās, ka iedzīvosies zaudējumos.
Sabiedrība
2016. gada 15. septembris, 06:21

"Gribēju palīdzēt, paliku muļķa lomā..." skarbs īpašnieka stāsts izskaidro, kāpēc reizēm grūti atrast īres dzīvokli

Jauns.lv

Cilvēki nereti sūkstās, ka grūti atrast īres dzīvokļus, cenas ir augstas un saimnieki ir visīstākie asinssūcēji ar akmeni sirds vietā, taču izrādās, ka medaļai ir arī otra, nebūt ne glīta, puse. Skarbs stāsts, ar ko padalīties, ir arī Pēterim no Lielvārdes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgā dzīvojošais Lielvārdes dzīvokļa īpašnieks Kasjauns.lv pastāstīja, ka šobrīd joprojām lēnām atmaksā parādu, kas radies negodprātīgu īrnieku dēļ - vīrietis nolēma nodot savu tukšo dzīvokli kādai ģimenei, neprasot īres maksu, vien lūdzot apmaksāt komunālos maksājumus, taču palika ar garu degunu - īrnieki uzkrāja lielu komunālo maksājumu parādu un prom bija.

Pēteris stāsta, ka nolēmis neprasīt īres maksu, jo dzīvoklī nav mūsdienīga remonta, tomēr tas ir tīrs, kārtīgs un dzīvošanai piemērots. Tā kā pašam dzīvokļa īpašniekam tolaik bijušas naudas grūtības, viņš cerējis tikai uz apmaksātiem komunālajiem maksājumiem, taču tagad tos spiests maksāt pats.

Viņš stāsta, ka visādi centās sarunāt ar īrniekiem parāda atmaksu, bija ar mieru pieņemt arī dalītus maksājumus, saprotot, ka ne viņam vienīgajam ir savilkta josta, taču neko vairāk par tukšiem solījumiem tā arī nesaņēma. Pēteris saka, ka tā bija skarba mācība - lai arī gribēja kā labāk un ļāva cilvēkiem dzīvot bez maksas, galu galā vienalga palika muļķa lomā. 

Dzīvokļa īpašnieks arī norāda, ka diezvai kādreiz vēlēsies laist savā īpašumā nepazīstamus cilvēkus, ja vienīgais, ko viņš no tā ieguvis, ir vairāku simtu parāds, kas tagad jāapmaksā pašam. 

Sūdzas arī citi

Tas nav vienīgais gadījums, kad īrnieki rada problēmas un materiālos zaudējumus dzīvokļu īpašniekiem. Arī interneta forumos ir ne mazums sūdzību par nenomaksātiem komunālajiem rēķiniem, nesamaksātu īres maksu, nozagtām vai salauztām mēbelēm u.c. Tāpat dažreiz par līdzīgiem notikumiem sabiedrību informē Valsts policija - gadījumos, kad īpašnieki nolemj sparīgāk cīnīties par savu taisnību.

Kasjauns.lv iepriekš rakstīja, ka ļaudīm lielajās pilsētās reģionos - Valmierā, Cēsīs, Tukumā - ir grūti atrast īres dzīvokli un tie ir nesamērīgi dārgi, un toreiz daži aptaujātie neslēpa, ka dzīvokļu īpašnieki dažreiz izvēlas dzīvokļus neizīrēt vispār, jo ieguvumi reizēm ir krietni mazāki par zaudējumiem.

Aizlaižas un nesamaksā arī Daugavpilī

Par šādiem gadījumiem ir dzirdējis arī Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Latio" Daugavpils nodaļas īpašumu vērtēšanas speciālists Mihails Lavrenovs. Viņš gan norāda, ka biežāk blēdīšanās no īrnieku puses vērojama dzīvokļu īstermiņa segmentā - gadījumi, kad īrnieki aizlaižas un nesamaksā, biežāk notiek uz diennakti, divām vai trijām izīrētajos dzīvokļos. Ilgtermiņa īres dzīvokļu segmentā šādi gadījumi ir retāki, taču par tādiem ir dzirdēts.

Grib noturēt labu īrnieku par katru cenu 

Savukārt kāds dzīvokļa īpašnieks Liepājā Kasjauns.lv pastāstīja, ka viņa īpašumā jau vairākus gadus dzīvo viens īrnieks, kuru saimnieks ļoti negrib pazaudēt, jo baidās no situācijas, kad dzīvoklī būtu jālaiž jauni īrnieki. Iemesls ir analoģisks – liepājnieks zina stāstīt par dzirdētiem atgadījumiem pilsētā, kad īpašniekiem radīti zaudējumi cerētās peļņas vietā.

Lai noturētu īrnieku, īpašnieks pat nolaidis jau tā par tirgus vērtību krietni zemāko īres cenu, jo īpašumā ielaistais cilvēks ir uzticams un ar „zelta rokām” - ja kaut kas salūst, pats arī māk saremontēt.

Tikmēr Liepājā strādājošais nekustamo īpašumu jomas darbinieks Andrejs Džeriņš norāda, ka situācija ar negodprātīgiem īrniekiem nav tikai vienas pilsētas līmeņa, bet gan valsts mēroga problēma. Viņš saka, ka biežāk tādus gadījumus var novērtēt nepieredzējušu dzīvokļu izīrētāju vidū.

Tāpat ir arī ļaudis, kas ievācas dzīvokļos ar zemākas kvalitātes remontu un vienkārši izmanto situāciju, ka maksātspējīgāki cilvēki konkrēto dzīvokli neizvēlēsies, padzīvo vienā, nesamaksā un pārvācas uz nākamo. Eksperts arī norāda, ka reizēm mazāk pieredzējušie nekustamo īpašumu saimnieki nepienācīgi novērtē potenciālo īrnieku un iedzīvojas materiālos zaudējumos.

Nekustamo īpašumu jomas speciālisti atzīst, ka ir gadījumi, kad dzīvokļi patiešām stāv tukši tikai tāpēc, ka saimnieki baidās no ļaunprātīgiem ļaudīm. Arī gadījumos, ja dzīvoklis ir labi un kvalitatīvi izremontēts un saimnieki vienkārši nevēlas, lai kāds to sabojā, tāpēc samierinās ar tukšā dzīvokļa ikmēneša komunālo maksājumu segšanu.

Kasjauns.lv nesen rakstīja arī par citu nekustamo īpašumu problēmsituāciju Vidzemē un Zemgalē. Piemēram, Tukumā brīvie dzīvokļi reti kad vispār nokļūst sludinājumu portālos, jo piedāvājums attiecībā pret pieprasījumu ir tik zems, ka dzīvokļi atrod savus īrniekus acumirklī īpašnieku tuvāko draugu vai paziņu lokā.

Līdzīgi ir arī Cēsīs un Valmierā, kur ne tikai grūti atrast pieklājīgu dzīvesvietu, bet par to jāmaksā teju vai galvaspilsētas līmeņa cenas.

Esi dzīvokļa izīrētājs vai īrnieks, kas saskāries ar līdzīgām vai kādām problēmām, un gribi padalīties piedzīvotajā? Raksti uz kasjauns@kasjauns.lv!  


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no ss.lv