Latvijā iestājies meteoroloģiskais rudens, tuvākajās diennaktīs temperatūra noslīdēs līdz 10 grādiem
Skats uz Āraišu ezeru rudenī.
Sabiedrība
2016. gada 17. septembris, 09:27

Latvijā iestājies meteoroloģiskais rudens, tuvākajās diennaktīs temperatūra noslīdēs līdz 10 grādiem

Jauns.lv

Diennakts vidējā gaisa temperatūra visā Latvijā neatgriezeniski noslīdējusi zem +15 grādiem, kas nozīmē meteoroloģiskās vasaras beigas un rudens sākumu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati un "Global Forecast System" prognozes.

Sagaidāms, ka tuvākajās diennaktīs valsts austrumos vidējā gaisa temperatūra noslīdēs nedaudz zem +10 grādiem. Atvasara šoruden varētu izpalikt.

Savukārt meteoroloģiskā ziema iestāsies tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili pazemināsies zem nulles atzīmes. Parasti tas notiek novembra beigās, bet pēdējos gados meteoroloģiskā ziema Latvijā nereti sākusies tikai decembrī vai pat janvārī.

Astronomiskais rudens šogad sāksies 22.septembrī plkst.17.21. Tas iestājas brīdī, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. To sauc par rudens ekvinokciju, savukārt Zemes dienvidu puslodē tad sākas pavasaris.

Šajā laikā abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām.

Tā kā par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala - nevis centrs, - un ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 12 minūtēm pārspēs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 24. un 25.septembrī.

Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk - katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA