Kur svinēt Līgo svētkus? Jāņu nakts ceļvedis
Kultūra
2012. gada 21. jūnijs, 09:23

Kur svinēt Līgo svētkus? Jāņu nakts ceļvedis

Jauns.lv

Kasjauns.lv piedāvā vērienīgāko Līgo svinību ceļvedi. 23. jūnijā notiek diži pasākumi – varēs svinēt gan sentēvu, gan kolhoznieku, gan modernā un inovatīvā garā. Gan goda tautas tērpos, gan pa pliko tradicionālajos pliko skrējienos.

RĪGA

Lielā līgošana Rīgā

* No pulksten 17.00 līdz 5.00 notiks Līgošana krastmalā. Svētki noritēs uz trīs skatuvēm ar lustīgu dziedāšanu un dancošanu. Programmā: tautas tradīcijas kopā ar folkloras kopu „Ceiruļeitis”, Raimonda Paula lieluzvedums „Līgo, Rīga!” kopā ar ceremoniju orķestri „Miers un Bērziņš”, kori „Kamēr” un diriģentu Māri Sirmo, tautas deju ansambli „Rotaļa”, dziedātājiem un aktieriem Viktoru Lapčenoku, Žoržu Siksnu, Gunti Veitu, Valteru Frīdenbergu, Mariju Bērziņu, Andri Bērziņu, Jāni Paukštello, Hariju Spanovski un citiem. Dziedās un spēlēs arī Liene Candy, Normunds Rutulis, grupas „Labvēlīgais tips”, „Sīpoli”, „Turaidas Roze”, „6.Jūdze”, „Musiqq” un citi. Ugunskuri sildīs līdz pat saullēktam.

* No astoņiem vakarā līdz pieciem rītā tradicionālie Jāņi noritēs arī Dzegužkalnā. Svētkus ieskandinās Zemgales jauniešu folkloras kopa „Tarkšķi”. Svētku noskaņai - Liepājas aktrišu folkloras kopas „Atštaukas” Jāņu uzvedums. Par līksmību gādās Rīgas danču klubs un viesi – dancotāji no Viļņas un Tartu. Visu nakti spēlēs Latgales tautas mūzikas kapela „Dziga”. Saullēktu Dzegužkalnā sagaidīs kopā ar kapelu „Hāgenskalna muzikanti”. Jāņu nakts tradīcijas līgotājiem piedzīvot palīdzēs Jāņu tēvs un Jāņu māte Iveta un Vidvuds Medeņi.

KURZEME

Rituālie Jāņi Pedvālē

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā ir uzsākta mākslas objekta veidošana, kurš tiks dedzināts Jāņu naktī. Tā nosaukums ir „Purifikācija” un to veido japāņu izcelsmes mākslinieks no ASV Tomass Matsuda.

Līgo vakarā, saulrieta laikā, skatītāji varēs vērot uguns, mūzikas un dejas izrādi – degošo ”Purifikāciju” un performanci „Zīme”, kuru īstenos Simonas Orinskas Buto studija, skaņu mākslinieks Artis Gulbis un multimāksliniece Skaidra Jančaite (Lietuva).

Tāpat kā katru gadu saullēkta laikā tēlnieks Ojārs Feldbergs ar klātesošajiem vīriem dosies kārtējā Jāņu rīta vīru rituālajā skrējienā.

Līgo Liepājas „Pūt, vējiņos!”

Liepājas koncertdārzā „Pūt, vējiņi!” līgošana sāksies pulksten 20.00. Tur Rūdolfa Blaumaņa Viļņu Jānis sniegs īsu pamācību mīlēšanā, skanēs līgodziesmas, degs jāņuguns un līdz saullēktam varēs ballēties kopā ar grupu „3 Jāņi”.

Lielākais Jāņuguns Cinevillas kinopilsētiņā

Tukuma novada Slampes pagastā kinopilsētiņā Cinevillā lielfestivālā „SMScredit.lv Jāņi Cinevillā” paredzēts unikāls notikums - šī gada lielākā Jāņuguni pasaulē iekuršana. Ugunsmākslinieka Ilmāra Āboliņa vadībā tiks uzbūvēts milzu ugunskurs - četrstāvu mājas augstumā! Pirotehniķis Ilmārs Āboliņš uzsver: „Tas ir patiess izaicinājums uzbūvēt lielāko Jāņu ugunskuru. Būšu patiesi priecīgs iedegt šo konstrukciju. Cinevillā nakts tumsas nebūs!”.

Šogad Jāņi Cinevillā būs pārsteigumiem bagāti, gan līgojot pēc sentēvu tradīcijām, ievērojot latviešu misticisma rituālus, gan piedāvājot arī moderni un ar 21.gadsimta noskaņām izjust saulgriežu īpašo enerģētiku.

Jāņu svinēšana kinopilsētiņā sāksies pulksten 14.00. Pulksten 21.00 būs Valda Muktupāvela uzvedums „Karsta bija Jāņu nakte”, kuru ievadīs Lielā Jāņu vainaga savīšana un noslēgs pasaulē lielākās Jāņuguns iedegšana. Tieši pusnaktī uzstāsies grupa „Pērkons” ar īpašu Jāņu zelta hitu programmu.

LATGALE

Lustīgie Līgo svētki Rēzeknē

Valters Krauze kopā ar Olgu Dreģi, Jolandu Suvorovu, Mirdzu Martinsoni, Intu Teterovski un daudziem citiem Latvijā mīlētiem māksliniekiem aicina uz vērienīgiem Līgo svētkiem Latgales sirdī – Rēzeknē. Īpašs sveiciens Līgo vakarā gaidāms no dziedošajām latgaļu saimēm: Eriņiem, Igauņiem, Puncuļiem un Uškāniem.

Vērienīgais Līgo svētku lielkoncerts pulksten 20.00 sāksies Rēzeknes Kultūras un atpūtas parkā. Tajā visus apmeklētājus priecēs vairāk nekā 100 dalībnieki - dziedātāji,

dejotāji un aktieri.

Koncerta pirmajā daļā mākslinieki izpildīs savas mīļākās dziesmas un populārākos hitus,

savukārt koncerta otrajā daļā gaidāma sadziedāšanās ar kori, solistiem un publiku, visi kopā izdziedās tautasdziesmas un estrādes dziesmas diriģenta Inta Teterovska

virsvadībā.

Līgo svētkos Rēzeknē uzstāsies Jolanda Suvorova, Inga un Normunds, Olga Dreģe,

Dzintars Čīča, Kaspars Antess, Latgales dāmu pops, Jenny May, „Borowa Mc”, Roberts

Pētersons, Mirdza Martinsone, māsas Legzdiņas, „Laimas Muzykanti”, „Dziga”, „Patrioti.lg” un daudzi citi mākslinieki.

Latgale līgo Līvānos

Zaķusalā, pussalā pie Daugavas Līvānos Latgale sāks līgot pulksten 18.00. Tur notiks „Latvijas šlāgerkanāla” rīkotais pasākums „Līgo, Latgale!” Šogad līgotājiem īpašu atmosfēru radīs atraktīvie un uz jestrām izdarībām kārie Rūdis ar Kārlēnu no „Skroderdienām Silmačos”.

Pasākums norisināsies vairākās daļās, kas būs piemērots dažāda vecuma apmeklētājiem. Līgotājiem būs iespēja sadziedāties ar tādām grupām un dziedātājiem kā Inga un Normunds, „Ginc & Es”, Kaspars Antess un Dzintars Čīča, „Zeļļi” un citiem.

Latviešu populārās ziņģes sadziedāt un izdancot palīdzēs Kurzemes – Liepājas teātra dziedošie aktieri Edgars Pujāts un Marģers Eglinskis. Koncerta daļas izskaņā Lielais Līgonakts ugunskurs tiks aizdedzināts kopā ar Latgales tradīciju kopēju - folkloras kopu „Turki”. Savukārt Zaļumballē par danču ritmiem gādās izcilākie Latgales dančmeistari - grupas „Zenīts”, „Marčello” un „Ginc & Es”

Līgo Daugavpilī

Līgo svētku svinēšana Daugavpilī Stropu estrādē sāksies pulksten 20.00. Uz Jāņuzāļu rotātās skatuves varēs skatīt Tautas mūzikas un deju koncertu „Līgo visi!”. Koncertā piedalīsies Latviešu kultūras centra radošie kolektīvi. Toties svētku tirdziņš Stropu estrādē sāks darboties jau no pulksten 19.00.

Pulksten 21.00 latviešu komponistu populārās estrādes dziesmas dziedās Samanta Tīna, Dāvids Kalandija, grupa „MoNo”, bet deju mūziku izpildīs pūtēju orķestris „Daugava”. Pulksten 23.00 iedegs Jāņu ugunskuru un turpinājumā - līdz pulksten 4.00 – notiks saullēkta gaidīšana disko ritmos.

VIDZEME

Jaunie Jāņi Siguldā

Grupa „Dzelzs Vilks”, Siguldas pašvaldība un „Cēsu alus” aicina līgot Siguldā - Jaunajos Jāņos. Siguldas Svētku laukumā lielus un mazus pulcēs mūsdienīga īsākās nakts daudzināšana „Jaunie Jāņi”, aicinot klausīties „Dzelzs Vilka” mūslaiku tautas mūziku, smelties spēkus sentēvu rituālos un no sirds izkustēties Jāņu nakts dančos.

Par Līgo svētku iesildīšanu „Jaunajos Jāņos” rūpēsies dīdžejs Uldis Rudaks un jauniešu postfolka grupa „SulA”, uz latviskiem rituāliem un Jāņuguns iedegšanu līgotājus aicinās

folkloras kopā „Putni”, īpašas video projekcijas „Dzelzs vilka” koncertprogrammai veidos mākslinieks Pēteris Brīniņš. Par lustīgu Līgo vakara gaisotni gādās „Cēsu alus” un zāļu tirdziņš, bet kārtīgi Jāņu danči līdz rīta gaismai gaidāmi kopā ar grupu „Bellaccord”.

Jauno Jāņu programma sāksies pulksten 17.00 ar Zāļu vakaru Svētku laukumā, pulksten 20.00 uz vakara ieskaņu aicinās Uldis Rudaks, pulksten 21.00 – uzstāsies postfolka grupa „SulA”, pulksten 21.20 – spēka rituāli un uguns iedegšana, pulksten 22.00 – grupas „Dzelzs Vilks” koncertprogramma, bet pulksten 24.00 sāksies danči ar grupu „Bellaccord”.

Zaļumballe Valmierā

Pulksten 22.00 Valmieras estrādē notiks lustīga Līgo zaļumballe, kuras viesus priecēs muzikālā apvienība „Priekšnojauta” un DJ Ričs.

Līgo Līgatnes Ratniekos

Līgatnes novada „Ratniekos” - Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā – 23. jūnijā no pulksten 18.00 tiks sagaidīts Jāņu vakars lauku sētā. Ikkatram viesim būs iespēja līdzdarboties neaizmirstamās Jāņu aktivitātēs un, turpinot latviskās tradīcijas, viesi tiks iesaistīti tādās latviskās nodarbēs, kā īstenā lauku sētas pušķošanā, vainagu un ozolu vītņu pīšanā. Tāpat katram būs iespēja izmēģināt savu meistarību tāšu tīšanas darbnīcā, pīrāgu un lazdu maizes ceplī, ugunskuru stutēšanā un īstā siera siešanā pie milzīgā saimnieces katla. Patiesu asumu vakaram piešķirs gruzīnu deju kolektīvu sveiciens ar nerimstošiem Gruzīnu tautas ritmiem.

Svētku kulminācija – „Pliko auglības skrējiens miglas tērpā pusnakts rasā”. Zaļumballē līdz rītam spēlēs grupa „Sestā jūdze” un rokenrola virtuozi „Rollmens Band”.

Kolhoznieku Jāņi Rakšos

Līgo svētki Amatas novada „Rakšos” šogad būs ar izteikti spilgtu tematisko ievirzi – Kolhoznieku Līgo nakts balle „Rakšu” sētā.

Kolhoznieku pasākums sāksies jau pulksten 12.00 ar Līgo dienas lauku labumu tirdziņa atklāšanu. Pēc pulksten.14.00 līgotājus iekustinās grupa „Musiqq”. Visas dienas garumā dažādas lustes, priekšnesumi, brīvdabas kino, savukārt no pulksten 20.00 Amatas novadu ieskandinās „Apvedceļš”, Normunds Rutulis un „Kantoris 04”.

Līgo svētku īpašais notikums būs divu ņipru un kviecošu sivēnu ķeršana ar dažādu šķēršļu pārvarēšanu. Apskatāmi būs arī pastāvīgie Rakšu Zoo iemītnieki - kamieļi, lamas, alpakas un ziņkārīgie gvanako.

Līgošana uz Krustpils saliņas

Līgo svētkos Jāņuguni iedegs pulksten 22.00 Jēkabpilī, Krustpils saliņā. Būs jestra līgošana kopā ar aktieri Gunti Skrastiņu un grupu „No pusvārda” zaļumballē „Nāc un līgo Jēkabpilī”. Līgot uz salas Daugavā būs tik tiešām burvīgi, sola pasākuma rīkotāji.

ZEMGALE

Līgojam Dobelē

Dobelē līgošana sāksies pulksten 10.00, kad laukumā pie Amatu mājas sāks darboties Zāļu tirgus (tas strādās līdz pulksten 15.00). Pulksten 19.00 Ķestermeža estrādē tiks izrādīta amatierteātra „Smaids” izrāde „Pēdējā griba”, bet pulksten 22.00 sāksies zaļumballe, kurā spēlēs grupa „Pļumpapā”.

Saulgrieži Tērvetes parkā

Tērvetes dabas parkā ikviens aicināts līgot kopā ar Tērvetes dabas parka pasaku tēliem. Īpašu svētku burvību Līgo noskaņās pa dienu Pasaku un Rūķīšu mežā uzburs zaļā Sila raganiņa un meža rūķi. Vakarā līgošana turpināsies Tērvetes estrādē – no pulksten 22.00 būs danču griešana kopā ar grupu „Sākums”.

Līksmošana un Jāņu svinēšana turpināsies arī 24. jūnijā - no pulksten 12.00 līdz 17.00 visus Jāņu bērnus uz jautru dziedāšanu un līksmošanu aicinās liepājnieces – folkloras kopa „Atštaukas”.

Latvija līgo Bauskā

Latvijas Radio 2 arī šogad turpina tradīciju organizēt Latvijā Līgo svētkus, aicinot tautu uz kopīgu Līgo svētku svinēšanu. Šogad pasākums notiks Bauskā. Muzikālais Līgo nakts šovs pulcēs Latvijas dažādu stilu mūziķus no visiem Latvijas novadiem, jautri izdzīvojot Jāņu tradīcijas un rituālus.

Koncertā Bauskas pilsdrupās piedalīsies Ingus Pētersons, „Suitu sievas”, Liene Šomase, Olga Rajecka, Nikolajs Puzikovs, Jānis un Atis Auzāni, Dainis Skutelis, Nils Īle un daudzi citi iemīļoti mākslinieki. Pēc koncerta būs lustīga Līgo nakts balle līdz rīta gaismai.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/ LETA