"Ja nebūs darba, braukšu uz Sīriju nomirt!" Inteliģentais bēglis Mahmuds nobažījies par savu likteni Latvijā
Mahmuds apzinās, ka nodomu protokols, ko parakstījis ar potenciālo darba devēju nenozīmē, ka darbu viņš tiešām dabūs.
Sabiedrība
2016. gada 20. septembris, 07:31

"Ja nebūs darba, braukšu uz Sīriju nomirt!" Inteliģentais bēglis Mahmuds nobažījies par savu likteni Latvijā

Jauns.lv

Jūlijā iepazīstinājām lasītājus ar Mahmuda Zlavi ģimeni, kas, bēgot no kara Sīrijā, nonāca Latvijā. Portāla Kasjauns.lv aicinājums Latvijas darba devējiem sarosīties vainagojās panākumiem un Mahmudam tika izteikts darba piedāvājums. Viņš pats gan par savu nākotni Latvijā ir nobažījies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Patvēruma meklētājs no Sīrijas Mahmuds Zlavi kopā ar ģimeni Latvijā ieradās šā gada jūnijā. 15.augustā viņš publiski parakstīja nodomu protokolu ar potenciālo darba devēju – vietējo tranzītbiznesa kompāniju SIA „W.E.E.S.A.” Firma saistīta ar visnotaļ skandalozo uzņēmēju Gulamu Gulami.

Mahmuds ir pirmais no nesen ieceļojušajiem bēgļiem, kurš darba meklējumos Latvijā ticis tik tālu. Parakstītais nodomu protokols paredz darba attiecību uzsākšanu tiklīdz Mahmuds saņems bēgļa vai alternatīvā statusu un nokārto visus dokumentus.

Statuss iegūts, bet firma klusē

Kasjauns.lv šonedēļ atkārtoti sazinājās ar Mahmudu. Viņš izklausījās nomākts. Bēgļa statusu viņš un ģimene oficiāli saņem tieši šodien, 20. septembrī: „Jādodas parakstīt attiecīgie dokumenti, taču zinu, ka esam veiksmīgi tikuši cauri procesam.”

Taču pārlieku sapriecājies Mahmuds nav. Pēc nodomu protokola parakstīšanas uzņēmums SIA „W.E.E.S.A.” ar viņu nav atkārtoti sazinājies un, apzinoties, ka nodomu protokols tomēr nav darba līgums, Mahmuds šobrīd dzīvo neziņā: „Tagad tiek runāts par dzīvokļa meklēšanu un aiziešanu no Mucenieku centra, taču kāda tam jēga, ja man nav darba? Papīrs, ko parakstīju, nav garants, ka strādāšu Un ja darba devējs pārdomājis, man nekas cits neatliks, kā doties atpakaļ uz Sīriju, lai nomirtu.”

Mahmuds arī atklāj, ka Muceniekos viņa ģimene spiesta dzīvot ar citiem patvēruma meklētājiem, kuri, kā apgalvo Mahmuds, valstī ieradušies „nepareizā veidā”, proti, nelegāli šķērsojot robežu. Pretenzijas pret šo viņš izteicis jau vasarā, taču pagaidām Mucenieku centra darbinieki neesot rīkojušies.

Darba devējs sola nepārdomāt

SIA „Communications & Strategies” vecākais projektu vadītājs Toms Kursītis, kurš pārstāv firmu SIA „W.E.E.S.A.” korporatīvās komunikācijas jomā apgalvo, ka nodoms, kuru Mahmuds Zlavi un darba devējs parakstījis augusta vidū, joprojām ir spēkā: „Mums līdz šim nebija zināms, ka Mahmuds ar ģimeni ir ieguvis bēgļa statusu. Varam informēt, ka viņam izteiktais piedāvājums joprojām ir spēkā, un darba devējs neplāno pārdomāt.”

Interese par Mahmudu esot izrādīta viņa iespaidīgās pieredzes vadošos amatos un valodu zināšanu dēļ. SIA „W.E.E.S.A.” komunikāciju pārstāvis atklāj, ka Mahmuda darba pienākumi būšot starptautiskā uzņēmuma pārstāvēšana arābu valstīs: „Viņam pamatā būs vēstnieka loma. Cilvēks ar arābu un angļu valodas prasmēm mūsu nozarē ir ļoti vērtīgs.”

Uzņēmēji interesējas par bēgļu nodarbināšanu

„Latvijas Sarkanais Krusts”, kas visā Eiropā palīdz patvēruma meklētājiem un bēgļiem informē, ka jau kopš aprīļa patvēruma meklētājiem nodrošina sociālo darbinieku un sociālo mentoru pakalpojumus, palīdzot viņiem integrēties sabiedrībā.

Pēdējā laikā netrūkst arī uzņēmēju, kuri izrāda lielāku interesi par iespējām nodarbināt patvēruma meklētājus. „Ceram, ka parakstītais nodomu protokols tik tiešām novedīs arī pie reālām darba attiecībām, kas būtu kā piemērs gan Latvijas uzņēmējiem, gan arī patvēruma meklētājiem. Paldies visiem, kas izrāda interesi palīdzēt. Sadarbojoties valsts un nevalstiskajām institūcijām, kā arī privātpersonām, iespējams efektīvāk nodrošināt nepieciešamo palīdzību,” stāsta biedrības starptautisko un sabiedrisko attiecību programmas vadītāja Agnese Trofimova.

 

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis