Vai tas ir ētiski? Vējoņu pāris mulsina tautu, pozējot itāļu modes žurnālam
Pagalam nesaudzīgi Vējoņu pāra pozēšanu ārzemju modes lapās novērtējusi etiķetes speciāliste Aija Strautmane. Viņasprāt, tērpi Latvijas reprezentēšanai neesot pietiekami grezni.
Sabiedrība
2016. gada 20. septembris, 17:57

Vai tas ir ētiski? Vējoņu pāris mulsina tautu, pozējot itāļu modes žurnālam

Jauns.lv

Sociālajos tīklos viedokļu vētru nesen izsaukusi itāļu augstās modes žurnāla „Collezioni Haute Couture” fotosesijai, kur Latvijas prezidents Raimonds Vējonis kopā ar savu kundzi Ivetu Vējoni demonstrē latviešu dizaineres Annas Osmuškinas apģērbu kolekciju. Tauta gan šādu Latvijas pirmā pāra izrādīšanos par gaumīgu nedēvē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Kad stils iet roku rokā ar eleganci”, šādi foto sesiju, kurā Latvijas pirmais pāris demonstrē dizaineres Annas Osmuškinas tērpus, sociālajos tīklos apraksta pati modes māksliniece. Sociālajos tīklos cilvēku komentāri par Vējoņu iejušanos modeļu lomā gan pārsvarā ir visai neglaimojoši.

Pārmet prezidenta tēla bojāšanu

Bijusī žurnāliste Baiba Strautmane Vējoņu pāra sadarbību ar Annu Osmuškinu nodēvējusi par „veco labo barteri”: „Šis tik ļoti ož pēc vecā labā bartera... meitenēm „kadrā” gribās smukas drēbītes, bodēm – dzīvas zvaigznītes...”

Komunikāciju speciāliste Sarmīte Kolāte tviterī apgalvo, ka prezidentam nebūtu jākļūst par „lupatu manekenu”, un jautā: „Diez Vējoņa ievēlēšanas organizatoriem pašiem nav kauns līdz kādam līmenim viņi degradējuši Prezidenta institūciju?”

Foto sākotnēji uzņemti dizaineres arhīvam

Likuma „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 17.pantā minēts, ka valsts amatpersonai ir aizliegts izmantot savu vārdu reklamēšanai, izņemot gadījumus, kad tas ietilpst šīs valsts amatpersonas amata pienākumos. Reklamēšana šā likuma izpratnē ir jebkāda valsts amatpersonas personiskā vērtējuma publiska paušana par konkrētu komersantu, tā saražoto preci vai sniegto pakalpojumu, ja šī amatpersona par to saņēmusi atlīdzību.

Jautājām Valsts prezidenta kancelejai, vai konkrētais žurnāla atvērums ir uzskatāms par reklāmu un vai normas pieļauj, ka valsts prezidents piedalās zīmola reklamēšanā? Kanceleja itāļu žurnāla fotosesiju komentē īsi: „Anna Osmuškina ir viena no Latvijas modes māksliniecēm, kuras pakalpojumus izmanto Valsts prezidents un viņa kundze. Šie foto savulaik uzņemti viņas arhīvam. Nekādu pretenziju pret modes mākslinieci nav.”

KNAB pieprasa skaidrojumus

Par notikušo foto sesiju interesi izrāda arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). „Publiski pieejamā informācija nesatur ziņas, kas liecinātu, ka Valsts prezidents būtu pieņēmis dāvanas vai izmantojis savu vārdu reklamēšanai un būtu pārkāpis likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktos ierobežojumus un aizliegumus, tāpēc birojs pieprasīs papildu informāciju, lai lemtu par pārbaudes uzsākšanas nepieciešamību,” aģentūrai LETA teica KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Eksperte: „Foto līdzinās politbiroja bildei”

Visai skarbs viedoklis par prezidenta un viņa kundzes izrādīšanos šādos tērpos ir etiķetes speciālistei Aijai Strautmanei. Tērpi, kuros saģērbts pirmais pāris neesot pietiekami eleganti Latvijas vārda nešanai pasaulē: „Ja mēs vēlamies valsts pirmo pāri popularizēt pasaulē, tad būtu jāatrod gana greznāks tērps. Prezidents ir valsts galva un savas valsts prezentētājs – mazu un gana jauku valstiņu vajadzētu pasniegt eleganti. Fotogrāfija, manuprāt, ir līdzīga politbiroja bildei, kaut visi zinām, ka Vējoņu pāris ir gana atraktīvs un simpātisks,” modes žurnāla bildes komentē Strautmane.

Eksperte spriež, ka nekas peļams, no protokola viedokļa tas nevarētu būt, taču pasniegšanas veids nav ne pieņemams, ne elegants: „Neizskatās, ka politiska figūra ar šādu tērpu rada iespaidu – „piesaistīsim investorus.” Pati dizainere Kasjauns.lv pagaidām nav sniegusi komentāru par Valsts pirmā pāra fotosesiju.

Pirms Vējoņiem modelējis Ameriks

Jāpiemin, ka prezidents ar kundzi nav pirmās politiskās figūras, kuras fotografējušās itāļu žurnālam. Kādā no iepriekšējiem numuriem dizaineres Annas Osmuškinas 2016./17. gada sezonas kolekciju visai pārliecinoši demonstrējis arī Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Arī šis incidents savulaik ieinteresējis KNAB, taču, kā informē Dūša, izvērtējot publiski izskanējušo informāciju par Amerika fotogrāfijām, kurās viņš, iespējams, reklamē kāda komersanta apavus, nav gūts apstiprinājumu faktiem, kas liecinātu par likuma aizliegumu neievērošanu.

Amerika padomnieks Mareks Gailītis iepriekš skaidroja, ka fotogrāfijas savulaik tikušas fotografētas itālijas modes žurnālam, kas Amerikam uz foto sesijas laiku iedevis bildēs redzamo apģērbu un apavus. Ameriks neesot kļuvis par reklāmas seju un arī nav saņēmis nekādu finansiālu atalgojumu par šo fotogrāfiju uzņemšanu.


Kasjauns.lv/foto: ekrānuzņēmums no Instagram