Lielbritānijā tiesā jauniešu pāri par mazuļa badināšanu. Tēvs Aleksandrs aizmūk uz dzimteni - Latviju
22 gadus vecais tēvs aizmuka uz Latviju, kamēr māte stājās tiesas priekšā, kur viņai piesprieda cietumsodu.
112
2016. gada 20. septembris, 19:33

Lielbritānijā tiesā jauniešu pāri par mazuļa badināšanu. Tēvs Aleksandrs aizmūk uz dzimteni - Latviju

Jauns.lv

Lielbritānijā aizturēti divi jaunieši - maza bērniņa vecāki, kurus tur aizdomās par savas jaundzimušās atvases turēšanu badā, kas bērnu noveda tuvu nāvei. Bērna tēvs ir 22 gadus vecais Aleksandrs Vitte no Latvijas.

Britu mediji raksta, ka Vitte aizbēdzis no Lielbritānijas, kur tiesa šobrīd skata bērna badināšanas lietu, kamēr viņa arī 22 gadus vecā draudzene Olga Karnopele saņēmusi spriedumu un būs spiesta cietumā pavadīt divus gadus. 

Tiesā izskanēja, ka bērna māte Olga uzskatījusi - bērniem paredzētie piena paisījumi ir "indīgi", lai gan ārsti uzstāja, ka tie jāiekļauj bērna ēdienkartē, jo tikai ar mātes pienu mazulim nepietiek. Uzturvielu trūkuma dēļ bērns zaudēja daudz svara un mazulim jau bija izspiedušies kauli. 

Britu tiesa atzina Vittes vainu notikušajā, lai arī vīrietis sēdē nepiedalījās - izrādās, viņš aizbēdzis uz Latviju. Vittem tiesa piespriedusi 32 mēnešu cietumsodu. 

Amatpersonu redzeslokā pāris nonāca pēc tam, kad medicīnas darbinieki atklāja, ka vecāki nepienācīgi baro savu bērnu. Bērns tika izņemts no slimnīcas, lai arī mediķi neieteica to darīt. Pāris gan solījās papildināt bērna ēdienkarti, taču solījums netika pildīts. 

Tiesnesis Džeimss Adkins sacīja: "Šī lieta rada bažas par nopietnu nežēlību pret jaundzimušu bērnu. Dati liecina, ka bērns zaudēja 250 gramus svara nedēļas laikā un viņa stāvoklis tika iemūžināts fotogrāfijās," piebilstot, ka bērns bija novārdzis un burtiski badā. 

"Jums teica, ka papildus barošanai ar krūti ir jādod piena maisījumi, bet jūs ignorējāt šo vienošanos, jūs ietiepīgi domājāt, ka zināt labāk. Jūs zinājāt un apzināti ignorējāt faktu, ka bērns neattīstās pienācīgi."

Tiesnesis arī sacīja, ka gadījumā, ja amatpersonas neiejauktos notikušajā un vecāki turpinātu barot bērnu, neklausoties ārstu norādījumos, mazulis, visticamāk, nomirtu. 

Bērns dzimšanas brīdī esot svēris vien 2,7 kilogramus, bet pēc savas nākšanas pasaulē zaudējis teju ceturto daļu sava svara. Tiesā izskanēja, ka bērns, nonākot slimnīcā, tika barots ar piena maisījumiem, pēc kā strauji sāka atgūt svaru, taču vecāki aizveda viņu mājās, solot, ka turpinās nodrošināt mediķu uzsākto ēdienkarti.

Fakts, ka ar izmaiņām ēdienkartē mediķiem izdevās panākt svara pieaugumu, licis secināt, ka bērnam nav citu veselības problēmu, vien nepietiekams uzturs. 

Neilgi pēc tam, kad 22 gadus vecie bērna vecāki aizveda mazuli uz mājām, vecmāte konstatēja, ka bērns ir bāls un izdēdējis, tāpēc ātrie steigušus viņu veda atpakaļ uz slimnīcu. 

Britu mediji raksta, ka jaunā sieviete tiesā raudājusi, kamēr viņas aizstāvis Džeimss Heivorts notikušo raksturoja kā "neizprotamu stūrgalvību", kuru vecāki vēlāk nožēlos. 

Kasjauns.lv/Foto: Britu policija