Baibai arī Tartu neklājas viegli. Mamma ar izmisīgiem lūgumiem panāca, lai ārsti nesūta atpakaļ uz Rīgu
Par Baibas situāciju tagad portālam Kasjauns.lv stāsta jaunietes māte Māra.
Sabiedrība
2016. gada 21. septembris, 06:04

Baibai arī Tartu neklājas viegli. Mamma ar izmisīgiem lūgumiem panāca, lai ārsti nesūta atpakaļ uz Rīgu

Jauns.lv

Pirms dažām nedēļām teju visa Latvija uzgavilēja, uzzinot priecīgās ziņas par 25 gadus veco Baibu Baroni, kura, pateicoties iedzīvotāju iejūtībai un finansiālajam atbalstam, varēja doties uz Tartu un veikt dzīvības glābšanai nepieciešamo aknu transplantāciju, kuru valsts nespēja apmaksāt. Baiba nu ir Tartu, taču jaunumi meitenes ārstēšanās procesā nav tie iepriecinošākie. 

Baibas mamma Māra Barone portālam Kasjauns.lv sacīja, ka otrdien Tartu slimnīcā tika sasaukts ārstu konsīlijs, lai lemtu par turpmāko rīcību. Baibai šobrīd ir konstatēta baktērija, kurai pagaidām nav izdevies piemeklēt atbilstošas antibiotikas, tāpēc ārsti jauno sievieti gribēja sūtīt atpakaļ uz Rīgu. 

Māra stāsta, ka tikai pēc izmisīgiem lūgumiem izdevās panākt, ka Baibu mēģinās ārstēt uz vietas Tartu, taču vēl nav zināms, vai valsts būs ar mieru segt radušos izdevumus. Baibas mamma ir pārliecināta, ka Rīgā meitu neizdosies izārstēt, jo šī baktērija ir slimnīcā.

Baibas mamma vēl pirms dažām dienām atklāja, ka pagaidām donors meitai nav atrasts, taču ļoti cer to sagaidīt. 

Jau vēstīts, ka augusta beigās Latvijas ļaudis sagādāja lielisku 25.dzimšanas dienas dāvanu Baibai Baronei, ar "ziedot.lv" starpniecību palīdzot savākt trūkstošo naudiņu tik ļoti nepieciešamajai aknu transplantācijai. Kopumā cilvēkiem izdevās savākt 38 000 eiro. 

LTV raidījums "Panorāma" toreiz vēstīja, ka jauniete ir mūsu veselības aprūpes sistēmas kārtējā ķīlniece, proti, viņai steidzami nepieciešama aknu transplantācija. Stradiņa slimnīcas ārsti ir gatavi to veikt, taču valsts nespēj par šo operāciju samaksāt un neiekļauj apmaksājamo pakalpojumu grozā. 

Jaunā sieviete cieš no Budd-Chiary sindroma, kas ir reta aknu asinsvadu slimība. Vēderā krājas šķidrums, ir stipras sāpes, slikta dūša, nespēks. Šie simptomi Baibai parādījās pirms vairāk kā septiņiem gadiem un tie mediķiem radīja aizdomas par ļaundabīgu audzēju. 

Jaunajai meitenei nācās pārciest ķīmijterapijas kursu, pēc kura tika konstatēts, ka audzēja tomēr nav. Tad Baibu nosūtīja uz Vīnes klīniku, kur apstiprināja Budd-Chiary sindromu. Vīnes klīnikā Baibai tika veikta operācija, kuras laikā tika ievietots šunts - mākslīgais asinsvads. Pēc operācijas Baibas pašsajūta uzlabojās, viņa atsāka strādāt ar bērniem gan bērnudārzā, gan kā auklīte ģimenēs. Likās, ka ļaunākais ir garām.

Pērn decembrī, pēc 7 gadu pārtraukuma, slimība atkal sevi pieteica. Baiba ar stiprām vēdera sāpēm nonāca slimnīcā. Tālāk sekoja vēl vairākas vizītes slimnīcā, ik reizi arvien smagāk, ar augstu temperatūru. Tika konstatēts, ka Baibai ir izveidojusies aknu ciroze un viņas dzīvību var glābt tikai aknu transplantācija. 

Pavasarī bija cerība, ka aknu transplantāciju no 1.jūlija jau būs iespējams veikt Latvijā, bet tad lēmums tika mainīts un Latvijā aknu transplantācijas varētu tik veiktas sākot no 2017.gada. Tādēļ Latvijas mediķi nosūtījuši Baibu konsultēties par aknu transplantāciju Tartu universitātes klīnikā Igaunijā. 

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video