Runā Rīga
2016. gada 21. septembris, 13:36

Rīgā būs Jaņa Rozentāla laukums un Erevānas dārzs

Jauns.lv

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti trešdien atbalstīja Jaņa Rozentāla laukuma nosaukuma piešķiršanu teritorijai pie atjaunotā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kā arī Erevānas dārza nosaukumu piešķiršanu teritorijai Balvu ielā 17.

2016.gadā pēc restaurācijas un rekonstrukcijas tika atklāts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, pie kura atrodas piemineklis J.Rozentālam, kas izveidots 1936.gadā. Šogad ir arī latviešu glezniecības pamatlicēja J.Rozentāla 150.gadadiena, kas tiek svinēta ar plašu un daudzveidīgu programmu visā Latvijā.

Godinot mākslinieka piemiņu, nolemts laukumu K.Valdemāra un Elizabetes ielas krustojumā nosaukt par “Jaņa Rozentāla laukumu”. Pēc laukuma izveidošanas iecerēts Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkai piešķirt adresi “Jaņa Rozentāla laukums 1”.

Komiteja arī atbalstīja Rīgas Austrumu izpilddirekcijas ierosinājumu par Erevānas dārza nosaukuma piešķiršanu teritorijai Balvu ielā 17. Armēnijas galvaspilsēta Erevāna ir Rīgas sadraudzības pilsēta.

Dārza plānošanas pamatā izmantotas Erevānas kontūru robežas, izmantojot Armēnijas nacionālos elementus dārza celiņos un citos labiekārtojuma elementos, t.sk. mazo arhitektūras formu izmantošanā dārza labiekārtojumā. Projektā paredzēta arī bērnu rotaļlaukuma izveide, kura segums tiks izveidots saules formā un kurš simbolizē Armēnijas tautas sirsnību un cieņu pret ģimenes vērtībām. Apzaļumošanas robežai noteikta plūstoša līnija, kas atgādina Armēnijas upju līkumus. Teritorijas tehnisko projektu finansēja armēņu uzņēmēji, projekta finansēšanu nodrošināja Rīgas dome.

Galīgais lēmums par Jaņa Rozentāla laukuma un Erevānas dārza nosaukuma piešķiršanu vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Regīna Zommere/Foto: Google Maps Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību