Pavļuts: saistībā ar emigrāciju un valsts turīgumu veidojas apburtais loks
Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.
Politika
2012. gada 14. jūlijs, 14:25

Pavļuts: saistībā ar emigrāciju un valsts turīgumu veidojas apburtais loks

Jauns.lv

Turīguma meklējumos iedzīvotāji joprojām aizbrauc no Latvijas, tikmēr valstij nepieciešami cilvēki, kas tās turīgumu vairotu un apturētu emigrācijas tendences, līdz ar to veidojas apburtais loks, šodien konferencē "Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai" atzina ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Nepietiekams turīgums ir viens no galvenajiem aspektiem, kāpēc cilvēki atstāj valsti. Tomēr, ekonomikai atlabstot un pieaugot turīgumam, nākamajos divos gados emigrācija sāks samazināties. Tikmēr patlaban valstij nepieciešami cilvēki, kas ar savu darbu turīgumu vairotu," sacīja Pavļuts.

Viņš arī norādīja, ka tautsaimniecības tendeces norādot uz darbaspējīgo iedzīvotāju skaita samazināšanos nākotnē.

"Jau tuvākajos gados saskarsimies ar nopietnu darbaspēka trūkumu. Jau patlaban trūkst augsti kvalificētu darbinieku informācijas tehnoloģiju, būvniecības un citās nozarēs, bet tas sagaida arī citas jomas. Galvenais aspekts - atalgojuma atšķirības Latvijā un ārzemēs, bet sagaidu, ka tās izlīdzināsies, gudrāk un ražīgāk strādājot," sacīja ministrs.

Viņš arī prognozēja, ka nākamajos gados ik gadu ekonomika radīs 15 000 jaunas darba vietas.

"Tas būs potenciāls, lai emigrējušie iedzīvotāji atgrieztos. Tomēr, lai tas notiktu nepietiek tikai ar atalgojuma palielināšanu - nepieciešami vairāki pasākumi - informācijas pieejamība par darba vietām, mājokļu politika, reģionu un infrastruktūras attīstība. Tas ir komplekss visu ministriju un nevalstisko organizāciju darbs, " norādīja ministrs.

Kā ziņots, vakar un šodien Rīgā notiekošajā konferencē "Latvieši pasaulē - piederīgi Latvijai" tiek diskutēts par iespējām saglabāt ārzemēs dzīvojošo latviešu identitāti un saišu stiprināšanu ar Latviju. Tajā piedalās vairāk nekā 120 latvieši no visas pasaules, savukārt darba grupas vada Latvijā un ārzemēs dzīvojošo tautiešu pārstāvji. Konferences noslēgumā darba grupu vadītāji iepazīstinās klātesošos ar secinājumiem un priekšlikumiem gan valdībai, gan ārzemēs dzīvojošo latviešu organizācijām.

Kā ziņots, Latvijas Universitātes profesora Mihaila Hazana veiktie pētījumi liecina, ka no 2000.gada līdz 2010.gadam Latviju pametuši 14% iedzīvotāju jeb vairāk nekā 200 000. Savukārt krīzes gados 80% Latviju pametušo iedzīvotāju bijuši vecumā līdz 35 gadiem.

Latvijas iedzīvotāju skaits 2011.gada 1.martā bija 2 067 887, liecina Centrālās statistikas pārvaldes 2011.gadā veiktās tautas skaitīšanas provizoriskie dati. Latvijas iedzīvotāju skaits kopš 2000.gada tautas skaitīšanas samazinājies par 13% jeb aptuveni 309 000 cilvēku. Iepriekšējā 2000.gada tautas skaitīšanā Latvijā tika reģistrēti 2 377 385 iedzīvotāji.


LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA