Juris Pūce: "Valdība netur solījumus par reformām veselības aprūpē"
Situācija Latvijas veselības aprūpes sistēmā joprojām ir dramatiska, uzskata Pūce.
Sabiedrība
2016. gada 21. septembris, 19:43

Juris Pūce: "Valdība netur solījumus par reformām veselības aprūpē"

Jauns.lv

Gada sākumā jaunā valdība ar tā brīža veselības ministru Gunti Belēviču priekšgalā valdības deklarācijā iekļāva straujas pārmaiņas veselības aprūpes sistēmas modelī, kuras bija iecerēts sākt īstenot jau šī gada laikā. Šobrīd valdība un jaunā veselības ministre Anda Čakša par pārmaiņām un jauno modeli runā ļoti izvairīgi.

Premjera Māra Kučinska vadītā valdība savā deklarācijā ierakstīja vairākus straujus un būtiskus soļus valsts veselības aprūpes uzlabošanai. Līdz maijam tika solīts apstiprināt jaunu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, lai beidzot būtu skaidrs, kam valstij pietiek un kam nepietiek naudas. 

Jau šī gada septembrī valdībai arī bija jāapstiprina jauns veselības aprūpes finansēšanas modelis, ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu un nosakot tās bāzes līdzekļu avotu un apmēru: “Belēvičs savu solījumu diemžēl neturēja un, viņam jūnijā aizejot no darba, pakalpojumu grozs vēl nebija un joprojām nav mainīts. Jaunā ministre Čakša vārdu savienojumu “obligātā veselības apdrošināšana” vairs pat nepiemin. Arī premjers izsakās izvairīgi – labākajā gadījumā jaunais veselības aprūpes modelis būs nākamgad. Ja vispār būs,” valdības darbu komentēja TV24 ekonomikas raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs un partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs Juris Pūce.

Situācija Latvijas veselības aprūpes sistēmā joprojām ir dramatiska. Pacientu līdzmaksājumu īpatsvars par veselības pakalpojumiem ir viens no augstākajiem Eiropā, rindas pie speciālistiem ir milzīgas un liela daļa iedzīvotāju nevar atļauties sev nepieciešamos medikamentus. 

Veselības ministre Čakša kā vienu no sava darba prioritātēm noteica onkoloģijas nozari. Latvijā pacientu dzīves ilgums pēc ļaundabīga audzēja atklāšanas un ārstēšanas ir zemākais Eiropā. Taču Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīvas grupas prasība piešķirt 10 miljonus eiro vēža diagnostikas un ārstēšanas uzlabošanai, kas bija savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus iedzīvotāju parakstu, Saeimā tika noraidīta: “Čakšas atbilde uz to bija ieteikums naudu prasīt Finanšu ministrijai. Diemžēl, sastopoties ar šādu ministres attieksmi, izskatās, ka visas iecerētās reformas veselības aprūpē ir izbeigušās, tā arī nesākušās,” secināja Pūce. 

Karlīna Timofejeva/Foto: Ieva Lūka/LETA