Labklājības departaments Pasaules sirds dienā aicina noskaidrot glikozes un holesterīna līmeni asinīs
Runā Rīga
2016. gada 21. septembris, 20:12

Labklājības departaments Pasaules sirds dienā aicina noskaidrot glikozes un holesterīna līmeni asinīs

Jauns.lv

Katru gadu 29.septembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules sirds diena. Šajā dienā ar dažādiem pasākumiem un aktivitātēm cilvēki tiek aicināti pievērst uzmanību savas sirds veselībai, izvērtējot ieradumus, kas var negatīvi ietekmēt sirds veselību, piemēram, smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana, mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs. Šāds dzīvesveids ilgtermiņā noved pie palielināta svara, paaugstināta asinsspiediena, holesterīna un glikozes līmeņa nevēlamām izmaiņām asinīs. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis Latvijā.

Lai veicinātu rīdzinieku rūpes par savas sirds veselību, laikā no 26.septembra līdz 30.septembrim Rīgas domes Labklājības departamenta līdzfinansētajās Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabās līdztekus ierastajām konsultācijām par veselīga dzīvesveida pamatprincipiem, asinsspiediena mērīšanai, ķermeņa masas indeksa noteikšanai būs iespēja bezmaksas pārbaudīt glikozes (cukura) un holesterīna līmeni asinīs, jo tieši šie rādītāji visātrāk palīdz savlaicīgi konstatēt galvenos kardiovaskulārā riska faktorus.

Lai asinīs esošā glikozes un holesterīna līmeņa mērījumi  uzrādītu pēc iespējas precīzākus rezultātus, tos ieteicams veikt tukšā dūšā vai vismaz trīs stundas pēc ēšanas. Saņemot pārbaužu rezultātus, medmāsa sniegs to skaidrojumu un informēs par iespējām uzlabot savu veselību, mainot paradumus.

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabu, kurās būs iespējams veikt bezmaksas mērījumus, adreses un darba laiki Rīgā:

•    Šarlotes iela 1B (pirmdienās, trešdienās un piektdienās no 10:00 līdz 16:00, otrdienās un ceturtdienās no 13:00 līdz 19:00);

•    Gaiziņa iela 7 (pirmdienās no 10:00 līdz 16:00, trešdienās un ceturtdienās no 10:00 līdz 15:00);

•    Aglonas iela 35/3 (pirmdienās no 11:00 līdz 17:00, piektdienās no 10:00 līdz 16:00);

•    Aptiekas iela 8 (otrdienās un ceturtdienās no 10:00 līdz 16:00);

•    Slokas iela 161 (pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās no 11:00 līdz 16:00).

Lai pārbaudītu glikozes un holesterīna līmeni asinīs, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama, tomēr jāņem vērā, ka testu skaits ir ierobežots.

Regīna Zommere/Foto: Ieva Lūka/LETA Sadarbībā ar Rīgas pašvaldī