Rīdziniekus un pilsētas viesus mulsina suņa galva Torņa ielā. Kas tas ir? FOTO
Gan tūristus, gan pašus rīdziniekus izbrīna dīvains veidojums uz vēsturiskajiem pilsētas aizsargmūriem Torņa ielā. Izrādās, tā ir modernā māksla – „Robežpārkāpējs”, kurš uz Rāmera torņa nocietinājumiem atradīsies līdz oktobra beigām.
Kultūra
2016. gada 23. septembris, 19:45

Rīdziniekus un pilsētas viesus mulsina suņa galva Torņa ielā. Kas tas ir? FOTO

Jauns.lv

Jau pāris nedēļas rīdziniekus un tūristus izbrīna dīvains veidojums uz vēsturiskā pilsētas aizsargmūra Torņa ielā, kas atgādina no putuplasta vai celtniecības putām „izpūstu” suņa galvu vai mākoni. Vecrīgas viesi neizpratnē – kas tas ir? Izrādās, tā nav nekāda briesmoņa galva vai mākonis, bet gan robežpārkāpējs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas kara muzeja direktore Aija Fleija, kuras logu priekšā atrodas dīvainais veidojums, Kasjauns.lv teica: „Katru dienu es ar kolēģiem uz to skatāmies un nezinām, kas tas ir. Formas izskata dēļ to varētu nodēvēt par suni – mākoni vai mākoni – suni. Tas parādījās Baltajā naktī (10. septembrī), piebrauca ceļamkrāns un to tur uzstādīja”.

Balto „galvu” uz aizsargmūra pie Rāmera torņa ar neizpratni uzlūko arī tūristi. Kāds rīdzinieks Kasjauns.lv teica: „Tik tiešām kaut kas dīvains un neiederīgs Vecrīgas vēsturiskajā un arhitektoniskajā vidē! Vai nu celtniekiem nejauši izpūtušās kāds celtniecības putas, vai to tur uzstutējis kāds huligāns. Nezinu, kāpēc tas tur tik ilgi atrodas”.

Tomēr izrādās tas nav nekāds huligānu darbs un arī būvnieku neizdarība. Tas ir modernās mākslas darbs, kas tur atradīsies līdz oktobra beigām. Diemžēl daudzi par to ir neizpratnē, jo nav nekāda paskaidrojošas norādes, kas tas tāds ir.

 

Kultūras foruma „Baltā nakts” laikā Rīgā tika atklāts starptautiskais festivāls „Tēlniecības kvadriennāle Rīga”, kuras tēma ir „Konservatīvisms un liberālisms” un kurš ilgs līdz 28. oktobrim. Tajā piedalās 25 mākslinieki no 15 valstīm. Tēlnieki Vāgnera zālē sarīkojuši izstādi „Būt labam” un vienlaikus galvaspilsētās uzstādījuši vairākus mākslas darbus – vides objektus. Vairāki no šiem objektiem bija eksponēti tikai Baltās nakts laikā, bet daži palikuši līdz kvadriennāles beigām.

Kavdriennāles rīkotāji informēja, ka „apmeklētājus pārsteigs vairāki tēlniecības objekti pilsētvidē”. Kasjauns.lv noskaidroja, ka uz pilsētas aizsardzības mūra pie Rāmera torņa ir uzlikta Zviedru mākslinieces Hannas Stāles futūristiskā instalācija „Robežpārkāpējs”.

Vienlaikus vēl joprojām ir apskatāmi lietuvieša mākslinieka Mindauga Navaka objekti „Peldētājs I un II” kanālā pie Bastejkalna un Latvijas Nacionālās operas.

Tēlniecības kvadriennāle Rīga 2016 Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis/Video: LTV Kultūras ziņas