Absurds Limbažos: ārsti nepalīdz automašīnas notriektai sievietei, jo nedrīkst atstāt "posteni". VIDEO
Limbažniecei Lidijai, kuru uz gājēju pārejas notrieca auto, pagāja teju pusotra stunda, kamēr tika nogādāta ārstniecības iestādē, kaut gan vietējā slimnīca no negadījuma vietas atradās tikai kādu 500 metru attālumā.
112
2016. gada 24. septembris, 06:10

Absurds Limbažos: ārsti nepalīdz automašīnas notriektai sievietei, jo nedrīkst atstāt "posteni". VIDEO

Jauns.lv

(Papildināta, precizēta) Uz gājēju pārejas notriektā limbažniece Lidija teju stundu esot atradusies uz ielas pēc avārijas kaut arī cieta tikai kādus 500 metrus no Limbažu slimnīcas. Pat policistiem neizdevās pierunāt mediķus atstāt savus kabinetus un doties palīgā sievietei – priekšraksti aizliedzot ārstiem atstāt savu „posteni”.

Septembra sākumā, kādā pēcpusdienā limbažniece Lidija pāri pārejai devas mājās, kad viņu pēkšņi notrieca automašīna. Notikuma vietā tūlīt pat ieradās policisti un izsauca ātro palīdzību, bet pagāja vairāk stunda, kamēr tika nogādāta ārstniecības iestādē. Policisti pat paši devās uz Limbažu slimnīcu un piedāvāja mediķus pie cietušās atvest ar savu auto, bet tie attiecās, vēsta TV3 raidījums „Bez Tabu”.

„Es gandrīz stundu gulēju uz ceļa. Viņi atteica palīdzību,” sašutumu pauž Lidija.

Pirms gājēju pārējas šķērsošanas limbažniece nenojauta, ka pēc brīža nonāks bezpalīdzīgā situācijā un viņai nāksies saskarties ar neizprotamu Limbažu slimnīcas darbinieku rīcību. Četru bērnu māte Lidija Limbažos dzīvo divpadsmito gadu, un mājupceļš jau labi pazīstams. Viņai atlika vien šķērsot gājēju pārēju, kura izrādījās liktenīga.

„Piegāju pie gājēju pārejas, paskatījos pa labi un pa kreisi, tikai tad devos pāri. Vairāk neko neatceros,” saka sieviete. Kad Lidija atjēdzās, viņa vēl nesaprata, kas noticis, jo bija iestājies šoka stāvoklis, bet ievainojumi bija nopietni.

Pirmie notikuma vietā ieradās Valsts policijas Limbažu iecirkņa darbinieki, „Bija divas policijas brigādes, kuru darbinieki cīnījās par manu dzīvību. Es gandrīz stundu gulēju uz ceļa, jo ātrās palīdzības brigādes bija aizņemtas citos izsaukumos. Policisti brauca uz slimnīcu un lūdzās, lai kāds atnāk palīgā, bet viņi saņēma atteikumu,” stāsta Lidija.

Atteikuma iemesls ir pavisam triviāls – Limbažos no slimnīcas palicis vienīgi nosaukums. Tās darbinieki pamest iestādes telpas, lai sniegtu palīdzību cietušajiem, drīkst tikai ar īpašu rīkojumu, kas šajā gadījumā nav ticis dots.

Limbažu slimnīcas valdes locekle Gunta Ozola taisnojās, ka viņi nedrīkstēja vest cietušo uz Limbažu slimnīcu, jo to aizliedzot katastrofas medicīnas priekšraksti. Arī Veselības inspekcijas pārstāve Anita Baikova stāstīja, ka stacionārā esošajiem mediķiem esot pienākums palīdzību sniegt tikai uz vietas. Limbažu slimnīcas darbinieki aizbildinās ar striktajiem ārstniecības iestādes noteikumiem – viņi nedrīkstēja atstāt savu „posteni”, lai bez attiecīgas aprīkojama sniegtu palīdzību ekstremālā situācijā.

„Mēs neesam neatliekamās palīdzības slimnīca. Mēs vispār neesam slimnīca. Esam ambulatora iestāde ar dienas stacionāru. Mums nav reanimatologa, nav aparatūras, lai cilvēkam sniegtu kvalitatīvu palīdzību. Darbinieki nedrīkst atstāt posteni,” sacīja Ozola.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sistēmas informācija liecina, ka brigāde, kas bija ceļā uz citu izsaukumu, avārijas vietā ieradās 13 minūtes pēc izsaukuma. Auto viņu notrieca pulksten 17.03, bet Valmieras slimnīcā viņas ievešana reģistrēta tikai 18.22. Pašlaik Lidijai mēnesi noteikts gultas režīms. Policija par avārijas izraisīšanu ierosinājusi krimināllietu.

Sestdien portālu Kasjauns.lv informēja NMP sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Bukša, negadījums, pēc sižetā teiktā, noticis laikā starp plkst. 17:01-17:05. NMP dienesta dispečercentrā izsaukums tika saņemts 17:08 un nekavējoties nodots tuvākajai brigādei, kura tajā mirklī gan bija ceļā uz citu izsaukumu, bet pārvirzīta uz šo, kā uz prioritāru. Kamēr brigāde ir ceļā, policijas darbinieki kontaktē ar netālu esošo ārstniecības iestādi. Mediķu brigāde negadījuma vietā ieradās plkst. 17:21 jeb 13 minūtes pēc zvana saņemšanas. Nepilnu pusstundu brigādes mediķi sniedza palīdzību negadījumā cietušajai uz vietas un sagatavoja transportēšanai. Plkst. 17:48 tiek uzsākta transportēšana uz slimnīcu un plkst. 18:22 paciente tiek nodota uzņemšanas nodaļas ārstiem Valmierā. Jā, patiešām notikuma vietā no negadījuma sākuma līdz brīdim, kad pacienti varam hospitalizēt, kopumā aizrit ~ 45 minūtes, taču šis laiks nekādi nav saistāms ar palīdzības nesniegšanu vai palīdzības gaidīšanu.

Sīkāk par negadījumu Limbažos skatieties videosižetā.

Ātro palīdzību vaino lēnā darbā


Kasjauns.lv/Foto:/Video: TV3 „Bez Tabu”