Politika
2012. gada 23. augusts, 08:39

Jaunsleinis vīlies, ka valdība nepilda solījumu par bērnudārzu audzinātāju algām

Jauns.lv

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis ir vīlies par valdības solījuma nepildīšanu no nākamā gada pārņemt bērnudārzu audzinātāju algu izmaksu un norāda, ka tas liek apšaubīt arī jebkuru citu Ministru kabineta solījumu nākotnē.

Intervijā Latvijas Radio Jaunsleinis pauda, ka notikušais ir "viela pārdomām par solījumu svaru un vai ar jaunajiem var notikt tas pats, kas ar iepriekšējiem" un vissliktākais šajā situācijā ir tas, ka pusgadu tika runāts, ka mainīsies sistēma, ka valts pārņems algu izmaksu un pašvaldībām būs brīvi līdzekļi.

LPS priekšsēdis atgādināja, ka pašvaldības bērnudārzu audzinātājiem algu maksā kopš 1998 gada, "kad bija krīze un konsolidācija, tad lai saglābtu budžetu bija izvēle - vai nu veram bērnudārzus ciet, vai nu algas ir no pašvaldībām".

Patlaban lielas problēmas ar rindām uz bērnudārziem no 199 pašvaldībām ir 12 pašvaldībās.

Jautāts par alternatīvu, kad valsts maksātu pieskatīšanas pabalstus vecākiem, Jaunsleinis teica, ka pirmkārt ir jāsaprot, kā šādu pabalstu administrēt un otrkārt tas nav risinājums rindām, bet gan varētu tikt uztverts vienīgi kā atbalsts jaunajiem vecākiem. "Ja mums būtu iespēja, būtu labi, ja bērniņš līdz 3 gadiem būtu mājās ar mammu," viņš teica.

Jau vēstīts, ka valdība mainījusi domas par vienu no demogrāfijas veicināšanas pasākumiem – par labāku atzīts bērna pieskatīšanas pabalsts, nevis algu maksāšana bērnudārzu darbiniekiem no valsts budžeta.

Pabalstam nākamgad no 1.septembra novirzīs 3,8 miljonus latu, algām bērnudārzos finansējums tika lēsts 23 miljonu latu apmērā.

Aprīļa sākumā pēc vētrainām diskusijām Demogrāfisko lietu padomes sēdē amatpersonas paziņoja, ka valsts nākamajā gadā plāno pārņemt pirmsskolas iestāžu pedagogu algu izmaksu, kas varētu prasīt 23 miljonus latu gadā, bet apmaiņā pret to pašvaldībām būs jānodrošina visiem bērniem vieta bērnudārzā.

"Valsts paredz atjaunot dotāciju pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, kas atbrīvo pašvaldībām līdzekļus problēmas risināšanai. Ietekme uz valsts budžetu tiek prognozēta 23 miljoni latu," par Demogrāfisko lietu padomes lēmumu tolaik informēja premjers.

Dombrovskis trešdien sacīja, ka valdība atbalstījusi Labklājības ministrijas alternatīvo priekšlikumu. "Summa [pieskatīšanas pabalstam] ir mazāka," atzina premjers.

Labklājības ministrija (LM) informē, ka bērnu pieskatīšanas pabalstu iecerēts ieviest no nākamā gada 1.septembra un tam būs nepieciešami 3,83 miljoni latu.

Pabalsts varētu būt 50 latu mēnesī jeb 600 latu gadā. Labklājības ministre Ilze Viņķele aģentūrai BNS iepriekš pastāstīja, ka pieskatīšanas pabalsts būs domāts par bērniem no gada līdz divu gadu vecumam, ja bērns netiek laists bērnudārzā vai arī viņam pirmsskolas iestādē nav atradusies vieta.

BNS / Foto: Evija Trifanova/ LETA