Vaivars savā jaunākajā izrādē liek domāt par dzīvi un attiecībām. FOTO
"Sievietes, velciet večus aiz matiem uz šo izrādi," intervijā žurnāla "Kas Jauns" jaunākajā numurā saka režisors. (Attēlā: aktrises Inga Tropa un Iveta Pole).
Kultūra
2016. gada 28. septembris, 14:46

Vaivars savā jaunākajā izrādē liek domāt par dzīvi un attiecībām. FOTO

Jauns.lv

Mulsums, mazliet nervozi skatītāju smiekli un daudz vielas pārdomām – šādā gaisotnē Ģertrūdes ielas teātrī 27. septembra vakarā notika Regnāra Vaivara jauniestudējuma "Divas māsas un draudzene" pirmizrāde. Izrāde ir paša Vaivara skatuves versija par Mikas Milliaho lugu "Haoss".

Izrādi pats režisors dēvē par izaicinājumu, un tāda tā arī ir. Izaicinājums domāt par dzīvi un attiecībām, pašam justies kā daļai no iestudējuma (un dzīves), izaicinājums nepalikt malā un iesaistīties. Pie Vaivara režisora rokraksta nepieradušiem skatītājiem - arī izaicinājums pieņemt viņa teātra valodu, kurā ir daudz vēlmes šokēt, vizuāls izteiksmīgums, veselīgs humors un mērena necenzētas leksikas deva (iestudējumu nav ieteicams skatīties cilvēkiem, kuri jaunāki par 16 gadiem). “Divu māsas un draudzenes” pēcgarša raisa smeldzi un atgādina čehoviskas noskaņas – gluži kā Čehova “Trīs māsas”, arī Vaivara Oļesja, Nataša un Elizabete sirdī ilgojas pēc laimes, kas varētu būt “tur, tālumā”.

Pirmizrādes skatītāji apmēram 2,5 stundu ilgo eksperimentu veiksmīgi izturēja un sveica ar vētrainiem aplausiem.

"Šis ir traģikomisks stāsts par trim sievietēm: skolotāju, žurnālisti un psihoterapeiti, kurām pāris mēnešu laikā dzīve sagriežas ar kājām gaisā," vēstī izrādes veidotāji. "Psihoterapeite guļ ar savu pacientu, skolotājai draud štatu samazināšana, bet žurnāliste atrodas šķiršanās procesa vidū. Šķiet, ka viņas neko vairs nekontrolē, bet varbūt tomēr?"

Izrādē piedalās aktrises Iveta Pole, Karīna Tatarinova un Inga Tropa. Iestudējuma tērpu māksliniece - Madara Botmane.

 

Nākamās izrādes: 28. septembrī, 26. un 27. oktobrī pl. 19.00. Biļetes uz šo un citām Ģertrūdes ielas teātra izrādēm iespējams iegādāties, izmantojot jauno biļešu tirdzniecības sistēmu: biletes.git.lv .

 

Kasjauns.lv / Foto: Madara Botmane, Nauris Garkaklis