"Hercoga" rudeni šogad iezīmē gailenes un medījums
Ir pilnīgi skaidrs, kāpēc Hercogā tikai svētdienās ir vēlās un garās brokastis. Vai tad darbdienās ir laiks un varēšana to visu apēst?!
2016. gada 29. septembris, 03:40

"Hercoga" rudeni šogad iezīmē gailenes un medījums

Jauns.lv

Mārupes un Jelgavas ģimenes restorānu "Hercogs" ēdienkartēs šo rudeni iezīmē gailenes un medījums – pazīstami produkti saprotamos ēdienos, kas mūsos vairo siltumu un omulību. “Vasara ir pagājusi, no salātlapām pie sēnēm, pupām un kartupeļiem!” smej "Hercoga" šefpavārs un līdzīpašnieks Andris Rūmītis, kurš tā arī nav pierunājams atklāt dāsnās gaileņu vietas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Mans kolēģis – Mārupes "Hercoga" otrs šefpavārs Nauris Nummurs – nesen ir atgriezies no Zviedrijas; tur viņš bija tādā kā radošajā atvaļinājumā ar darba elementiem. Tik pārpilns iedvesmas un ideju, ka aizrāvis arī mani un mēs strādājam pie jaunās ēdienkartes, ko viesi varēs vērtēt jau oktobrī. Bet, kamēr vēl ēdienkarte top, aicinām izvēlēties īpašo piedāvājumu, kurā iekļaujam visu, kas jauns un svaigs nopērkams tirgū vai pārnesams mājās no meža. Piemēram, ierastos, bet lieliskos Cēzara salātus tagad pasniedzam ar sviestā ceptām gailenēm un arī taļjateles makaronus gatavojam ar krēmīgu gaileņu mērcīti,” klāsta Andris Rūmītis, kurš jau vairākus gadus veiksmīgi vada divus iecienītus ģimenes restorānus Jelgavā un Mārupē. Atšķirībā no vairuma kolēģu Latvijas Pavāru klubā, kur Rūmītis aktīvi darbojas, kas ir aizrāvušies ar Latvijas modernās virtuves konceptu, viņš attīsta un pilnveido mājas modernās virtuves ideju. Ar ko tā atšķiras? “Mēs nekad nebūsim premium klases restorāns ar ekskluzīvu piedāvājumu no izsmalcinātiem produktiem un tam atbilstīgām cenām. Mēs strādāsim ar vienkāršiem produktiem un gatavosim ēdienus, kas visiem ir mīļi un pierasti. Taču – tas nenozīmē, ka mēs tāpēc izmantojam nekvalitatīvus produktus un neeksperimentējam! Nekā nebija, jo bez eksperimentiem, jauninājumiem un svaigām idejām nav attīstības! Mēs taisīsim iecienīto siļķi kažokā, taču – tā interesantāk, tā pārsteidzošāk, jo citādāk – kāpēc tad nākt uz restorānu, ja tas nepārsteidz?

Vienkārši produkti nozīmē cilvēkiem pieejamāki, saprotamāki – tādi, ko pērkam, lai mājās saviem mīļajiem gatavotu labākās maltītes, ko spējam. Jo uz "Hercogu" jau cilvēki nenāk, cerot ikdienas pusdienās ātri apēst gardēžu vakariņu piedāvājumu ar saskaņotu vīnu, bet gan baudīt maltīti omulīgā gaisotnē – gluži kā mājās. Tāpēc šim konceptam daudz labāk piestāv nevis dārgā jēra vai brieža fileja, ko atliek vien uzcept un pasniegt, bet gan sautējums, kāds rullītis, plecs vai ciska, vai kas tamlīdzīgs, sātīga zupiņa – tā, kā mēs gatavotu mājās, tikuši pie gabala gaļas un cenšoties pēc iespējas racionālāk to sadalīt, lai izmantoto visu. Protams, tas pavāriem prasa vairāk darba pirms iemešanas pannā, taču tā varam neizniekot produktu un būtiski samazināt izmaksas. Mana profesionālā interese šobrīd ir pievērsta tam, kā pēc iespējas labāk pagatavot jēra un vistas gaļu,” atzīstas Rūmītis. “Taču, ja runājam par rudens un ziemas ēdienkarti, nevar aizmirst par zupu, kas mums, Latvijā, atšķirībā no siltajām zemēm, ir tik būtisks ēdiens.

Pieprasu, lai būtu vismaz trīs: viena priekš vīriem – karsta un sātīga, piemēram, no brieža gaļas ar turku zirņiem, kas dod tumīgumu, un kazaspiena sieru pikantai notij, otrai – dāmām, kuras drēgnā laikā biežāk mēdz izvēlēties kādu no buljonzupām, teiksim – zivs vai vistas. Arī bez maigas krēmzupiņas šodienas Latvijā restorāna ēdienkartē neiztikt! Un, ja tirgū nāk priekšā vēl kāds iedvesmojošs produkts, kas iederas šīs sezonas maltītēs – neviens neliedz viesiem to pagatavot. Diemžēl zivis mūsu viesi nepieprasa tik bieži, cik gaļu, tāpēc arī piedāvājums nav tik plašs – pierastais, tomēr tik dažādi pagatavojamais lasis, iecienītais zandarts, pa reizei arī citas Latvijas zivis, bet par tām noteikti pastāstīs viesmīlis, ja jautāsi,” Rūmītis raksturo "Hercoga" rudenīgo piedāvājumu. Un piebilst, ka pavisam drīz viņš prezentēs jauno banketu piedāvājumu – tikai šobrīd, kamēr lapas vēl zaļas, šķiet, ka ar Ziemassvētku un Jaungada svinību plānošanu nav jāsteidzas.

“Mums ir izdevies Mārupē izveidot restorānu, kur viesi, nākot baudīt ēdienu un atmosfēru, zina, ko saņems un cik tas maksās.  Mēs nepretendējam uz augsto gastronomiju, mūsu trumpis nav izsmalcināts ēdiens, bet gan ģimenes atpūta. Arī Jelgavā, kur Hercogs strādā jau sen, viesi novērtē tieši šo – mājas omulību it visā,” Andris Rūmītis aicina to pārbaudīt pašiem.

•    

Vēlās brokastis ir klāt!

Līdz ar rudeni svētdienās "Hercogā" atsākas vēlās brokastis jeb brančs rītos (no pulksten 11 līdz 15), kur ģimeniski nelielā draugu lokā svinēt brīvdienu laiskumu ar jaukām uzkodām, našķiem un sildošiem dzērieniem.  Šīs gastronomiskās izklaides gan prātīgāk ir rezervēt iepriekš, jo oktobrī viesu tik iecienītā "Hercoga" terase dodas ziemas atvaļinājumā, un nu visiem dzīves svinētājiem nāksies sarūmēties iekštelpās. “Brančs modernajiem latviešiem ir ļoti pieprasīts pasākums, esmu dzirdējis, ka viens otrs pat kāzas iemanās nosvinēt ar vēlo brokastu piedāvātajām iespējām. Tas nu gan nav smuki! Par laimi, "Hercoga" viesi nemēdz jaukt brokastis patīkamā kompānijā ar svētku banketu,” Rūmītis ir gandarīts.

•    

Vīns un sildoši dzērieni.

Tie, kā allaž, ir vīna speciālista un direktora Oskara Evaltoviča pārraudzībā. Tikai ieminies par savām vēlmēm – un tās tūlīt pat īstenosies!

•    

Nepalaid garām!

Modernās mājas virtuves koncepts jau neizslēdz augstās gastronomijas paraugstundu. Tāpēc 20. oktobrī Mārupes restorānā "Hercogs" Andris Rūmītis visus interesentus aicina uz gardēžu vakariņām, kuras šoreiz pasniegs viens no Igaunijas labākajiem pavāriem, augstu vērtētā restorāna "Cru" šefpavārs un līdzīpašnieks Dmitrijs Haļjakovs. Viņš daudzu starptautisko konkursu dalībnieks un laureāts; visaugstāk vērtēto pieredzi Haļjakovs nesen ir ieguvis ar Igaunijas komandu piedaloties pasaules prestižākajās pavāru meistarības sacensībās "Bocuse D’or" Lionā, Francijā (diemžēl Latvijas pavāru komandai dalība šajā olimpiādē, kā to mēdz dēvēt profesionāļi, vēl ir nākotnes uzdevums). Iespējams, kaislīgākie restorānu apskatnieki jau ir baudījuši viņa izsmalcinātos ēdienus, kuros konsekventi tiek izmantoti Baltijas reģionam raksturīgie produkti Tallinas restorānā "Cru" vai arī pirms gadiem Pērnavā, igauņu lepnumā "Ammende Villa", uz kuru latviešu dodas baudīt romantiskas saulrieta vakariņas villas tornī. “Dmitrijs ir sens draugs, kurš mani allaž iedvesmo un profesionāli izaicina. Nesen viesojos viņa restorānā, un piedzīvotais mani ir rosinājis jauniem meklējumiem. Tāpēc uzaicināju viņu uz savu restorānu – lai arī citiem, ne tikai man, viņš sagādātu augstākās raudzes gardēdības piedzīvojumu,” detaļas Rūmītis aicina izpētīt restorāna mājas lapā hercogsm.lv .

Pievērs uzmanību!

Kur meklēt:

Mārupē, Vītiņu ielā, līdzās vidusskolai. Otrs ģimenes restorāns "Hercogs" jau vairāk nekā sešus gadus darbojas Jelgavā, pašā pilsētas centrā (vairāk informācijas: www.hercogsj.lv ).

Atvērts:

darbdienās no plkst. 11 līdz 22, nedēļas nogalēs no plkst. 11 līdz 23. Prātīgi iepriekš rezervēt galdiņu pa tālruni 29106538 vai 67304187.

Bērniem patiks:

Mārupes restorānā "Hercogs" ir plaša rotaļu istaba un īpaša ēdienkarte. Arī Jelgavas Hercogā bērniem nav jāgarlaikojas.

Iepriekš vari izpētīt:

Mārupes "Hercoga" ēdienu karti un dzērienu karti, kā arī īpašos piedāvājumus meklē www.hercogsm.lv .

Rekāmas raksts tapis sadarbībā ar Hercogs/Foto: Rojs Maizītis, publicitātes foto