"Deviņpadsmitgadīgam cilvēkam nebūtu jāsēž skolas solā!" Sociālajos tīklos strīdas par skolas sākšanu 6 gados
Vai sešgadnieki ir gatavi skolai? Vecākiem un arī tiem, kuriem bērnu nav, viedoklis ir atškirīgs, bet pašu bērnu redzējumu gan neviens nepublisko.
Sabiedrība
2016. gada 29. septembris, 15:19

"Deviņpadsmitgadīgam cilvēkam nebūtu jāsēž skolas solā!" Sociālajos tīklos strīdas par skolas sākšanu 6 gados

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrija reformu ietvaros jau iesniegusi valdībā plānu, kas paredz obligātu skolas gaitu sākšanu bērniem jau sešu gadu vecumā. Līdz šim daudzi vecāki savus mazos skolā laida septiņu gadu vecumā. Tviterī pieaugušie - daudzi no viņiem, protams, ir arī vecāki, lauž šķēpus par to, vai ideja patiešām būtu noraidāma.

Grozījumi vispārējās izglītības likumā paredz obligātas pamatizglītības uzsākšanu sešos gados, vienlaikus iestrādājot normu, kas ļauj nepieciešamības gadījumā to sākt gadu vēlāk. Tas ir būtiski vecākiem, kuru bērnu nedaudz aizkavējušies attīstībā vai ir ar koncentrēšanās grūtībām. Lielās rezonanses dēļ valdība šonedēļ atlika lemšanu par šiem grozījumiem, taču diskusijas sociālajos tīklos uzvirmoja ar jaunu sparu pēc tam, kad vakar LTV raidījumā "Tieša runa" aktuālais jautājums tika apskatīts no visām pusēm.

Diskusija un tajā atklātā papildu informācija gan nemainīja cilvēku viedokli par nepieciešamību vest bērnus uz 1.klasi jau sešu gadu vecumā - kā allaž šādos strīdīgos jautājumos, cilvēki spītīgi aizstāv savu redzējumu. Tas visbiežāk balstīts paša bērnības pieredzē.


Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA