Cilvēki jūsmo par daiļo gaišmati Kersti – iespējams, tieši viņa būs Igaunijas prezidente. FOTO. VIDEO
Par Igaunijas prezidenti nākamnedēļ visdrīzāk pirmo reizi varētu kļūt sieviete - Kersti Kaljulaida. Daudzus apbūris viņas simpātiskais izskats un pārliecinātais tēls.
Politika
2016. gada 30. septembris, 06:11

Cilvēki jūsmo par daiļo gaišmati Kersti – iespējams, tieši viņa būs Igaunijas prezidente. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Par Igaunijas prezidenta rezidences - Kadriorgas pils saimnieci pirmo reizi valsts vēsturē varētu kļūt sieviete – 46 gadus vecā zinātniece un jauneklīgā vecmāmiņa Kersti Kaljulaida, par kuras virzīšanu augstajam amatam vienojošās lielākas kaimiņvalsts parlamenta frakcijas.

Igaunijas parlaments Rīgikogu par jauno prezidenti balsos pirmdien, 3. oktobrī, un Kaljulaida ir vienīgā kandidāte šim amatam. Kaimiņvalstī viņu politikā dēvē par „tumšo zirdziņu”, jo viņa savā valstī nav īpaši pazīstama, jo pēdējos vairāk nekā desmit gadus strādājusi ārzemēs – no 2004. gada līdz šī gada pavasarim pārstāvējusi Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Tikai šogad viņa atgriezās dzimtenē un sāka vadīt parlamenta kancelejas attīstības monitoringa padomi. Vēl mazāk pazīstama viņa ir Latvijā. Tomēr teikt, ka viņa ir „tumšais zirdziņš” ir diez ko neatbilstīgi, jo Kaljulaida ir gaišmate.

Viņa ir vienas meitas un trīs dēlu māte, jau kļuvusi arī par vecmāmiņu.

Tikmēr sociālajos tīklos pausta ja ne sajūsma, tad atbalsts Kaljulaidas kļūšanai par prezidenti:

 

Kaljulaida dzimusi 1969. gadā. 1992. gadā beigusi Tartu universitātes Bioloģijas fakultāti, bet 2001. gadā šajā pašā augstskolā aizstāvējusi maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā. 1999. gadā viņa kļuvusi par premjera Marta Lāra padomnieci ekonomikas jautājumos, bet 2002. gadā iecelta par Igaunijas valsts energokompānijas „Eesti Energia” Iru spēkstacijas vadītāju. No 2004. gada līdz šim gadam viņa pārstāvējusi Igauniju Eiropas Revīzijas palātā. Gadsimta sākumā viņa trīs gadus bija Tēvzemes savienības (līdzvērtīga mūsu Nacionālajai apvienībai) biedre.

Rīgikogu spīkers Eiki Nestors izteicis cerību, ka Kaljulaidas kļūšanai par prezidenti atbalsts būs pietiekams un viņa kļūs par kaimiņvalsts pirmo personu. Pati kandidāte par to izteikusies: „Tā ir milzīga atbildība, bet es to pieņemu”.

Portāls Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ievēlēt jauno Igaunijas prezidentu neizdevās nedz parlamentam augusta beigās, nedz elektoru kolēģijai pagājušajā sestdienā. Līdz ar to nākamajā pirmdienā, 3. oktobrī, prezidentu atkal vēlēs parlaments. Rīgikogu frakciju vadītāji vienojās sadarboties, lai paredzētajā parlamenta ārkārtas sēdē prezidentu beidzot izdotos ievēlēt, un arī atzina, ka līdzšinējos kandidātus izvirzīt nebūtu lietderīgi.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēgsies oktobrī. Konstitūcija viņam liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Kersti Kaljulaidu izvirza Igaunijas prezidentes amatam (igauņu val.)


Kasjauns.lv/Foto: Postimees/Scanpix/LETA, Twitter