Valsts sporta nozare esot "noplicināta" - ministrijā par to atbild vien 7 darbinieki
"Mums būtu jātaisa kāda jauna valsts struktūra," šorīt Latvijas Radio sacīja IZM Sporta departamenta vadītājs Edgars Severs.
Sabiedrība
2016. gada 30. septembris, 08:36

Valsts sporta nozare esot "noplicināta" - ministrijā par to atbild vien 7 darbinieki

Jauns.lv

Valstij daudzos sporta jautājumos būtu jāieņem stingrāka pozīcija nekā līdz šim, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja IZM valsts sekretāra vietnieks, Sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Viņš norādīja, ka padomju laikos valsts darīja pilnīgi visu, bet, kad Latvija atguva neatkarību, tā izvēlējās sporta jomā deleģēt savas funkcijas nevalstiskajām organizācijām. Tomēr praksē pierādījies, ka nevalstiskais sektors daudzos gadījumos nejūt pietiekamu atbildību par savu jomu, sacīja IZM pārstāvis.

Viņš skaidroja, ka tad, ja ar valsts līdzekļiem darbojas valsts amatpersona ministrijā, tad amatpersonai par to ir pilna atbildība. "Tajā brīdī, kad šīs pašas funkcijas par šiem pašiem līdzekļiem pilda nevalstiskās organizācijas, tad šī atklātības latiņa ir daudz zemāka, un, manuprāt, tas nav pareizi."

Pēc Severa teiktā, valsts sporta nozare patlaban ir noplacināta, jo IZM par sporta jomu atbild tikai septiņi darbinieki, kas ir krietni mazāk nekā jebkurā lielā sporta organizācijā. "Līdz ar to ir jāsaprot, ka, ja mēs vēlamies stiprināt valsts lomu [sportā], tad mums būtu jātaisa kāda jauna valsts struktūra," sacīja IZM Sporta departamenta vadītājs.

Viņš solīja, ka pēc šodien gaidāmās Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas IZM par minētajiem jautājumiem rīkos diskusiju ar lielo sporta organizāciju vadītājiem.

Kā ziņots, šodien LOK Ģenerālās asamblejas pārskata-vēlēšanu sesijā notiks LOK prezidenta, ģenerālsekretāra un izpildkomitejas locekļu vēlēšanas, izvēloties organizācijas jauno sastāvu.

LOK prezidenta amatam izvirzīti divi kandidāti - līdzšinējais LOK prezidents Aldons Vrubļevskis un kādreizējais distanču slēpotājs un olimpisko spēļu dalībnieks, bet tagad Carnikavas novada domes deputāts Roberts Raimo.

Vrubļevskis LOK prezidenta amatā ir kopš 2004.gada, tagad pretendējot uz ceturto termiņu.

Savukārt Raimo 1998.gada Nagano olimpiskajās spēlēs izcīnīja 60.vietu 50 kilometru distancē, bet desmit kilometros viņš finišēja 83.vietā. Raimo bija Latvijas distanču slēpošanas izlases galvenais treneris, Latvijas Slēpošanas savienības valdes loceklis, desmit gadus strādājis Rīgas domes sporta vadībā, mācījies un strādājis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti.

Tomēr, neraugoties uz to, ka daļa biedru nav apmierināta ar situāciju komitejā, sporta nozares pārstāvji jau pirms vēlēšanām prognozē, ka lielas pārmaiņas LOK, visticamāk, nav gaidāmas.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA