Juris Pūce: "Valdības veidotā nodokļu politika ir bīstami tuvredzīga"
Partijas “Latvijas attīstībai” valdes priekšsēdētajs Juris Pūce.
Viedokļi
2016. gada 30. septembris, 13:46

Juris Pūce: "Valdības veidotā nodokļu politika ir bīstami tuvredzīga"

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā privātā domnīca “Certus” savā otrajā ikgadējā forumā prezentēja pētījumu par nepieciešamajām izmaiņām Latvijas nodokļu sistēmā. Pētījuma autori norādīja, ka šī brīža sistēma nav starptautiski konkurētspējīga un vairo vēlmi iesaistīties ēnu ekonomikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Domnīcas “Certus” prezentētajā vīzijā par Latvijas nodokļu politiku tika norādīta virkne konkrētu ieteikumu, kā valstij atbalstīt uzņēmējdarbības attīstību, veicināt investīciju piesaisti un nodrošināt straujāku valsts kopējo ekonomikas izaugsmi. Kā galvenie soļi tika minēti uzņēmumu ienākuma nodokļa atcelšana, ja peļņa netiek izmaksāta īpašniekam, izmaiņas darba spēka nodokļu politikā, stimulējot ļoti labi atalgotu darbavietu veidošanu, kā arī nekustamā īpašuma nodokļa paaugstināšana un intereses radīšana pašvaldībās privātu investīciju piesaistīšanai. “Nodokļu izmaiņas pēdējo gadu laikā Latvijā ir tikušas apspriestas tikai ar nolūku palielināt budžeta ienākumus. Nevis domāt, kā radīt labvēlīgu vidi, lai uzņēmēji būtu ieinteresēti maksāt nodokļus, un ar valsts politikas palīdzību veicināt viņu attīstību, bet tieši otrādi – atņemt pēc iespējas vairāk tiem, kas vēl godprātīgi šos nodokļus cenšas maksāt. Tas ir tuvredzīgi,” situāciju komentēja TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs un partijas “Latvijas attīstībai” valdes priekšsēdētajs Juris Pūce.

Pūce arī norādīja, ka sekas, ko radījusi valsts nepārdomātā politika, ir redzamas jau šobrīd. Nesen Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta Panorāma” arī Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs apgalvoja, ka valsts ekonomika piedzīvo atdzišanu un esot jābūt gataviem vissliktākajam – jaunai krīzei. “Valdība pēdējos gados ir piemirsusi, ka viens no galvenajiem nodokļu politikas uzdevumiem ir nevis vienkārši brutāli iekasēt naudu, bet veicināt valsts ekonomikas izaugsmi kopumā. Ja uzņēmējiem visu laiku liek spieķus riteņos un nekā nemotivē viņus maksāt nodokļus, nevar cerēt, ka ne no kurienes uzradīsies papildu nauda izglītības vai veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai,” valdības īstenoto politiku kritizēja Pūce. Politiķis un ekonomists izteica atbalstu domnīcas “Certus” izstrādātajiem priekšlikumiem: “Tas ir labs sākums tālākām diskusijām. Šo pētījumu valdībai ir iespēja un vajadzētu izmantot par pamatu jauna nodokļu politikas modeļa izstrādei. Diemžēl pārliecības, ka šīs idejas tuvākajā laikā tiks īstenotas, nav,” skeptisks bija Pūce.

Karlīna Timofejeva / Foto: Ieva Lūka/LETA