Miris izcilais britu diriģents un vijolnieks sers Nevils Meriners
Sers Nevils Meriners nodzīvoja spilgtu, garu un bagātu mūžu.
2016. gada 2. oktobris, 20:03

Miris izcilais britu diriģents un vijolnieks sers Nevils Meriners

Jauns.lv

Naktī uz svētdienu 92 gadu vecumā aizgājis mūžībā izcilais britu diriģents un vijolnieks sers Nevils Meriners, paziņojis viņa dibinātais orķestris "Academy of St. Martin in the Fields".

Kā vēsta mediji, vēl aizvadītajā ceturtdienā sers Nevils Meriners diriģējis Padujas orķestri Itālijā.

Meriners dzimis 1924. gada 15. aprīlī Linkolnā. Ceļu mūzikā sācis kā vijolnieks. Studējis Londonas Karaliskajā mūzikas koledžā un Parīzes konservatorijā, spēlējis Londonas Simfoniskajā orķestrī un Londonas Filharmonijas orķestrī.

1959. gadā nodibinājis kamerorķestri "Academy of St. Martin in the Fields", kura nosaukums saistīts ar Sv. Mārtiņa baznīcu Londonā, kur šis kolektīvs sāka savu darbību. 60. gadu vidū tas kļuva par vadošo kamerorķestri Anglijā, un drīz vien to jau pazina arī visā pasaulē.

Astoņdesmitajos gados vadījis tādus lielus kolektīvus kā Minesotas orķestri un Štutgartes SWR Radio simfonisko orķestri, tomēr visvairāk mīlējis paša veidoto kamerorķestri.

"Academy of St. Martin in the Fields" muzikālais vadītājs, pazīstamais vijolnieks Džošua Bells raksturojis Merineru kā vienu no izcilākajiem cilvēkiem, ko jebkad pazinis, - "spožu, viengabalainu un ar labu humora izjūtu apveltītu personību".

LETA/Foto: AP/LETA/Scanpix