Nāk gaismā šmaukšanās: policijai piegādāti neatbilstoši auto
"Šmaukšanos" varēja atklāt krietni laicīgāk, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, vēstī raidījums.
112
2016. gada 2. oktobris, 20:11

Nāk gaismā šmaukšanās: policijai piegādāti neatbilstoši auto

Jauns.lv

Līdz šim lielākajā automobiļu iepirkumā Valsts policijai konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība "A26", cita starpā, nodevusi pavisam citas, līgumam neatbilstošas mašīnas. Turklāt pastāv aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar viltotiem dokumentiem. Tomēr "šmaukšanos" varēja atklāt krietni laicīgāk, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru "EURO 6".

Auto ar samazinātu izmešu daudzumu nav vienkārši iegriba, to prasa Eiropas komisijas regulas par vides saudzēšanu. Šī konkursa prasība atturēja daudzus auto dīlerus piedalīties šajā valsts policijas iepirkuma daļā. Transportlīdzekļus vajadzēja piegādāt jau gada vidū, bet rūpnīcas nesolīja, ka automašīnas ar jaunās paaudzes motoru laikus saražos un atsūtīs uz Latviju.

Kā norāda raidījums, to nevarēja arī pilnsabiedrība "A26", tomēr tā konkursā piedalījās un solīja, ka policijai būs furgoni, kuru dzinēji atbildīs prasītajam un vinnēja. Tika noslēgts līgums, ka mēnesī policija par vienas mašīnas nomu maksās 800 eiro, bet par visiem "Citroen" furgoniem piecos gados - vairāk nekā 806 820 eiro.

17 "Citroen Jumpy" automašīnas Latvijā nonākušas gada vidū. Tās vajadzēja aprīkot policijas vajadzībām. Uzņēmējs to arī izdarījis, lai gan zinājis, ka automašīnas neatbilst līgumam, jo ir ar "EURO 5" nevis "EURO 6" motoru.

Neskatoties uz neatbilstību, policija "Citroen" automobiļus ir pieņēmusi septembra sākumā un apgalvo, ka neatbilstību nav pamanījusi. "Šmaukšanās nāca gaismā, kad "Citroen" transportlīdzekļus policija ierakstīja grāmatvedībā. Tad arī policija saprata, ka automašīnas nav vis ar jaunās paaudzes motoru, bet gan atbilst zemākam "EURO 5" standartam,” vēsta "Nekā personīga", skaidrojot, ka atklāt maldināšanu policijai būtu prasījis ne vairāk kā piecas minūtes. Proti, visiem pieejamā mājas lapā auto DNA daži klikšķi aizved līdz informācijai, gan to, kur auto ražots, gan to, ka auto motors atbilst "EURO 5" emisijas standartiem.

Tagad, kad atklājies, ka policiju komersants ir apspēlējis, konkursa rīkotājs - Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūra - saka, ka jautājums vairs nav viņu kompetencē, jo līgums ir noslēgts un automašīnas pieņemtas.

Valsts policija prasīs, lai "A26" izpilda līgumu. Tas nozīmē, ka uzņēmējam būs mašīnas jāmaina. Policija plāno, ka tas jāizdara līdz nākamā gada sākumam.

Uzņēmuma pārstāvji skaidro, ka vēl pārbaudīs, vai tās neatbilst un tad vērtēs, kā rīkoties tālāk

Ja auto netiks nomainīti uz līgumam atbilstošiem spēkratiem, Valsts policija sola tiesāties. Policija ir pieprasījusi skaidrojumu no pilnsabiedrības "A26", CSDD, kā arī sagatavojusi pieprasījumu ražotājam par vasarā viņu it kā sūtītā sertifikāta izcelsmi. Ja pierādīsies, ka valsts policijai sniegts viltots apliecinājums, tā rosinās kriminālprocesu un vainīgos saukts pie atbildības.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) plāno šo jautājumu ar Valsts policijas šefu Intu Ķuzi pārrunāt rīt, kad viņš atgriezīsies no atvaļinājuma.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija pilnsabiedrība "A26" pērnā gada decembrī dibināja SIA "Auto Īle un Herbst", SIA "Ad Rem auto", SIA "Auto 26". Visi uzņēmumi saistīti ar uzņēmēju Māri Īli.

LETA/Foto: Shutterstock; Edijs Pālens/LETA