Ieva Ilvesa pēc vīra aiziešanas no prezidenta amata ik mēnesi saņems naudu četrciparu apmērā
Igaunijas pirmā lēdija Ieva Ilvesa, kura, stājoties laulībā ar Tomasu Hendriku Ilvesu, atteicās no visām privilēģijām, kas viņai pienācās pēc likuma, visdrīzāk neatteiksies no kompensācijas – 1058 eiro mēnesī. Tieši šodien Igaunijas parlaments (ar otro piegājienu) vēlē jauno prezidentu.
Sabiedrība
2016. gada 3. oktobris, 06:11

Ieva Ilvesa pēc vīra aiziešanas no prezidenta amata ik mēnesi saņems naudu četrciparu apmērā

Jauns.lv

Kad janvārī laulības ostā iestūrēja latviešu ierēdne Ieva Kupce un Igaunijas prezidents, jaunā kaimiņvalsts pirmā lēdija paziņoja, ka atsakās no privilēģijām, kas viņai pienākas kā prezidenta sievai. Tomēr Ilvesa visdrīzāk neatteiksies no kompensācijas, kas viņai pienāksies pēc tam, kad vīrs atstās Kadriorgas pili.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ievas Kupces (pēc laulībām – Ilvesas) paziņojums bija veltīts tam, lai kliedētu skauģu aizdomas, ka viņas kāzas ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu varētu būt aprēķina laulības. Ieva Kupce mīlestības dēļ ar vieglu roku atteicās no kompensācijas, kas viņai pienācās par prezidenta kundzes amata pildīšanu – 30% no prezidenta algas, kas toreiz veidoja vairāk nekā 1500 eiro mēnesī.

Ilvesiem nebūs jālauza galva, kur nopelnīt naudu. Varēs nodoties rūpēm par jaundzimušo

Tomēr, pēc visa spriežot, Ilvesa neatteiksies no kompensācijas, kas viņai pienāksies pēc tam, kad viņas laulātais draugs oktobra sākumā atstās prezidenta krēslu – 20% mēnesī no prezidenta tagadējās algas, kas sastāda 1058 eiro. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pašlaik Ieva pārtraukusi darbu Aizsardzības ministrijā, jo ir bērniņa gaidībās, kuram teju jānāk pasaulē. Latvijas Aizsardzības ministrijas algu listē par ministrijas ierēdņu atalgojumu iepretim Ilvesas uzvārdam rēgojas apaļa nulle.

Nākamā gada Igaunijas valsts budžeta projektā jau ierēķināta Ievai Ilvesai izmaksājamā ikmēneša kompensācija – 1058 eiro.

Vienlaikus jāmin arī tas, ka prezidenta pensiju saņems arī viņas vīrs, kurš pēc pāris dienām atstās savu amatu. Un šī pensija nav maza – 75% no pašreizējās prezidenta algas, ap 4000 eiro. Tāpat Ilvesam pēc prezidenta amata pilnvaru nolikšanas pienāksies arī dienesta auto, sekretārs un darba telpas.

Tas nozīmē, ka pēc kaimiņvalsts pirmā pāra funkciju nolikšanas, Ilvesi, īpaši nedomājot par dienišķās maizītes pelnīšanu, varēs nodoties sava pirmdzimtā bērna audzināšanai par ņipru Igaunijas latvieti vai Latvijas igauni.

Abiem Ilvesiem šīs nav pirmās laulības

Portāls Kasjauns.lv jau vēstīja, ka pagājušā gada pavasarī Ilvess šķīra savu otro laulību Evelīnu Ilvesu, bet jau novembra vidū saderinājās ar Latvijas Aizsardzības ministrijas ierēdni Ievu Kupci, ar kuru gredzenus mija šī gada 2. janvārī.

Igaunijas prezidenta tagadējā sieva ir Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja un tagad atrodas dekrēta atvaļinājumā. Viņa ir strādājuši dažādās institūcijās ārlietu un drošības politikas jomā Latvijā un NATO, pievēršoties drošības, demokrātijas un cilvēktiesību jautājumiem.

Ilvesai šīs ir pirmās laulības, savukārt Ilvesam - trešās. Ilvesam no pirmās laulības ar amerikāņu psiholoģi Meriju Buloku ir 1987. gadā dzimis dēls Lūkass Kristjans un meita Jūlija, kas dzimusi 1992.gadā. Savukārt ar otro sievu Evelīnu viņam dzimusi 13 gadu vecā meita Kadrija. Toties Ievai Ilvesai no iepriekšējām attiecībām ir 14 gadu gadu vecs dēls Ralfs Pundurs un trīs gadus veca meita Izabella. Šoruden Ilvesi gaida pasaulē nākam savu pimdzitmto.

         

Kasjauns.lv/Foto: Igaunijas prezidenta kanceleja, president.ee, Facebook, Edijs Pālens/LETA, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, AFP/LETA