Sabiedrība
2016. gada 3. oktobris, 06:39

Septiņu bērnu mammas Ilzes dzīvē gan priecīgi, gan ļoti, ļoti skumji jaunumi

Jauns.lv

Latvijas cilvēku labsirdība, šķiet, ir neizmērojama. Pēc portāla Kasjauns.lv publikācijas par to, ka Rīgas domes diktāta dēļ Ilzei ar vīru un septiņiem bērniem jāpamet viņiem piešķirtā māja Salaspilī un jāierūmējas vienistabniekā Rīgā, kādi labi ļaudis tomēr piedāvāja Ilzei trīsistabu dzīvokli Purvciemā. Tur septembra vidū Ilze ar ģimeni ievācās un dzīvo. "Šķita jau, ka viss atrisinājies, bet tad..." Tagad Ilze ir slimnīcā, nevis mājās ar mazajiem.

"Kad man pateica, ka otra roka jāoperē, izgāju no slimnīcas un teicu - nošaujiet mani kāds... Protams, tas nebija nopietni domāts, bet tajā brīdī man šķita, ka visi pamati zem kājām sabrūk. Likās, ka viss uzlabojas, bet - še tev," savu pašreizējo dzīvi komentē Ilze. Viņai jau pasen ir lielas problēmas vienā rokā, taču nu bēdai pievienojusies arī otra roka, kas steidzami bija jāoperē. Neko sīkāk par dramatiskajām veselības problēmām Ilze nevēlas stāstīt.

Pirms mēneša vēstījām, ka daudzbērnu ģimene ir spiesta pamest laipnas kundzes piešķirto māju Salaspilī, lai nepazaudētu iespēju tikt pie Rīgas mēra Nila Ušakova apsolītā četristabu dzīvokļa Rīgā. Tikai būdami deklarēti Rīgā Masjuļu ģimene var pretendēt uz maznodrošināto statusu un dzīvojamo platību adekvāti bērnu skaitam. Ilzei ar vīru ir septiņi bērni. Tobrīd vienīgā iespēja bija vienistabnieks Rīgā, taču tur ģimene nemaz nepaguva pārcelties, jo uz Ilzes elektronisko pastu atnāca piedāvājums par iespēju dzīvot Purvciema daudzdzīvokļu namā. Trīsistabu dzīvokļa saimnieki par īri prasīja 80 eiro plus komunālos maksājumus. Tur ģimene arī ievākusies un dzīvo tagad. 

"Ļoti foršie un feinie saimnieki iedeva atslēgas vēl pirms bijām noslēguši īres līgumu, lai varam sākt ievākties. Domāju, lielu lomu nospēlēja raksts internetā. Tā ir daudzdzīvokļu māja, kaimiņus vēl neesam īsti iepazinuši, jo pa dienu reti visi esam mājās. Bet vakaros, kad esam, tad ir liela rosība! Nav īsti bijis laiks iepazīt kaimiņus, bet gan jau," optimistiski stāsta māmiņa Ilze.

Dzīvoklis ir apsekots no Rīgas domes amatpersonu puses, lai varētu ģimenei piešķirt maznodrošināto statusu, kā to jau iepriekš klāstīja Nila Ušakova palīdzes. Mēneša laikā (tas tagad tuvojas noslēgumam) Rīgas rātē izlems par Ilzes ģimenes statusu un tālāk jau varēs viņu uzņemt rindā uz plašāku dzīvokli. Pati Ilze teic, ka ar Rīgas domes "Nila meitenēm" runājusi divas reizes - vienreiz klātienē, tiekoties pēc tam, kad viņas situācija izskanēja plaši; otrreiz - kad Ilzei piezvanīts un pateikts, ka nekādu palīdzību no Rīgas pašvaldības viņa var negaidīt, ja ievācas labsirdīgās kundzes atvēlētajā mājā Salaspilī, proti, citā pašvaldībā.

Ilze pašreiz ir slimnīcā

Brīdī, kad portāls Kasjauns.lv apvaicājās par jaunumiem Ilzes dzīvē, viņa, kā pati teica, bija "pēcoperācijas dullumā". Ilzei ir lielas veselības problēmas, par kurām gan viņa nevēlas publiski stāstīt. Septiņu bērnu māmiņa nupat pārdzīvojusi operāciju, kas, jācer, bija veiksmīga. "Šis ir tāds melnais posms... Esmu pozitīvi noskaņata, ka drīz viss būs labi," saka Ilze. Lai arī finansiāli šobrīd neklājas spoži, Ilze teic, ka "man tomēr ir tas lepnums iekšā, ka pašai ar visu jātiek galā".

Ilze, kurai augusta beigās ar publicitātes palīdzību izdevās tikt pie dzīvesvietas, kas kuplajai ģimenei bija sasāpējis jautājums - līdzšinējo dzīvesvietu Rīgā saimniece pārdeva, jāizvācas bija steidzami,  pie durvīm klauvēja skolas sākums, viņai ar vīru un septiņiem mazajiem gluži fiziski nebija kur palikt. Ģimene, kurā vienīgais pelnītājs ir taksometra šoferis vīrs, meklēja iespēju īrēt mitekli Rīgā, būdami gatavi maksāt 320 eiro plus komunālos, taču visur saņēma atteikumus lielā bērnu skaita un četru mājdzīvnieku dēļ. Stāsts šķita laimīgi atrisinājies, kad kāda anonīma kundze, kura nevēlējās nekādu publicitāti, nolēma atdot sev piederošas mājas atslēgas Ilzei - lai visi tur dzīvojas, arī ēka pieskatīta; īres maksu neprasīja - to lai iegulda remontā. Ilzes ģimene varēja sākt apdzīvot četru istabu māju, un jau septembra pirmajās dienās ģimene turp pārcēlās.

Paralēli tam Rīgas dome, uzzinot par Ilzes ģimeni, publiski un privāti viņai pašai pauda apsolījumu tuvāko gadu laikā parūpēties par piemērotu dzīvokli viņas kuplajai ģimenei. Sociālajos tīklos pats Nils Ušakovs vēstīja: izrādās, ģimene nav nokārtojusi maznodrošināto statusu. Tiklīdz tas būs izdarīts, Ilze varēs stāties rindā uz pašvaldības piešķirtu dzīvokli, kā arī pretendēt uz pabalstu īres maksas segšanai. 


Kasjauns.lv/Foto: No Ilzes personīgā arhīva