KNAB paziņo, ka valsts noslēpumu saturoši dokumenti nav nozaudēti
KNAB norāda, ka detalizētāks skaidrojums patlaban netiks sniegts, jo "izmeklēšanas komisija turpina darbu".
Sabiedrība
2016. gada 4. oktobris, 12:30

KNAB paziņo, ka valsts noslēpumu saturoši dokumenti nav nozaudēti

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) "valsts noslēpuma objekta nozaudēšanas fakts nav noticis", otrdien paziņoja KNAB.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā paziņots biroja mājaslapā, "atsaucoties uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju un dažādiem pieņēmumiem", ka KNAB esot pazuduši operatīvās izstrādes lietas materiāli, birojs informē, ka "valsts noslēpuma objekta nozaudēšanas fakts nav noticis".

KNAB arī norādījis, ka detalizētāks skaidrojums patlaban netiks sniegts, jo "izmeklēšanas komisija turpina darbu".

Uz jautājumu, vai KNAB var apstiprināt, ka viens no aktīvas operatīvās uzskaites lietas sējumiem atrasts, KNAB sekretariāta vadītāja Māra Priedīte aģentūrai LETA atbildēja: "Ievērojot Ministru kabineta noteikumos noteikto, ka izmeklēšanas materiālu slepenības pakāpe ir "Konfidenciāli", KNAB informācija par minēto jautājumu nav izpaužama."

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka operatīvās uzskaites lietas sējums atrasts turpat birojā. Līdz ar to KNAB sekretariāta vadītāja neatbildēja uz jautājumu, ko izveidotā komisija tagad izmeklē.

Lūgta precizēt, vai konkrētais paziņojums nozīmē, ka no KNAB nebija pazuduši nekādi dokumenti, KNAB pārstāve norādīja, ka "valsts noslēpuma objekta nozaudēšanas fakts nav apstiprinājies".

LETA jau ziņoja, ka saistībā ar valsts noslēpumu saturošu dokumentu pazušanu no KNAB bija sākta iekšējā izmeklēšana. Birojs skaidro, ka dienesta izmeklēšanas komisija tika izveidota, "pamatojoties uz pieņēmumu, ka, iespējams, ir notikusi valsts noslēpuma objekta nozaudēšana".

Kā ziņots, neoficiāla informācija liecināja, ka KNAB pazudis viens no aktīvas operatīvās uzskaites lietas sējumiem. Nesniedzot sīkākus skaidrojumus par notikušo, informāciju par pazudušiem dokumentiem apliecināja gan tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji, gan politiķi, piemēram, premjers Māris Kučinskis (ZZS).

KNAB priekšnieks pēc atgriešanās darbā tika solījis informēt sabiedrību "par publiski izskanējušo informāciju saistībā ar klasificētiem dokumentiem".

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers ar Ģenerālprokuratūras preses sekretāres Kristīnes Sutuginas starpniecību aģentūrai LETA skaidroja, ka prokuratūra uzrauga operatīvās darbības veikšanas likumību. Par slepenības režīma nodrošināšanu atbild KNAB un Satversmes aizsardzības birojs.

Ministru kabineta noteikumi paredz - ja institūcijas vadītājam ir pamats uzskatīt, ka notikusi valsts noslēpuma, NATO vai Eiropas Savienības klasificētās informācijas izpaušana vai valsts noslēpuma objekta, NATO vai Eiropas Savienības klasificētās informācijas nozaudēšana, viņš nekavējoties ziņo augstākam vadītājam un nacionālās drošības iestādei, kas KNAB gadījumā ir Satversmes aizsardzības birojs.

Tāpat šie noteikumi paredz, ka institūcijas vadītājam ne vēlāk kā nākamajā dienā jāizveido dienesta izmeklēšanas komisija vismaz triju cilvēku sastāvā. Dienesta izmeklēšanas komisijas sastāvā ir institūcijas un attiecīgās valsts drošības iestādes pārstāvji.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA