KNAB izbeidzis Belēviča rindu apiešanas kriminālprocesu
Guntis Belēvičs šīs krimināllietas dēļ zaudēja veselības ministra amatu.
112
2016. gada 5. oktobris, 13:55

KNAB izbeidzis Belēviča rindu apiešanas kriminālprocesu

Jauns.lv

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir izbeidzis kriminālprocesu, kurā figurēja bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs, Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lieta bija sākta par Belēviča iespējamo likumpārkāpumu, apejot pacientiem noteikto rindas kārtību LOC. KNAB par sākto kriminālprocesu publiski paziņoja 2.augustā, taču neatklāja, vai lietā ir aizdomās turētie. Belēvičs iepriekš bija sniedzis liecības KNAB.

Kriminālprocess bija sākts pēc Krimināllikuma nodaļas "Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā".

Iepriekš KNAB bija sācis resorisko pārbaudi. Saistībā ar šo pārbaudi KNAB izvaicāja Belēviču, LOC galveno ārstu Krūmiņu un pārbaudīja dokumentus, kas apliecina, ka ministrs ārstējies SIA "Ādažu privātslimnīca". Krūmiņš tika atstādināts no amata, bet pēc dienesta pārbaudes šajā amatā tika atjaunots. Kā toreiz skaidroja Slokenberga, dienesta izmeklēšanā tika secināts, ka Krūmiņš nav ievērojis slimnīcas kārtību, kādā tiek reģistrēti pacienti. Proti, kartīte tika noformēta pēc pakalpojuma sniegšanas, lai gan dokumentācija bija jānoformē pirms pakalpojuma sniegšanas. Tomēr kopumā prettiesiskas darbības nav notikušas, rēķins jau ir izrakstīts, un Belēvičs ir apliecinājis, ka par pakalpojumu samaksās, līdz ar to vienkārši nav ievērota šī noteiktā kārtība un slimnīcai zaudējumi nav nodarīti.

Belēvičs jūnija sākumā atkāpās no veselības ministra amata pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu LOC, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību. Tāpat Belēvičs paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas un ir nolicis Saeimas deputāta mandātu.

Noskaidrojās, ka Belēvičs ir saņēmis medicīniskas manipulācijas ārpus ierastās kārtības LOC operāciju zālē, bet par pakalpojumu maksa viņam neesot prasīta. Iepriekš gan Belēvičs noliedza, ka izmantojis LOC pakalpojumus, un skaidroja, ka medicīnisko palīdzību viņš ir saņēmis "Ādažu privātslimnīcā", par ko liecina arī viņam izsniegtie čeki.

LETA/Foto: Zane Bitere/LETA