No amata atstādināta Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Orniņa
No amata atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa.
112
2016. gada 5. oktobris, 14:31

No amata atstādināta Rīgas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Orniņa

Jauns.lv

No amata atstādināta Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāja Aija Orniņa, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neoficiāli informācijas avoti pieļauj, ka Orniņas atstādināšana ir saistīta ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) otrdien veiktajām darbībām, aizturot Jūrmalas domes priekšsēdētāju Gati Truksni (ZZS), uzņēmēju Jūliju Krūmiņu un vēl divas personas.

Faktu par to, ka tiesnese ir atstādināta no amata, apstiprināja tiesā, kas par to tikusi informēta pirms neilga laika. Uz jautājumu, vai nedēļas sākumā tiesā bija ieradušies KNAB darbinieki, priekšsēdētājas palīdze atbildēja, ka šādu informāciju viņa nevar apliecināt.

Pati Orniņa uz telefona zvaniem šodien nav atbildējusi.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka atstādināšanas process notika vakar, 4.oktobrī, un tieslietu ministrs par to tika informēts pēc tam, kad tas bija noticis, lai ministrs varētu norīkot tiesā priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju.

Ministrs sacīja, ka plašāka informācija par konkrētām darbībām ir jāprasa procesa virzītājam.

Orniņa Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētājas amatā ir kopš 2008.gada. Orniņa tika skatījusi bijušā Jūrmalas mēra Raimonda Munkevica kukuļdošanas krimināllietu, kurā apsūdzēts arī kādreizējais pilsētas ātrās palīdzības valdes loceklis Normunds Pīrants.

Kā ziņots, KNAB ir sācis kriminālprocesu par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, un šajā kriminālprocesā kopumā aizturētas četras personas. Kā aģentūru LETA informēja KNAB, izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiks sniegta.

KNAB 4.oktobrī aizturēja uzņēmēju Krūmiņu un Truksni. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, aizturēšanas saistītas ar iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem. KNAB darbinieki otrdien veica kratīšanu Jūrmalas mēra birojā, bet pats mērs tika nogādāts Jūrmalas slimnīcā, kur viņu apsargā KNAB darbinieki. Slimnīcā Jūrmalas mērs atrodas arī šobrīd.

Kā pastāstīja Trukšņa advokāts Jānis Rozenbergs, viņa klients šobrīd ir aizturētā statusā un veselības problēmu dēļ atrodas Jūrmalas slimnīcā, kur viņu apsargā KNAB darbinieki. Aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, ka lieta pret Truksni sākta par iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, Jūrmalas mēra advokāts nekomentēja, vien apliecināja, ka viņa klientam netiek inkriminēta kukuļošana.

Savukārt Krūmiņa advokāts Egons Rusanovs aģentūrai LETA apstiprināja, ka KNAB ir aizturējis viņa klientu. Jautāts, vai aizturēšana saistīta ar iespējamiem partiju finansēšanas pārkāpumiem, advokāts atbildēja apstiprinoši. Krimināllikums par partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA