Sabiedrība
2016. gada 6. oktobris, 09:45

Valsti apdraudošas personas vairs nedrīkstēs strādāt apsardzes biznesā

Jauns.lv

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Apsardzes darbības likumā, kas paredz aizliegumu izsniegt speciālo atļauju apsardzes pakalpojumu sniegšanai, ja būs pamats uzskatīt, ka komercsabiedrības īpašnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā un rada draudus valsts drošībai.

Likumprojekts pilnvaros Ministru kabinetu noteikt apsardzes sertifikāta saņemšanai nepieciešamo izglītību, personas, kurām apsardzes sertifikāta saņemšanai nav nepieciešams kārtot apsardzes darbinieka sertifikācijas pārbaudījumu, prasības un kārtību, kādā persona kārto apsardzes darbinieka sertifikācijas pārbaudījumu.

Tāpat valdība varēs noteikt kārtību, kādā fiziskajai personai izsniedzams apsardzes sertifikāts, tā dublikāts un atkārtots sertifikāts un pagarināms apsardzes sertifikāta derīguma termiņš, apsardzes sertifikāta paraugu un prasības tā personalizācijai, kā arī kārtību un apmēru, kādā maksājama valsts nodeva par apsardzes darbinieka sertifikācijas pārbaudījuma kārtošanu, apsardzes sertifikāta, tā dublikāta un atkārtota sertifikāta izsniegšanu un apsardzes sertifikāta derīguma termiņa pagarināšanu.

Likumprojekts papildus precizē Apsardzes darbības likuma aizliegumus apsardzes darbības speciālās atļaujas izsniegšanai, attiecinot tos arī uz apsardzes komercsabiedrību īpašniekiem. Tādējādi speciālo atļauju apsardzes pakalpojumu sniegšanai būs aizliegts izsniegt gadījumā, ja valsts iestādēm būs pamats uzskatīt, ka komercsabiedrības īpašnieks darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā vai ir tās biedrs, kā arī rada draudus valsts un sabiedrības drošībai.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA

Tēmas