Sākas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" festivāls. FOTO
Kino balva Lielais Kristaps tika iedibināts 1977. gadā, un šī ir 28. reize, kad tiks pasniegti Lielie Kristapi.
Kultūra
2016. gada 6. oktobris, 15:04

Sākas Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" festivāls. FOTO

Jauns.lv

Lielais Kristaps, senākais un nozīmīgākais Latvijas kino nozares pasākumus, kas pulcē Latvijas kino nozares profesionāļus un skatītājus, tiks atklāts ceturtdien, 6. oktobrī k/t Splendid Palace ar meistara Jāņa Streiča godināšanu. Svinīgā atklāšanas ceremonijā izcilajam režisoram tiks pasniegta balva par mūža iegulījumu kino mākslā. Festivāls tiks atklāts ar režisora filmu "Svešās kaislības", kas ar Nacionālā kino centra atbalstu ir tikusi restaurēta. Septiņu dienu laikā no 6. līdz 12. oktobrim skatītājiem būs iespēja uz lielā ekrāna noskatīties un jau kā konkurentus cīņā par balvām vērtēt nominētās filmas, iepazīties ar studentu filmu konkursa programmu, redzēt arī panorāmas programmu, kas sniedz pilnīgu ieskatu par šī brīža Latvijas kino situāciju.

"Latvijas filmas šobrīd ir konkurētspējīgas un atpazīstamas pasaulē. Lielā Kristapa nedēļas ietvaros aicinām skatītājus kinoteātrī koncentrētā veidā noskatīties jaunākās Latvijas filmas, kas radītas lielajam ekrānam. Visu nominēto filmu seansus ievadīs diskusijas vai tikšanās ar filmu radošajām grupām, tā ir iespēja veidot dialogu starp filmu veidotājiem un skatītājiem" —  festivāla producente Marta Bite.

Pirms vairākām filmām notiks diskusijas, kurās sarunas dalībnieki pievērsīs uzmanībai kādai ar konkrēto filmu saistītai tēmai, piemēram, pirms filmas “M.O.Ž.” seansa Viktors Freibergs vadīs sarunu par to, vai šausmu kino tikai biedē, pirms filmas "Pelnu sanatorija" Ivars Ījabs mēģinās noskaidrot, vai vēsture uz ekrāna ir vairāk īstenība vai tomēr fikcija,  bet Eiropas Pirmās mākslas kino dienas ietvaros filmas “Ausma” seansu ievadīs kino kritiķes Dairas Āboliņas vadīta diskusija "Nacionālā kino potenciāls pasaulē".

Lielajā Kristapā gaidāmas arī vairākas filmu pirmizrādes: dokumentālā filma Visu laiku snieg stāsta par ļoti gaidītās režisora Viestura Kairiša filmas Melānijas hronika tapšanu, Kvanta kods par zinātnieku Vjačeslavu Kaščejevu un viņa pasauli. Festivālā notiks divu kopražojuma pilnmetrāžas spēlfilmu pirmizrādes: Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filma Senekas diena (Studija Lokomotīve) un Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmas Karaliskā maiņa (Film Angels Studio).

 

Šogad īpaši spēcīgs ir studentu filmu konkurss — studentu filmas būs skatāmas trīs vakarus, tās ievadīs Kinoblogeru diskusijas. Festivāla nedēļas sestdienas rītā notiks Lielā Kristapa animācijas izlases seanss bērniem, savukārt ērtā laikā un par draudzīgām cenām paredzēti filmu seansi senioriem, skolēniem un studentiem.

Lielais Kristaps filmu seansi un noslēguma ceremonija norisinās kinoteātrī Splendid Palace. Biļetes uz filmu seansiem var iegādāties kinoteātra kasē vai mājas lapā www.splendidpalace.lv

Kino balva Lielais Kristaps tika iedibināts 1977. gadā, un šī ir 28. reize, kad tiks pasniegti Lielie Kristapi.  Ceremonijas noslēgums  notiks 12. oktobrī k/t Splendid Palace.

Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo kino centru un LR Kultūras ministriju, atbalsta Rīgas dome un tirdzniecības parks Alfa.

Festivāla programma un biļetes .

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto